Μιχάλης Χαλκιόπουλος : Ο αθλητής στα 18 του, αν δεν έχει πειθαρχεία είναι πιθανόν να παρασυρθεί

Μιλήσαμε με τον Μιχάλη Χαλκιόπουλο για θέματα ποδηλασίας, σπουδών και για το επαγγελματικό του μέλλον.

Κείμενο: Παναγιώτης ΛουκάςΜετά την συνέντευξη που είχαμε κάνει με τον Βασίλη Δημητρόπουλο και τον  Δημήτρη Χριστάκο, συνεχίζουμε με τον Μιχάλη Χαλκιόπουλο. Η διαφοροποίηση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις είναι ότι ο Μιχάλης είναι φοιτητής στη σχολή Ναυπηγών-Μηχανολόγων και είχε ενδιαφέρον να μάθουμε , εκτός από θέματα ποδηλασίας, το πώς μπορεί και συνδυάζει το πρωταθλητισμό με το διάβασμα.

1) Ποια και πώς ήταν η πρώτη σου επαφή με το ποδήλατο;

Η πρώτη μου επαφή με το ποδήλατο ήταν στο σπίτι μου στη Ρόδο με ένα τρίκυκλο ποδήλατο που είχε τα πετάλια στο μπροστινό τροχό, σε ηλικία περίπου 3 χρονών. Ήρθα σε επαφή με αγωνιστικό ποδήλατο σε ηλικία περίπου 10 χρονών, ενώ ήδη είχα αρχίσει να κάνω πιο συστηματικά ποδηλασία.

2) Από ποια ηλικία ξεκίνησες την αγωνιστική ενασχόληση με το ποδήλατο;

Αγωνιστική ποδηλασία ξεκίνησα όταν ήμουν 14 χρόνων με πιο συστηματικές προπονήσεις και με συμμετοχές κυρίως σε τοπικούς αγώνες.

 

Mike 7.jpg3) Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γραφτεί κάποιος σε ένα σύλλογο για ποδήλατο;

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτό. Από τη μία πλευρά, όταν κάποιος ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία και είναι αφοσιωμένος καταλήγει να είναι ένας ολοκληρωμένος ποδηλάτης στην κατηγορία των εφήβων και στην συνέχεια στην κατηγορία των αντρών. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παιδιά ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία και στην πορεία βαρέθηκαν και τα παράτησαν. Γενικά, η ποδηλασία είναι πολύ απαιτητικό άθλημα και χρειάζεται αφοσίωση και πειθαρχεία.


 

Mike (2).jpg


4) Ποιο είναι το πρότυπό σου, εάν έχεις, από ποδηλατικούς αθλητές;

Δεν έχω κάποιον αθλητή ως πρότυπο, αλλά θαυμάζω την προσπάθεια που καταβάλουν, το στυλ τους πάνω στο ποδήλατο και όσα έχουν προσφέρει στο άθλημα. Τέτοιοι αθλητές είναι ο Chris Hoy, o Rene Enders, ο Francois Pervis και πολλοί άλλοι.

5) Πόση προπόνηση κάνεις κάθε μέρα;

Σε αγωνιστική περίοδο προπονούμαι από 3 έως και 7 ώρες την εβδομάδα. Σε περίοδο εκτός αγωνιστικής περιόδου από 1 έως 3 την ήμερα. Συχνά οι προπονήσεις είναι διπλές, δηλαδή δυο φορές την ημέρα ποδήλατο ή ποδήλατο και γυμναστήριο.

 

Mike (5).jpg


6) Σε διάφορα αθλήματα , οι αθλητές αναφέρουν ότι η αγαπημένη τους πίστα/γήπεδο είναι η τάδε. Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου πίστα για ποδήλατο και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αγωνιστεί σε πολλές διαφορετικές πίστες για να μπορώ να αποφασίσω. Μέχρι στιγμής από όσες έχω αγωνιστεί η πίστα της Αθήνας είναι η αγαπημένη μου.

7) Από τις νίκες που έχεις κάνει , ποια ξεχωρίζεις και γιατί;

Δύο είναι οι νίκες που ξεχωρίζω πιο πολύ από τις προηγούμενες. Η πρώτη έγινε όταν ήμουν 16 χρονών στη Ρόδο, όταν κατάφερα να κερδίσω τον πρώτο μου αγώνα. Η δεύτερη έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στο 2ο πανελλήνιο κύπελλο πίστας, στο Ομαδικό Σπριντ Εφήβων, όταν με την ομάδα του Σπαρτιατικού καταφέραμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση, κερδίζοντας την ομάδα του Βέλους που ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος το 2013.

 

Mike (6).jpg


8) Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο σαν ποδηλάτης. Ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή κάτι άλλο;

Αυτή τη στιγμή κύριος στόχος μου είναι το πολυτεχνείο και η αποφοίτηση μου από αυτό. Το ποδήλατο το βλέπω περισσότερο σαν ασχολία-χόμπυ και όχι σαν επάγγελμα καθώς η ποδηλασία δεν θα μου προσφέρει χρήματα και δεν θα μπορώ να καλύψω τις βιοποριστικές μου ανάγκες. Η επαγγελματική μου αποκατάσταση στο μέλλον πρέπει και αποτελεί τον βασικότερο στόχο.

9) Στον αθλητισμό υπάρχουν αρκετά παραδείγματα με αθλητές που ήταν μεγάλα ταλέντα πριν τα 18 τους χρόνια και μετά για διάφορους λόγους χάθηκαν. Πόσο εύκολο είναι για έναν 18χρονο με τόσους «πειρασμούς» που υπάρχουν να συνεχίσει να την ίδια και ακόμα καλύτερη αθλητική καριέρα.

Οι πειρασμοί που θα αντιμετωπίσει ένας αθλητής στην ηλικία των 18 είναι πολλοί. Είναι η ηλικία όπου οι νέοι ανεξαρτητοποιούνται, τελειώνουν το σχολείο και κατά συνέπεια βγαίνουν και ξενυχτάνε καθημερινά, τρώνε “άτσαλα” σε περίεργες ώρες και βέβαια πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν και γενικότερα κάνουν οτιδήποτε είναι απαγορευτικό για έναν αθλητή. Κατά συνέπεια ο αθλητής αν δεν έχει πειθαρχεία είναι πιθανόν να παρασυρθεί. Εκτός όμως από αυτά, ένας βασικός λόγος που οι συνομήλικοι μου σταματούν το ποδήλατο είναι οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου και οι Πανελλήνιες εξετάσεις όπου οι ώρες διαβάσματος είναι πάρα πολλές.

 

GAZ_0043.jpg


10) Έχεις περάσει σε μια από τις πιο απαιτητικές και δύσκολές σχολές (Ναυπηγών-Μηχανολόγων). Πως κατάφερες να συνδυάσεις πρωταθλητισμό με το διάβασμα (για να περάσεις αρχικά στην σχολή) , και πως τώρα συνδυάζεις μαθήματα (Πανεπιστημίου) με την προπόνηση.

Ο συνδυασμός αυτός φαντάζει ουτοπικός, καθώς η ποδηλασία απαιτεί πολλές ώρες εκτός σπιτιού σε προπόνηση, ενώ το διάβασμα απαιτεί τον ίδιο και περισσότερο χρόνο στο θρανίο όμως. Σχεδόν καθημερινά ξυπνούσα στις 5.30 το πρωί για να βγαίνω προπόνηση στις 6 μέχρι τις 8.30 και στη συνέχεια πήγαινα σχολείο. Στις 13.00 γυρνούσα σπίτι για διάβασμα και λίγο ύπνο και μετά το βραδύ κατά τις 8 με 9 έκανα γυμναστήριο για άλλες 2-2.30 ώρες. Γενικά δυσκολεύτηκα πολύ και δεν θα το συνιστούσα να το κάνει κάποιος. Επίσης σε όλες τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου είχα δουλέψει συστηματικά ώστε στην 3η λυκείου να έχω γερές βάσεις για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. Τώρα προσπαθώ να κλέψω χρόνο από το διάβασμα, τις παρακολουθήσεις στην σχολή, τα εργαστήρια και τις εργασίες για να βγω για ποδήλατο ή να πάω γυμναστήριο. Είναι αρκετά δύσκολο να συνεχίσω για πρωτάθλημα, αλλά θα προσπαθήσω όσο μπορώ.

11) Τελειώνοντας σε λίγα χρόνια την σχολή, ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι; Θα ήθελες να παραμείνεις Ελλάδα ή να πας κάπου στο εξωτερικό (πχ Κίνα);

Τη σχολή μου θα την τελειώσω σε 5 χρόνια αν όλα κυλήσουν ομαλά. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και που θα μπορούσα να δουλέψω. Η ναυτιλία στην Ελλάδα είναι πολύ ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν θα επιδιώξω να εργαστώ σε κάποια εφοπλιστική εταιρεία είτε στην Ελλάδα είτε στην Κίνα.

12) Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πες μας μερικές από τις αγαπημένες σου ταινίες και την αγαπημένη σου μουσική και εάν στην Αθήνα κάνεις ποδήλατο στους δρόμους.

Αν καταφέρω να βρω ελεύθερο χρόνο, επιλέγω συνήθως να πάω μια βόλτα με το αυτοκίνητο για καφέ ή ακόμα να κοιμηθώ και λίγο. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες δράσης και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως The Matrix, Star Wars και γενικότερα οι ταινίες της Marvel. Από μουσική ακούω κυρίως Rock και στις προπονήσεις Hip-Hop και Rap ή και Dubstep ανάλογα με την όρεξη μου. Φυσικά και κάνω ποδήλατο στους δρόμους της Αθήνας. Οι άνθρωποι γενικά οδηγούν πολύ γρήγορα και επικρατεί γενικά πολύ άγχος και πολλά νεύρα.

Για να μαθαίνετε νέα της Biketrainer επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

www.frutop.gr

www.facebook.com/FrutopSoftDrinks

www.facebook.com/pages/Biketrainer