Η Nestlé Ελλάς και η Εναλεία ξεκινούν το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης θαλάσσιων λιβαδιών zostera στον Αμβρακικό Κόλπο, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω επιστημονικής συνεργασίας και οικολογικής δράσης.


Σε έναν κόσμο που όλα τρέχουν, κάποιοι κοιτάζουν κάτω απ’ την επιφάνεια. Κυριολεκτικά. Στον Αμβρακικό Κόλπο, ένα απ’ τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της Μεσογείου, η Nestlé Ελλάς και η Εναλεία ενώνουν δυνάμεις για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα: την αποκατάσταση των λιβαδιών zostera, των θαλάσσιων «φυτών» που λειτουργούν σαν πνεύμονες της θάλασσας.

Ο στόχος; Να δοθεί ξανά ζωή εκεί που χάθηκε. Με τη βοήθεια μεταπτυχιακών φοιτητών και επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το project φυτεύει zostera και μελετά πώς μεγαλώνει, πώς καθαρίζει το νερό, πώς προστατεύει τις ακτές από την κλιματική κρίση.

«Η συνεργασία αυτή μιας κοινωνικής επιχείρησης, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και μιας μεγάλης εταιρείας αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικής δράσης και επιστημονικής καινοτομίας», λέει ο Διονύσης Καρβέλης από την Εναλεία. «Δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική αποκατάσταση αλλά και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα των αλιέων».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Nestlé κινείται προς βιώσιμες κατευθύνσεις. Από το 2019 συνεργάζεται με την Εναλεία στο Mediterranean Cleanup, ένα project που δεν μένει σε θεωρίες: καθαρισμοί θαλασσών, ανακύκλωση, συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και πραγματικά αποτελέσματα — πάνω από 6 χρόνια δράσης σε Αργοσαρωνικό, Θερμαϊκό, Ευβοϊκό.

«Η συνεργασία μας με την Εναλεία, που ξεκίνησε το 2019, κορυφώνεται μέσα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θαλάσσιων λιβαδιών», σημειώνει ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς. «Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τη δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη νέα γενιά ερευνητών να καινοτομήσει και να συμβάλει ενεργά στις λύσεις για το μέλλον».

Το μήνυμα είναι απλό αλλά δυνατό: η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο δουλειά των "ειδικών". Είναι υπόθεση όλων μας και η νέα γενιά δείχνει τον δρόμο.

Όπως λέει ο καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος: «Πρωτοβουλίες όπως αυτή ενισχύουν την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων και συμβάλλουν στην αξιοποίηση της γνώσης για το κοινό καλό.»

Το πρόγραμμα στον Αμβρακικό είναι το πρώτο βήμα. Μικρό, ίσως, αλλά καθοριστικό. Εκεί που ριζώνει η zostera, ίσως ριζώσει και κάτι πιο μεγάλο: μια νέα κουλτούρα φροντίδας για τη θάλασσα, το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Μάθε περισσότερα για την πρωτοβουλία και δες πώς μπορείς κι εσύ να εμπνευστείς από αυτούς που "φυτεύουν" ελπίδα στον βυθό.