Το αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κίνημα Stop Killing Games απαιτεί οι παίκτες να διατηρούν την πρόσβαση στα ψηφιακά παιχνίδια που αγοράζουν, ακόμη και όταν οι εκδότες αποσύρουν την επίσημη υποστήριξη.


Με περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τους παίκτες και, κυρίως, από την ίδια τη βιομηχανία.

Ο αντίλογος των gamers

Ο YouTuber Ross Scott, πιο γνωστός ως Accursed Farms, ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας, θεωρεί την πρόσφατη αντίδραση της βιομηχανίας ως ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της εκστρατείας. «Πιστεύετε ότι οι λομπίστες θα μιλούσαν εναντίον μας αν δεν είχαμε καμία πιθανότητα να αλλάξουμε τα πράγματα;», ρώτησε σε ένα νέο βίντεο που ενθαρρύνει τη συνέχιση της υποστήριξης και παροτρύνει τους οπαδούς να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αντίδραση ήρθε με τη μορφή δήλωσης της Video Games Europe, μιας μεγάλης ομάδας πίεσης της βιομηχανίας, η οποία υποστήριξε ότι τα αιτήματα της εκστρατείας -κυρίως η διασφάλιση ότι τα παιχνίδια με ζωντανή υπηρεσία θα παραμένουν προσβάσιμα επ' αόριστον- θέτουν οικονομικές, ασφαλιστικές και σχεδιαστικές προκλήσεις. Υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη εκτός σύνδεσης είναι πολύ δαπανηρή και ότι η δυνατότητα λειτουργίας διακομιστών από οπαδούς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παικτών.

Ο Scott και άλλοι έσπευσαν να απαντήσουν. Επισημαίνει ότι το Stop Killing Games επικεντρώνεται στη μελλοντική ανάπτυξη παιχνιδιών, προτείνοντας στα στούντιο να σχεδιάσουν τίτλους με λειτουργικότητα εκτός σύνδεσης ή να παρέχουν κώδικα διακομιστή για εναλλακτικές λύσεις που φιλοξενούνται από οπαδούς. Προσθέτει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να απαλλάσσονται από τη νομική ευθύνη μέσω συμφωνιών με τους χρήστες, επιτρέποντας στα παιχνίδια να συνεχίσουν να ζουν σε χέρια της κοινότητας.

Ποια είναι η στάση των εταιριών;

Ενισχύοντας τη φωτιά του κινήματος, η EA ανακοίνωσε πρόσφατα το κλείσιμο του Anthem, ενός παιχνιδιού με ζωντανή υπηρεσία που θα καταστεί εντελώς μη αναπαραγώγιμο - χωρίς επιστροφή χρημάτων ή επιλογές offline. Οι οπαδοί υποστηρίζουν ότι αυτό αναδεικνύει το ίδιο το πρόβλημα που το κίνημα στοχεύει να λύσει: την αυξανόμενη αστάθεια της ιδιοκτησίας των παιχνιδιών στην ψηφιακή εποχή.

Ακόμα και η Nintendo, κάποτε υπέρμαχος των φυσικών μέσων, στρέφεται προς δυνητικές ψηφιακές λύσεις όπως οι κάρτες Game-Key για την κονσόλα Switch 2 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αυτή η τάση σε ολόκληρη τη βιομηχανία προς την πρόσβαση μόνο στο διαδίκτυο, με περιορισμένο χρόνο, έρχεται σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα των καταναλωτών και τις προσπάθειες διατήρησης των παιχνιδιών, για να μην αναφερθούμε στις συνδρομητικές υπηρεσίες, όπου οι παίκτες πληρώνουν μηνιαία συνδρομή για να έχουν πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών- ωστόσο, η πρόσβαση αλλάζει κάθε μήνα.

Η πρωτοβουλία Stop Killing Games αναζητά 1,4 εκατομμύρια υπογραφές στην ΕΕ για να πιέσει για νέους νόμους προστασίας των καταναλωτών που θα εμποδίζουν τις εταιρείες να αφαιρούν την πρόσβαση σε παιχνίδια που έχουν αγοράσει νόμιμα οι χρήστες. Οι υποστηρικτές λένε ότι αυτό όχι μόνο θα διατηρήσει την ιστορία των παιχνιδιών αλλά και θα προασπίσει τα δικαιώματα των πελατών που πληρώνουν.

Προς το παρόν, το κίνημα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αποδεικνύοντας ότι στη μάχη για τα ψηφιακά δικαιώματα, οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το παιχνίδι.