Ο άρχοντας του coming of age!


Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη νέα ταινία του Richard Linklater, με τίτλο «Hit Man»! Στο φιλμ (το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου στο Netflix), ένας χαζοβιόλης Glen Powell θα μπλακεί άθελά του σε μία θεότρελη αστυνομική περιπέτεια, σημαδεύοντας έτσι την επιστροφή του Linklater σε πιο κωμικά μονοπάτια. Ο σκηνοθέτης από το Τέξας αποτέλεσε πιονέρο του Αμερικανικού indie ρεύματος το 1990, αφήνοντας ιστορία με τις εμβληματικές coming-of-age διηγήσεις και τις αντισυμβατικές τεχνικές του. Και μπορεί ο Linklater να έχει εξερευνήσει πολλαπλά διαφορετικά είδη (από ντοκιμαντέρ μέχρι ρομάντζα και από δράματα μέχρι επιστημονική φαντασία), η σπεσιαλιτέ του ωστόσο είναι πάντοτε τα μελαγχολικά, νοσταλγικά εφηβικά φιλμ -τα οποία εστιάζουν με ανθρωπιά στις καλές και τις κακές στιγμές της ενηλικίωσης.

School of Rock (2003)

Ίσως η πιο γνωστή ταινία του, το «School of Rock» του 2003 εκτόξευσε την καριέρα του Jack Black και καθιερώθηκε πάραυτα ως καλτ αγαπημένο. Όντας μία ξέφρενη κωμωδία με λιλιπούτειους πρωταγωνιστές, το «School of Rock» απομακρύνεται κάπως από την πιο εφηβική, μελαγχολική χροιά των υπόλοιπων ταινιών του σκηνοθέτη, αποτελώντας έτσι μία παραξενιά στη φιλμογραφία του.

Before Sunrise (1995)

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της καριέρας του, ο Linklater εξερεύνησε τις πιο παράδοξες κινηματογραφικές πρακτικές: είτε πρόκειται για την επιμονή του να δημιουργεί rotoscoped ταινίες κινουμένων σχεδίων, είτε για την τάση του να γυρνάει φιλμ σε πραγματικό χρόνο (!), ο Τεξανός οτέρ λατρεύει τον πειραματισμό. Συγκεκριμένα, το πιο γνωστό από τα κινηματογραφικά του «κόλπα» είναι η τριακονταετής τριλογία «Before», με την οποία ο Linklater ακολούθησε τις ζωές δύο χαρακτήρων από τα 19 μέχρι τα 40 τους χρόνια. Φυσικά, όλα ξεκίνησαν με το «Before Sunrise» του 1995, όπου ο Linklater και η παρέα του αποτύπωσαν ιδανικά την αφέλεια και τον αμετανόητο ρομαντισμό της νιότης.

SubUrbia (1996)

Στην καρδιά του '90, ο Linklater αποτυπώνει τον grunge νιχιλισμό της Gen X ακολουθώντας μία παρέα παιδιών που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Παγιδευμένη σε ένα καταθλιπτικό προάστιο, ξέμεθη από την αχαλίνωτη αισιοδοξία του κολεγίου, η γενιά των ninties έρχεται αντιμέτωπη με έναν γκρίζο κόσμο, ένα αβέβαιο μέλλον και μία σειρά από όνειρα που μοιάζουν όλο και πιο απόμακρα.

Everybody Wants Some!! (2016)

Στο άλλο άκρο του φάσματος της αισιοδοξίας, ο Linklater ακολουθεί εδώ μία παραφουσκωμένη παρέα από κουφιοκέφαλους jocks στην καρδιά της δεκαετίας του '80, οι οποίοι απολαμβάνουν το τελευταίο τους καλοκαίρι πριν την έναρξη της κολεγιακής περιόδου. Οι απολαυστικά μπούφοι πρωταγωνιστές μας μπλέκονται σε μία σειρά από ανακουφιστικά ασήμαντες περιπέτειες, ερωτεύονται, ανταγωνίζονται και ονειρεύονται, σε μία μαγευτικά νοσταλγική ματιά στα καλύτερα χρόνια της νεότητας (και φυσικά, στην τυφλή αισιοδοξία των eighties).

Dazed and Confused (1993)

Το εμβληματικότερο και καλύτερο φιλμ του σκηνοθέτη, το «Dazed and Confused» λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του σχολείου σε μία κοιμισμένη αμερικάνικη κωμόπολη. Ο Linklater αναβιώνει την ατμόσφαιρα των '70s με σχεδόν μαγικό τρόπο, σε ένα γλυκόπικρο ταξίδι στο χρόνο που εκτόξευσε τις καριέρες των Matthew McConaugey, Mila Jovovich, Ben Affleck και άλλων πολλών. Μαζί με τα «Everybody Wants Some!!» και «SubUrbia», το «Dazed and Confused» συμπληρώνει μία άτυπη τριλογία που χαρτογραφεί τα σκαμπανεβάσματα της ενηλικίωσης, αλλά και τις αλλαγές που σάρωσαν τον Αμερικάνικο ψυχισμό στο 2ο μισό του 20ου αιώνα.