Για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει μια εικαστική έκθεση με σπάνιες αφίσες και κεραμικά του.


Στην έκθεση «PABLO PICASSO, Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του» θα παρουσιαστούν σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο, με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ και αρκετές από τις οποίες έχει υπογράψει. Όλες οι αφίσες της έκθεσης ανήκουν στον Werner Röthlisberger, παθιασμένο συλλέκτη των αφισών του Πικάσο. Σήμερα έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, τις διακόσες πενήντα πρωτότυπες αφίσες του Πικάσο, μια παγκοσμίου φήμης συλλογή, η οποία έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελβετία και τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Pixel

Στην είσοδο της έκθεσης υπάρχει QR code, όπου σκανάροντάς το οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την κάθε αφίσα από τον ίδιο τον συλλέκτη. Παράλληλα, θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Πικάσο από γνωστές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: κανάτες, πιάτα και βάζα, που μαρτυρούν το πάθος του για την γήινη και ταπεινή ύλη του πηλού και την πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Μαΐου – 10 Ιουνίου, 2024

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00-21.00
Σάββατο/Κυριακή: 10.00-18.00

Επίσκεψη στην έκθεση: 5€
Η είσοδος για παιδιά και σχολικές εκδρομές είναι δωρεάν

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και θεωρητικά κείμενα του Παναγιώτη Ροϊλού και του Τάκη Μαυρωτά, τα οποία προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του Πικάσο στην χαρακτική και την κεραμική, καθώς και ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, των τελειοθηρικών εκδόσεων ΑΜΜΟΣ.

Εγκαίνια – Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στις 19.00

Στρογγυλή Τράπεζα – Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10.30

«Πάμπλο Πικάσο, ο μεγάλος ανανεωτής της τέχνης του 20ου αιώνα»

Χαιρετισμός:

  • Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ.

Ομιλητές:

  • Μιχάλης Αρφαράς, χαράκτης και ζωγράφος
  • Τάκης Μαυρωτάς, θεωρητικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης
  • Μαρίτσα Τραυλού, κεραμίστρια
  • Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
  • Ερατώ Χατζησάββα, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά:

«Οι αφίσες του Πικάσο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου. Η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του, να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του, με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας.

Ο Picasso με το έργο του υπερασπίζεται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού. Η αυστηρή κριτική του ματιά και η ουσιαστική του προσέγγιση ορίζουν σήμερα, σε ένα μεγάλο βαθμό, την μεταμοντέρνα συνείδηση".

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Τηλ: 22650 82731-2