Από το Σαντιάγο Μπερναμπέου μέχρι το χαώδες Μαρακανά της Βραζιλίας, στο Ολντ Τράφοντ του Μάντεστερ και στην Νάπολη του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.


 

Πολλά διάσημα ποδοσφαιρικά στάδια σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει το όνομά τους από ποδοσφαιριστές που δόξασαν την κάθε ομάδα, άλλα έχουν πάρει το όνομά τους για άλλους λόγους (περιοχή), ενώ τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα μοντέρνα στάδια παίρνουν το όνομα μεγάλων χορηγών.

Επισκεπτόμαστε έξι διάσημα ποδοσφαιρικά στάδια και μαθαίνουμε πώς πήραν το όνομά τους.

 


 

Στάδιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Νάπολη, Ιταλία)
Χωρητικότητα: 60 χιλιάδες θεατές

Το πρώην στάδιο Σαν Πάολο άλλαξε τον Δεκέμβρη του 2020 το όνομά του σε Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα για να τιμήσει έτσι η πόλη τον θρύλο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολη και της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε – παρά τα προβλήματα που είχε – απροσδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 60 χρονών τον Νοέμβριο του 2020. Συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με την ομάδα της Νάπολη και κατάφερε για πρώτη φορά να την κάνει πρωταθλήτρια (
x 2 φορές, μάλιστα, μαζί με την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA), κάτι που μέχρι τότε φαινόταν απίθανο.


Σαντιάγο Μπερναμπέου (Ρεάλ Μαδρίτη, Ισπανία)
Χωρητικότητα: 81 χιλιάδες θεατές

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου (1895-1978) υπήρξε ποδοσφαιριστής της «Βασίλισσας της Ευρώπης» κατά τον αιματηρό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο αργότερα, ενώ δεν έκρυψε τις προτιμήσεις του ως προς το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε πρόεδρος και αναγεννητής της ομάδας της Μαδρίτης. Το 1955 δόθηκε το όνομά του στο διάσημο ισπανικό γήπεδο, έδρα της Ρεάλ.

 

Λα Μπομπονέρα (Μπόκα Τζούνιορς, Αργεντινή)
Χωρητικότητα: 57 χιλιάδες θεατές

Το στάδιο Λα Μπομπονέρα στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες της Αργεντινής είναι μία από τις πιο καυτές έδρες στον κόσμο. Η ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς – από την οποία έχει περάσει και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα – το χρησιμοποιεί σαν έδρα και πολλές φορές έχουμε «χαζέψει» με τις αντιδράσεις και τα
choreos των οπαδών της. Λα Μπομπονέρα σημαίνει «κουτί σοκολατάκια», ένα περίεργο όνομα, αλλά αυτή ήταν η έμπνευση για την κατασκευή του σταδίου – με την απίστευτη ακουστική – από τον Σλοβένο αρχιτέκτονα Βίκτορ Σούλτσιτς, ένα κουτί σσσσσοκολατάκια…

 Ολντ Τράφορντ (Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, Αγγλία)
Χωρητικότητα: 74 χιλιάδες θεατές


To Ολντ Τράφορντ είναι συνώνυμο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετράει περισσότερα από 100 χρόνια δόξας. Πήρε το όνομά του από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στα νοτιοδυτικά από το κέντρο του Μάντσεστερ. Το Όλντ Τράφορντ, όμως, έχει και ένα δεύτερο όνομα, αυτό του «Θεάτρου των Ονείρων» που του προσέδωσε ο θρυλικός ποδοσφαιριστής Μπόμπι Τσάρλτον.



Μαρακανά (Βραζιλία)
Χωρητικότητα: 74 χιλιάδες θεατές

Το θρυλικό Μαρακάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο παραμένει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο του κόσμου και φιλοξενεί τους αγώνες της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας αλλά και των ομάδων Φλαμένγκο και Φλουμινένσε. Μη σας ξεγελά ο αριθμός 74 χιλιάδων, ένα όριο θεατών που μπήκε πρόσφατα από τις διεθνείς αρχές. Το Μαρακανά έχει δει περισσότερους από 100 χιλιάδες θεατές σε εκατοντάδες αγώνες, με το απλησίαστο ρεκόρ των 194 χιλιάδων θεατών στο τοπικό ντέρμπι Φλαμένγκο – Φλουμινένσε. Πήρε το όνομά του – ένα είδος παπαγάλου στις τοπικές διαλέκτους - από την ομώνυμη γειτονιά και το ποτάμι που τη διασχίζει.  



Άνφιλντ (Λίβερπουλ, Αγγλία)
Χωρητικότητα
: 61 χιλιάδες θεατές

Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο γύρω από το όνομα του σταδίου της Λίβερπουλ. Άνφιλντ ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή στο οποίο είναι χτισμένο τα στάδιο, αλλά εδώ θα κάνουμε ένα cheat και θα ασχοληθούμε με μία από τις εξέδρες-«πέταλα» των φανατικών φίλων της Λίβερπουλ, το θρυλικό Spion Kop ή σκέτο Kop. Το όνομα προέρχεται από ένα λόφο στη Νότια Αφρική και τη μάχη που διεξήχθη το 1900 από τις βρετανικές δυνάμεις και τους συμμάχους της απέναντι στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και στους Μπόερς της Αποικίας του Ακρωτηρίου. Προς τιμή των πεσόντων, το «πέταλο» πήρε το όνομα Spion Kop.