Στην 4η σεζόν της πολυβραβευμένης δραματικής σειράς “The Bear” κανείς δεν μαγειρεύει. 


Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η FX δεν έχει ανακοινώσει ότι η δραματική σειρά “The Bear” θα ανανεωθεί για μία πέμπτη σεζόν. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δεδομένο, ειδικά με τον τρόπο που πριν από λίγες μέρες έκλεισε η τέταρτη σεζόν. Βέβαια, στον corporate κόσμο των μεγάλων στούντιο και streaming πλατφορμών, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για κάτι. 

Ακολουθούν μικρά spoilers για την τέταρτη αλλά και για την τρίτη σεζόν, για όσους δεν έχουν δει καθόλου τη σειρά ή την άφησαν κάπου στη μέση.

Η σειρά “The Bear” του FX και του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Christopher Storer (στην Ελλάδα προβάλλεται αποκλειστικά στο Disney+) ακολουθεί τον υπερταλαντούχο σεφ Carmen “Carmy” Berzatto (Jeremy Allen White) που αφήνει ένα λαμπρό μέλλον στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη και επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του Σικάγο για να αναλάβει το σαντουιτσάδικο του αδελφού του που αυτοκτόνησε πριν λίγο καιρό. 

Θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει το Original Beef of Chicagoland σε ένα fine dine εστιατόριο και να κουμαντάρει παλιούς εργαζόμενους (όπως ο καλός φίλος του αδελφού του, Richie) και νέα πρόσωπα (σαν τη νέα σεφ και πολύ ταλαντούχα, Sydney), σε ένα πραγματικά δύσκολο task. 

Ο πρώτος υγειονομικός έλεγχος δεν φέρνει καλά αποτελέσματα, ενώ σύντομα βγαίνουν στην επιφάνεια κρυφά χρέη που του άφησε ο αδελφός του. Ο Carmy θα δώσει τα πάντα για μεταμορφώσει το παλιό συνοικιακό σαντουιτσάδικο στο high end εστιατόριο The Bear. Αυτό δεν θα έρθει από τη μία μέρα στην άλλη.  

Fast forward στο τέλος της τρίτης σεζόν, με πολλά να συμβαίνουν ανάμεσα στο προσωπικό του εστιατορίου The Bear και πολλά επεισόδια να ρίχνουν ξεχωριστό spotlight στις ζωές και background τους, όπως και τους στενούς συγγενείς και φίλους του Carmy, τα πάντα κρέμονται από μία κριτική της έγκυρης εφημερίδας Chicago Tribune. 

Η κριτική ήρθε, το βλέπουμε στην αρχή της τέταρτης σεζόν, και από ότι φαίνεται δεν είναι αυτή που περίμενε ο Carmy και η ομάδα του. Δεν ήταν καλή – αλλά ούτε και τόσο κακή, αναφέροντας την χαοτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εστιατόριο σαν το μεγάλο πλην -  κάτι που δυσκολεύει αρκετά ο δρόμος για ένα αστέρι Michelin, ο απώτερος – ή και μόνος; - στόχος του Carmy. Χωρίς αποθεωτικές κριτικές και το κατάλληλο buzz τριγύρω του, ένα εστιατόριο δύσκολα θα λάβει το πολυπόθητο αστέρι. 

Ολική καθίζηση – Κρύο πιάτο 

Ωραία όλα αυτά, απολαύσαμε στο φουλ τις δύο πρώτες σεζόν, δικαίως όλοι οι πρωταγωνιστές σήκωσαν κάθε Emmy και τηλεοπτικό βραβείο, με τον Carmy να παλεύει να λειτουργήσει ένα εστιατόριο με νέα – και λιγότερο νέα – υλικά και προσωπικό και στο μεγαλύτερο ποσοστό να τα καταφέρνει.

Μπήκαμε βαθιά μέσα στην κουζίνα, στα προβλήματα, στις πολλές φωνές και τις μικρές νίκες και φρενήρης ρυθμούς ενός εστιατορίου. Αποφασίσαμε ότι δεν είναι δουλειά για εμάς. Είδαμε μπροστά μας να στήνονται ευφάνταστα πιάτα και νέες συνταγές, χωρίς να λείπει ένα απλό πατροπαράδοτο σάντουιτς από το οποίο έγινε γνωστό το σποτ και συνεχίζουν να πουλάνε από «το παράθυρο».  

Όλα τα παραπάνω κάπου χάθηκαν στην meta τρίτη σεζόν, ενώ η τέταρτη σεζόν ήρθε και μας αποτελείωσε. Στα 10 επεισόδια της νέας σεζόν δεν βλέπουμε κανέναν να μαγειρεύει, δεν βλέπουμε κανέναν να σερβίρει, καθόλου action και ζωή στο εστιατόριο. Ο θείος του Carmy έχει βάλει αντίστροφη μέτρηση μέχρι να διορθωθούν τα πράγματα, διαφορετικά το εστιατόριο θα κλείσει. Όλα αυτά για μία κριτική; Όντως; 

Βλέπουμε μόνο κάτι μακρόσυρτους διαλόγους σχετικά με το μενού και λογαριασμούς, πάντα με την κάμερα κοντά στο πρόσωπα των πρωταγωνιστών, μαζί με μικρές filler ιστορίες για να γεμίζει ο χρόνος των 35λεπτων επεισοδίων. 

Τα πάντα τριγυρίζουν στα τραύματα και τη γιατρειά των πρωταγωνιστών ( μα όλοι με τραύματα; ), σαν να βρισκόμαστε σε ένα τηλεοπτικό session ομάδας θεραπείας. Οι πρωταγωνιστές έχουν χάσει την όρεξη και την σπιρτάδα τους και εμείς αναρωτιόμαστε: Sydney, φύγε όσο είναι καιρός από αυτό το εστιατόριο! Είσαι για μεγαλύτερα πράγματα. 

Η τέταρτη σεζόν της δραματικής σειράς “The Bear” προβάλλεται αποκλειστικά στην Ελλάδα στο Disney+.