Συνέντευξη με τη γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια Rita Habermann που παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και άλλη μία αφορμή για ταξίδι.


Η κοσμοπολίτικη Ύδρα πάντα υπήρξε τόπος-μαγνήτης για καλλιτέχνες και ανήσυχα πνεύματα. Άλλος ένας επισκέπτης του νησιού του Αργοσαρωνικού είναι η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια Rita Habermann που έρχεται στην Ύδρα για μία έκθεση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Η έκθεση με τίτλο «Aegean Inspirations” (“Αιγαιοπελαγίτικες Εμπνεύσεις”), στο πανέμορφο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας στο λιμάνι του νησιού, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2024, σηματοδοτώντας την έναρξη την πολιτιστικής σεζόν για το νησί. Προλαβαίνετε να την επισκεφτείτε!



H Rita Habermann, έχοντας ιδρύσει αρχικά το ατελιέ της στo Λουξεμβούργο, έχει καταλήξει να δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο διάστημα στην Κοιλάδα της Αργολίδας και η επιρροή της από την Ελλάδα είναι διάχυτη στα περισσότερα έργα της. Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από μέταλλο, τα οποία κατασκευάστηκαν σε χυτήρια στο Βέλγιο και πρόσφατα, στην Χαλκίδα, όπου κατασκευάζονται όλα τα μεγάλα σε μέγεθος έργα.

Η μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα ξεχώρισε νωρίς και την έκανε να συνειδητοποιήσει πως η χώρα μας είναι ένα καταπληκτικό μέρος για γλυπτική και πως υπάρχει λόγος που ο πολιτισμός άνθισε εδώ. Στοιχεία του τόπου μας όπως το υπέροχο φως, η χάρη της γης και η φιλικότητα των ανθρώπων, παράγουν μία κίνηση που κάνουν τον καλλιτέχνη να ανθίζει, καθώς η έμπνευση έρχεται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο  μέρος του κόσμου. Τα έργα της προέρχονται από την καρδιά της, από τον νου, από την γη, από τους ανθρώπους και τα αντικείμενα τριγύρω της.


Με την έκθεση να παρουσιάζεται στο κοινό αυτές τις ημέρες, η
Rita Habermann μίλησε στο Platform
.

-Κυρία Habermann, η έκθεσή σας στην Ύδρα ονομάζεται "Αιγαιοπελαγίτικες Εμπνεύσεις". Τι σας εμπνέει στην χώρα μας και έχετε δημιουργήσει αυτά τα έργα;

Βρίσκω το υπέροχο φως, τους καταπληκτικούς ανθρώπους και το δέλεαρ της γης και της θάλασσας μια απίστευτη έλξη για έναν γλύπτη. Νιώθω ότι μπορώ να δημιουργήσω τα πιο εκπληκτικά κομμάτια στην Ελλάδα.

-Παρουσιάζετε την έκθεσή σας στο νησί της Ύδρας. Γιατί επιλέξατε αυτό το μέρος;

Η Ύδρα είναι ένα καταπληκτικό νησί. Γνωρίζατε ότι σχεδόν κάθε διάσημος καλλιτέχνης βρέθηκε κάποια στιγμή στην Ύδρα; Δεν θα μπορούσα να μην εκθέσω εδώ. Είναι ένα νησί που δημιουργήθηκε για καλλιτέχνες. Το φως, η ατμόσφαιρα, η συντροφικότητα, η καλλιτεχνική ενέργεια που νιώθει κανείς μόλις φτάσεις εδώ. Αισθάνομαι τιμή που εκθέτω εδώ και σε μια τόσο φημισμένη τοποθεσία όπως το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.




-Στην Ύδρα επίσης παρουσιάζετε για πρώτη φορά δύο νέα έργα, την Ταϋγέτη Θήτα και τη
Skyllamer. Τι σημαίνουν αυτά τα έργα για εσάς;

Η σειρά
Taygeta είναι μια μινιμαλιστική σειρά εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, τις Πλειάδες και τις επτά αδερφές ενώ η Scyllamer είναι μια φαντασία που συνδυάζει τη νοημοσύνη του Χταποδιού, την ομορφιά της Γοργόνας και την προστασία του κοχυλιού. Είναι το πιο ευφάνταστο κομμάτι μου αυτή τη στιγμή. Ανάλογα με το φως που χτυπά το πρόσωπό του, μπορεί να εμφανίσει ευτυχία και λύπη, κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανη.

-Η δουλειά σας χαρακτηρίζεται από κλασικά έργα, αλλά και πιο μοντέρνα μινιμαλιστικά. Πώς θα προσδιορίζατε το έργο σας;

Αυτό ποικίλει αναλόγως με τι είδους έμπνευση έχω κάθε φορά. Όταν βλέπω τον ήλιο να ανεβαίνει, την φανταστική θάλασσα και πίνω τον καφέ μου, αρχίζω και σκέφτομαι διάφορα πράγματα. Το μυαλό αρχίζει να λειτουργεί. Μου λέει τι να κάνω. Η έμπνευση έρχεται. Και αυτό είναι το γλυπτό που αρχίζω να φτιάχνω. Επομένως, το έργο μου δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω με μία λέξη.

 -Μοιράζετε την ζωή σας ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και την Κοιλάδα της Αργολίδας. Πώς επιλέξατε αυτό το μέρος της χώρας μας;

Όταν γλυπτά κανείς εδώ γίνεται ένα με το περιβάλλον. Νιώθεις την τέχνη της γλυπτικής. Διαπιστώνω ότι μπορώ να δημιουργήσω καταπληκτικά κομμάτια εδώ που δεν θα μπορούσα να κάνω πουθενά αλλού. Μπορώ να κάνω τέχνη, μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα, να πάω για μπάνιο, να επικεντρωθώ ξανά και να συνεχίσω με μια φρέσκια πηγή ενέργειας. Στην Κοιλάδα έχω κάνει το Scyllamer, το οποίο είναι το αποτέλεσμα την έμπνευσής μου όταν περπατούσα στο χωριό.



Πληροφορίες για την έκθεση:

Rita Habermann
“Aegean Inspirations”


Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Λιμάνι Ύδρας, Τηλ: 22980-52355

Διάρκεια έκθεσης: 6-30 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας
: Καθημερινά 09.00 – 16.00