Mια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το να καταφέρεις να συμβαδίσεις με τις τεχνολογικές εξελίξεις.


Η Ex machina δημιουργός του Weather ex Machina, (μιας υπηρεσίας η οποία παρέχει τη βέλτιστη πρόγνωση καιρού ανά τοποθεσία) πρόσφατα κέρδισε τον διαγωνισμό "The digital gate" που διοργανώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ παράλληλα δουλεύει και διάφορα άλλα projects όπως για παράδειγμα μια εφαρμογή  που μετατρέπει τα μεταφορικά μέσα σε πλατφόρμα ενημέρωσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας μέσα από την οθόνη του κινητού του επιβάτη. Για το Weather ex Machina μιλήσαμε με τον Βασίλη Χρυσό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
{youtube}g5jncGY13hY{/youtube}


Ο Μανώλης Νικηφοράκης, CEO της Ex Machina, είναι kite surfer. Για αρκετό καιρό ξόδευε το χρόνο του κυνηγώντας τον άνεμο, ψάχνοντας τις ιδανικές συνθήκες για να ικανοποιήσει το πάθος του για kite surfing. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν δύσκολο να βρει κάποια πρόγνωση καιρού που θα είχε επαρκή ακρίβεια για να τον καθοδηγήσει σε κατάλληλο μέρος. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξεκινήσει τη δική του υπηρεσία πρόγνωσης καιρού που θα προσφέρει αξιόπιστη πληροφόρηση για τους λάτρεις του αθλήματος. Οι αρχικές προσδοκίες ήταν, θα έλεγα, αρκετά 'σεμνές': μια υπηρεσία που θα προσφέρει αξιόπιστη πρόγνωση καιρού για τους ενθουσιώδεις του kite surfing και αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Έκτοτε έχουμε προχωρήσει πολύ…

 

wxm_team_transport1.JPG

 
Σήμερα η υπηρεσία μας έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο αξιολόγησης της πρόγνωσης καιρού των ποικίλων παροχών που παράγουν μετεωρολογικές προγνώσεις. Συγκεκριμένα βρίσκει και προτείνει στο χρήστη τη βέλτιστη διαθέσιμη πρόγνωση καιρού ανά σημείο. Απευθυνόμαστε τόσο σε καθημερινούς χρήστες της εφαρμογής, οι οποίοι απλά αναζητούν πληροφόρηση για τον καιρό, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις μετακινήσεις ή τις δραστηριότητες τους, όσο και σε επαγγελματίες, των οποίων η δραστηριότητα επηρεάζεται από τον καιρό, όπως αγρότες, διοργανωτές εκδηλώσεων, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία κ.λπ.
Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία μας μπορούν να γνωρίζουν την πιο αξιόπιστη μετεωρολογική πρόγνωση για το σημείο που τους ενδιαφέρει.

Όραμά μας είναι η εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και την πρόγνωση καιρού. Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε αφενός να αναπτύξουμε την υπηρεσία μας, ώστε να συνιστά ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για πολίτες και επαγγελματίες, και παράλληλα να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ‘Ίντερνετ των πραγμάτων’ (Internet of Things) για να παράγουμε αξία στις υπηρεσίες καιρού με τη συμμετοχή των πολιτών (crowdsourcing).

Παλιότερα ήμασταν όλοι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες ή ερευνητικά ιδρύματα. Σήμερα οι τρεις από τους τέσσερις της ομάδας ασχολούμαστε αποκλειστικά με το αντικείμενο της εταιρίας μας. Η δουλειά είναι αρκετή και σκληρή, αλλά το γεγονός ότι χτίζουμε τη δίκη μας εταιρία πάνω σε ένα αντικείμενο που αποτελεί πάθος για όλους μας, μάς δίνει το κίνητρο και την αντοχή να επιμένουμε και να προχωράμε προς την υλοποίηση του οράματός μας. Η δουλειά από απόσταση είναι στην καθημερινότητα μας, όχι μόνο εξαιτίας του αντικειμένου, αλλά και του γεγονότος ότι ένα από τα μέλη της εταιρίας βρίσκεται στο εξωτερικό. Είναι ένας τρόπος δουλειάς στον οποίο έχουμε συνηθίσει, αλλά πάντα ανακαλύπτουμε ότι η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη.

 
{youtube}vY4-88xFfVg{/youtube}

Στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο μια startup να ξεκινήσει τη δική της εταιρία. Αφενός υπάρχει η γραφειοκρατία, η όποια -προς έκπληξη μάλλον μερικών- δεν είναι από τη μεριά του κράτους, αλλά από τη μεριά των τραπεζών! Το να ανοίξει κανείς εταιρικό λογαριασμό με internet banking είναι απίστευτα χρονοβόρο και περιλαμβάνει απίστευτη γραφειοκρατία. Πρέπει να είσαι έτοιμος να ασχοληθείς κάποιους μήνες με αυτό και να εχεις γερά νεύρα…Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η φορολογία είναι ένα μεγάλο αγκάθι για όλες τις νέες επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι είναι άδικο και αναποτελεσματικό μια νέα startup που προσπαθεί να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις (άρα μεγάλο ρίσκο) να φορολογείται το ίδιο με μια φτασμένη εταιρία που κάνει τζίρους εκατομμυρίων. Δυστυχώς το γεγονός αυτό και μόνο φτάνει για να διώξει αρκετούς νέους ανθρώπους σε άλλες χώρες, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς πιο υποστηρικτικές.

 
Πιστεύω ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το να καταφέρεις να συμβαδίσεις με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι πλέον τόσο ραγδαίες, που αρκετές νέες τεχνολογικές λύσεις καθίστανται παρωχημένες πριν καν καταφέρουν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Αυτό που θα έκανα διαφορετικά , εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο,  θα ήταν η πιο θαρραλέα και εντατική ενασχόληση με το αντικείμενο που έχω επιλέξει σήμερα. Σε πέντε έτη από τώρα θα έχουμε κατακτήσει τον κόσμο και θα είμαστε πλέον εμείς που θα στηρίζουμε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες από startups( φυσικά αστειεύομαι , αλλά ποτέ δεν ξέρεις…).
 
Αναμφισβήτητα δημιουργεί ευκαιρίες, υπό την έννοια ότι ένας νέος άνθρωπος που βγαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας μπορεί εύκολα να επιλέξει μεταξύ μιας δικής του επιχειρηματικής προσπάθειας, με όλο το ρίσκο που ενέχει, και μιας επισφαλούς εργασίας σε μια αγορά με μεγάλη αβεβαιότητα. Ωστόσο δεν επαρκεί μόνο η κρίση. Η τεχνολογική πρόοδος είναι και εδώ το κλειδί.

http://exm.gr

{youtube}JikPmGax5WA{/youtube}

 

wxm_team_transport2.JPG