Η Google μας λύνει το πιο μακάβριο μυστήριο


Τι άλλο θα δούμε; Μέχρι να πεθάνουμε, σίγουρα πολλά. Α, κι αυτό μπορούμε να «δούμε». Μας το δείχνει η Google! Αν κάτι ξέρει να κάνει ο κολοσσός αυτός, τότε είναι να μας εκπλήσσει.

Αυτή τη φορά, το κάνει με τον πιο μακάβριο τρόπο. Ως γνωστό, η Google ξέρει πολλά για την ζωή των εκατομμύρια χρηστών της, έχοντας πρόσβαση στα e-mails , τα searches και ένα σωρό ακόμη πράγματα, μέσα από τα οποία μπορεί να δημιουργήσει το προφίλ των users της.

Το τι σου αρέσει να τρως, για παράδειγμα, η Google το γνωρίζει ήδη. Το τι ψώνισες από το Koofly προχθές, επίσης το ξέρει. Το πιο περίεργο όμως, πράγμα που γνωρίζει είναι το πότε θα πεθάνεις….

Eξηγώ: μια ομάδα της εταιρίας εφηύρε έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να προβλέψει πότε θα πεθάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα, με το Nature, το οποίο δημοσίευσε την μελέτη αυτή της Google, o αλγόριθμος χρησιμοποίησε μια τεράστια βάση δεδομένων για να υποδείξει ποιοι από τους νοσηλευόμενους δύο διαφορετικών νοσοκομείων θα επιβίωναν ή όχι. O αλγόριθμος κατάφερε να προβλέψει το ποσοστό θνησιμότητας με 95% επιτυχία στο ένα νοσοκομείο ενώ 93% στο δεύτερο!

Ο αλγόριθμος αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Τον τέσταραν μάλιστα και στην περίπτωση μιας γυναίκας με καρκίνο μαστού, όπου μπόρεσε να προβλέψει τις ακριβώς το ποσοστό που θα ζήσει!  

«Αυτή η διαδικασία ήταν πιο ακριβής από την παραδοσιακή. Έχουμε την πεποίθηση πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ακριβείς προβλέψεις σχετικά με διάφορες ασθένειες», αναφέρουν σχετικά οι υπεύθυνοι.

Το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν η γυναίκα, χρησιμοποίησε τελικά την μέθοδο αυτή και έδωσε ποσοστό επιβίωσης, 9.3%. Δύο εβδομάδες μετά, η ασθενής απεβίωσε.

Φωτό: Arthur Osipyan / Unsplash