Tips για… absolute beginners!


Γενικά, η χώρα μας ευνοείται πολύ γι’ αυτό το σπορ. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με θαυμάσια και πανέμορφα μονοπάτια, σε τόπους ορεινούς και παραθαλάσσιους, με αποτέλεσμα να είναι η πεζοπορία μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες που πάρα πολλοί Έλληνες επιλέγουν να κάνουν συστηματικά.

Εάν λοιπόν, είσαι και εσύ ένας από αυτούς ή απλά θέλεις να ξεκινήσεις τώρα την πεζοπορία, αλλά θέλεις να είσαι προετοιμασμένος (είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να πας προετοιμασμένος), τότε φρόντισε αρχικά να κάνεις και να προσέχεις τα εξής:

#1. Μην πας ποτέ μόνος

Αν τώρα ξεκινάς, τότε είναι σημαντικό να πάρεις μέρος σε ένα γκρουπ με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν ή ξεκινούν τώρα την πεζοπορία. Σε ένα τέτοιο γκρουπ θα υπάρχει πάντα ένας εκπαιδευτής που θα σας πει τι πρέπει να προσέχετε και που φυσικά θα σας πάει σε εύκολα, αρχικά, μονοπάτια.

#2. Ξεκίνα από τα απλά

Αν θέλεις να κάνεις μια μικρή προετοιμασία πριν πας για πεζοπορία, τότε ξεκίνα από τα απλά. Περπάτησε αρχικά, σε ένα πάρκο και κάνε μια μικρή διαδρομή. Την επόμενη μέρα περπάτησε ακόμη περισσότερο. Την μεθεπόμενη σε ένα πάρκο λίγο πιο δύσβατο (υπάρχουν πολλά στην Αθήνα δυστυχώς…). Έτσι, θα μπεις στο κλίμα πριν βγεις στα… δύσκολα!

#3. Έχε τον σωστό εξοπλισμό

Αυτό αφορά το ντύσιμό σου, τις τροφές που πρέπει να κουβαλάς μαζί σου κτλ. Αρχικά, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία. Έπειτα, πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου νερό, γυαλιά ηλίου, φακό, ξηρά τροφή (σε περίπτωση που νιώσεις υπογλυκαιμία, πείνα, ζαλάδα κτλ.) και φυσικά αν είναι χειμώνας ζεστά ρούχα κτλ.

#4. Mάθε να διαβάζεις τοπογραφικό χάρτη

Ναι, μπορεί να έχεις το GPS για τις δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει πάντα να έχεις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση ανάγκης. Αν, για π.χ. χαθείς και δεν έχεις μπαταρία στο κινητό για να σε καθοδηγήσει το GPS, είναι απαραίτητο να έχεις έναν χάρτη της περιοχής που πας για πεζοπορία και να ξέρεις να τον διαβάζεις (βεβαίως-βεβαίως!).

#5. Άφησε ίχνη

Είτε είσαι με γκρουπ, είτε όχι πρέπει να αφήνεις κάποιος πάντα ίχνη πίσω του, σε περίπτωση ανάγκης. Όταν σου ζητήσουν να κάνεις αυτή την δουλειά λοιπόν, από το γκρουπ σου, πες «ναι» καθώς είναι πολύ σημαντικό να μάθεις αυτή την δουλειά του να αφήνεις και να διαβάζεις ίχνη, ειδικά όταν κάνετε πεζοπορία σε μέρη που είναι πιο δύσβατα ή που δεν έχει ξεκάθαρα μονοπάτια.