Από το “Blair Witch Project” μέχρι το “Cannibal Holocaust” και μία απίθανη ιστορία μέσα από το “Fargo, εκατομμύρια θεατές νόμιζαν ότι παρακολουθούσαν κάτι αληθινό.


Αυτές τις ημέρες προβάλλεται με επιτυχία στις ελληνικές αίθουσες η ταινία τρόμου «Στενές Επαφές με τον Διάβολο»Late Night with the Devil») των Αυστραλών αδελφών σκηνοθετών Colin και Cameron Cairnes. Ομολογουμένως, η ταινία υπερφυσικού τρόμου με σκηνικό ένα βραδινό τηλεοπτικό show στην Αμερική του 1977 που πάει κατά… διαόλου, όταν καλούν το κακό να εμφανιστεί σε ζωντανή μετάδοση, έφερε φρέσκο αέρα στο genre που κατακλύζεται από νέους τίτλους αλλά ακόμα ψάχνει το κάτι αυθεντικό.



Μπορεί η ταινία «Στενές Επαφές με τον Διάβολο» να έχει στοιχεία mockumentary αλλά δεν είναι μία ταινία βασισμένη – έστω ελεύθερα – σε αληθινά γεγονότα. Κατά τα παρελθόν, έχουν υπάρξει ταινίες που μπορεί να μην ήταν (ή και να ήταν) βασισμένες σε αληθινές ιστορίες και γεγονότα, αλλά ο κόσμος πίστεψε ότι αυτό που έβλεπε στην οθόνη ήταν κάτι αληθινό, πολλές φορές παρασυρμένοι από το marketing της ταινίας.

Θυμόμαστε πέντε ταινίες που οι θεατές νόμιζαν ότι έβλεπαν αυθεντικό αληθινό υλικό και όχι κάτι σκηνοθετημένο.




The Blair Witch Project (1999)

Το πανέξυπνο
marketing της ταινίας που υπονοούσε ότι αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν αληθινό found footage και το ντοκουμενταρίστικο στιλ της ταινίας, προκάλεσε σάλο πριν καν κυκλοφορήσει. Όπως ήταν λογικό, η low budget ταινία των Αμερικανών δημιουργών Daniel Myrick και Eduardo Sanchez, σάρωσε στο παγκόσμιο box office και προκάλεσε αντιδράσεις. Στην ταινία βλέπουμε το ακατέργαστο υλικό που άφησαν πίσω τους τρεις νεαροί κινηματογραφιστές που εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε ένα δάσος του Μέριλαντ ενώ ψάχνουν τα ίχνη μίας μάγισσας και ενός τοπικού θρύλου.



Ghostwatch
(1992)

Από τις πιο τρομακτικές βρετανικές τηλεταινίες όλων των εποχών, προπομπός του “Paranormal Activity”, του “Blair Witch Project”, αλλά και του νεότερου «Στενές Επαφές με τον Διάβολο” (ειδικά του τελευταίου). Κρίμα που δεν την είδαμε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες, παραμένει ανατριχιαστική ακόμα και σήμερα. Το “Ghostwatch” είναι μία παραγωγή του BBC και προβλήθηκε στις οθόνες των αποσβολωμένων Άγγλων τηλεθεατών τη βραδιά του Halloween. Όλοι νόμιζαν ότι έβλεπαν ζωντανό πρόγραμμα, ενώ η τηλεταινία είχε γυριστεί βδομάδες πριν, με ένα συνεργείο και δημοσιογράφους του BBC να ερευνούν υποτιθέμενα παραφυσικά φαινόμενα σε ένα τυπικό σπίτι στο Λονδίνο όπου ζει μία μητέρα με τις δύο της κόρες. Τι μπορεί να πάει στραβά; Θα το διαπιστώσετε αν δείτε το “Ghostwatch”, με τα τηλέφωνα του BBC να «σπάνε» εκείνο το βράδυ, την τηλεθέαση στα ύψη και όλους να νομίζουν ότι έβλεπαν κάτι το αληθινό. Μην πιστεύετε ότι σας σερβίρει η τηλεόραση.



Cannibal Holocaust (1980)

Κλασικός cult τίτλος και στην Ελλάδα, την εποχή που έμπαινε σιγά σιγά στον κόσμο του βίντεο. Σε άλλες χώρες το «Cannibal Holocaust» είχε απαγορευτεί, οι δημιουργοί του είχαν συλληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις κρατούσαν μυστικό το μέρος που έμεναν. Πολλοί πέρασαν την ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Ruggero Deodato αληθινή, νόμιζαν έβλεπαν ακατέργαστο υλικό – found footage από μία ομάδα κινηματογραφιστών που χάθηκε στο δάσος του Αμαζονίου και κατέληξαν στο πιάτο μίας φυλής κανιβάλων. Οι σκηνές πραγματικά φρικτές και αληθοφανείς, ενώ σάλος προκλήθηκε για την κακομεταχείριση και δολοφονία ζώων μπροστά στην κάμερα. Αυτές όντως ήταν αληθινές, άσχετα αν το αρνούνται οι δημιουργοί. Καλό το shock value και το cult, πολλά και τα στραβά στο “Cannibal Holocaust”. Με δική σας ευθύνη.



Fargo (1996)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική περίπτωση. Τίποτα στο “Fargo” δεν είναι αληθινό. Τα πάντα «αναδύονται» μέσα από την φαντασία και γραφή των σπουδαίων αδερφών Cohen. To Fargo” είναι μία συναρπαστική crime ταινία με φόντο τις παγωμένες πολιτείες Μινεσότα και Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, και εμείς παρακολουθούμε την απαγωγή μίας γυναίκας, από τον ίδιο της τον άνδρα, που πάει καταστροφικά λάθος. Τι το ήθελαν οι αδελφοί Cohen να γράψουν – γνωστοί για το offbeat χιούμορ τους - στην αρχική σκηνή ότι «Αυτή είναι μία αληθινή ιστορία. Τα γεγονότα που απεικονίζονται στο φιλμ έλαβαν χώρα στη Μινεσότα το 1987»; Κάποιοι το πίστεψαν, με μία νεαρή γυναίκα από την Ιαπωνία να εικάζεται πως ταξίδεψε στις ΗΠΑ το 2001 για να εντοπίσει τη θαμμένη βαλίτσα με τα λύτρα, με τραγική κατάληξη. Η ιστορία της Takako έγινε επίσης ταινία, από τον David Zellner, με τίτλο “Kumiko, The Treasure Hunter” (2014). Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η άτυχη γυναίκα αυτοκτόνησε μετά από μάχη με την κατάθλιψη και το αλκοόλ, έχοντας χάσει πρόσφατα και τη δουλειά της, χωρίς να υπάρχει κάποια σύνδεση με την ταινία.

The Legend of Boggy Creek (1972)

Πολύ πριν το “Blair Witch Project” υπήρξε αυτή εδώ η παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα ταινία που έτυχε μεγάλης εμπορικής επιτυχίας στις ΗΠΑ (12η σε εισπράξεις το 1972). Κάτι το παράδοξο αν σκεφτείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα mockumentary τρόμου με found footage και τάχα μου αληθινές συνεντεύξεις κατοίκων της μικρής πόλης Fouke στο Arkansas σχετικά με την ύπαρξη ενός τρομακτικού πλάσματος τύπου Bigfoot. Όντως, πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται στην ταινία είναι αληθινοί κάτοικοι της περιοχής και κατηγόρησαν τους παραγωγούς ότι χρησιμοποίησαν υλικό χωρίς την άδεια τους ή με παραπλανητικό τρόπο. Όπως και να έχει, τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου, της αγροτιάς, του Arkansas και άλλων πολιτειών, γέμισαν τις κινηματογραφικές αίθουσες και Drive-ins έχοντας την εντύπωση πως βλέπουν ένα ντοκιμαντέρ. Bingo!