«Νιώθουμε πως ήταν μεγάλο ταξίδι αυτός ο δίσκος και χρονικά και μουσικά. Νιώθουμε γεμάτοι που έγινε». Συνέντευξη με την αθηναϊκή μπάντα που κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Feartales».


Τέσσερα γεμάτα χρόνια μετά από το ντεμπούτο άλμπουμ «Elements”, η δυναμική τριάδα των Loud Silence (τα αδέρφια Ανδρέας και Νίκος Γιαννακόπουλος και ο Ιάσωνας Θέριος) επιστρέφει με το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο «Feartales” για λογαριασμό της Bitter Tea Records.

Οι heavy rock και pop επιρροές των τριών μελών των Loud Silence, και η διάθεσή τους για πειραματισμό σε διαφορετικά είδη δημιουργούν έναν πραγματικά μοναδικό ήχο και αυτός φανερώνεται από το πρώτο άκουσμα του «Feartales». Έχουν προηγηθεί τα τρία single, «Ukiyo», «Dance with me» και «Τake a Breath».

Οι Loud Silence, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ, μίλησαν στο Platform.

-Πολλοί λένε ότι το δεύτερο άλμπουμ μίας μπάντας είναι και το πιο δύσκολο βήμα. Ισχύει;

 

Στην δικιά μας περίπτωση δεν νομίζουμε ότι ισχύει. Ίσως μας πήρε λίγο περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουμε την διαδικασία του production και των ηχογραφήσεων αλλά αυτό συνέβη γιατί πειραματιζόμασταν με τους ήχους. Οι συνθέσεις των κομματιών ήταν φυσική εξέλιξη λόγω των ακουσμάτων μας. Το πιο δύσκολο μέρος ήταν το να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σε όλο αυτό κάτι το οποίο φυσικά υπήρχε σαν δυσκολία και στον πρώτο δίσκο.

 

-Κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε και ολοκληρώθηκε το «Feartales»;

 

Το άλμπουμ αυτό ξεκίνησε να γράφεται λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία. Στα πρώτα μας φοιτητικά χρόνια, σε μια δύσκολη καλλιτεχνικά εποχή για την μουσική όσο αφορά την διάσωση της. Για τη δημιουργία έπαιξαν ρόλο τα ερεθίσματα του εγκλεισμού. Το άλμπουμ αναφέρεται σε καθημερινές ανησυχίες δικές μας και του κύκλου μας. Πέρασε πολύ σκέψη, ανάλυση για να καταλήξουμε στο τι ακριβώς θέλαμε. Ευτυχώς μετά, στα τέλη του 2021 ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τον Στέλιο και τον Greg (Few Studios) όπου μαζί τους καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ακριβώς όπως θέλαμε τον δίσκο. Γενικά νιώθουμε πως ήταν μεγάλο ταξίδι αυτός ο δίσκος και χρονικά και μουσικά. Νιώθουμε γεμάτοι που έγινε.

 

-Πώς βρίσκει την μπάντα στο “Feartales” σε σχέση με το ντεμπούτο “Elements”; Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;

 

Σίγουρα μας βρίσκει σε μια πιο ώριμη φάση και αυτό ισχύει και ηχητικά. Το σημαντικότερο «κατόρθωμά» μας μέσα από το “Feartales” είναι το ότι μπορέσαμε να φέρουμε τον ήχο μας πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε, σε αυτά που μας αρέσουν αυτή την εποχή. Κάτι που σημαίνει πως ο δίσκος μας, αυτή τη στιγμή, μας εκφράζει πλήρως.

 

-Πώς ήταν να δουλεύετε με τον Στέλιο Προβή και τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο των Planet of Zeus; Πολύτιμη η βοήθεια τους; Πώς σας αντιμετώπισαν;

 

Το έχουμε πει ξανά πως οι 15χρονοι εαυτοί μας δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν πως θα έκαναν μουσική με μερικά από τα είδωλά τους. Ο Στέλιος και ο Σεραφείμ είναι σίγουρα μέσα σε αυτά, μας αντιμετώπισαν σαν φίλους, συνεργαστήκαμε άψογα και νιώθουμε ευγνώμονες που ζήσαμε αυτήν την εμπειρία.

 

-Ποιες άλλες μπάντες «πρωτεργάτες» της ελληνικής σκηνής ακολουθείτε και θαυμάζετε;

 

Ακούγαμε και ακούμε διάφορες ελληνικές μπάντες και υπάρχουν αρκετές που μας έχουν διαμορφώσει ηχητικά και συναισθηματικά. Από τους πιο "παλιούς" μια μπάντα που θαυμάζουμε αφάνταστα είναι οι 1000mods. Τα χρόνια της εφηβείας μας βρίσκονταν στις playlists και των τριών, έχουμε παίξει το κομμάτι τους "Low" σε συναυλία μας όταν ήμασταν 16 χρόνων και μας έχουν συντροφεύσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μας.

Είναι αξιοθαύμαστο το που βρίσκονται πλέον και το πως κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη της alternative σκηνής του εξωτερικού, κυνηγώντας το όνειρο τους χωρίς να τους εμποδίσει τίποτα παρόλες τις δυσκολίες που βιώνει μια rock μπάντα από την Ελλάδα. Η προσπάθεια τους είναι ένα πρότυπο για εμάς και μας δίνει δύναμη για να κάνουμε ότι κάνουμε.

Feartales

-Σε μια χώρα που «κατακλύζεται» από άλλους ήχους, τραπ και «ζάρια», χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι κακό, τι θέση έχουν μπάντες σαν τους Loud Silence;

 

Η αλήθεια είναι ότι και εμείς αναρωτιόμαστε τι θέση έχουν στην σημερινή Ελλάδα οι αγγλόφωνες εναλλακτικές μπάντες. Η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός νομίζουμε γίνεται και χειρότερη. Έχουμε ταξιδέψει και σε άλλες χώρες για συναυλίες και η αλήθεια είναι ότι εδώ νιώθουμε ότι το 90% του κόσμου ακούει τα ίδια μουσικά ιδιώματα - με κοινό χαρακτηριστικό τον ελληνικό στίχο -  τα οποία μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σίγουρα το είδος μουσικής που παίζουμε δεν βρίσκεται μέσα σε αυτά και είναι κάτι που θα θέλαμε πολύ να αλλάξουμε.

 

-Είναι κάτι που σας χαλάει όσο αφορά την ελληνική πραγματικότητα στην μουσική;

 

Θεωρούμε πως το κοινό και η βιομηχανία έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε οτιδήποτε μη ελληνόφωνο κυκλοφορεί όπως αναφέραμε και παραπάνω. Είναι πολύ χαμηλή η ανταπόκριση του κοινού αλλά και το ενδιαφέρον του industry προς τους μουσικούς άλλων ειδών. Η προσπάθεια των καλλιτεχνών καθώς και τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι παγόβουνα.

 

Δεν συζητάμε για να βιοπορίζεται κάποιος από αυτό. Όλα λειτουργούν για να σε αποθαρρύνουν. Αυτή η αλληλεγγύη που διαφημίζεται ότι υπάρχει και το support your locals είναι ακόμα όνειρο για αρκετούς καλλιτέχνες της σκηνής μας, καθώς ακόμα και στον χώρο των τεχνών “το μέσο” είναι αυτό που κινεί τα νήματα.

 

Το άλμπουμ «Feartales” των Loud Silence είναι διαθέσιμο σε περιορισμένα αντίτυπα σε κασέτα και CD από την Bitter Tea Records, καθώς και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.