Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.


Το Alekos Fassianos Atelier στην Αθήνα, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Αλέκος Φασιανός, πρόκειται για μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα και είναι επιμελημένο με εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μια πιο προσωπική πλευρά του καλλιτέχνη, μπαίνοντας στο δωμάτιο του, βλέποντας τα ρούχα του, τις παλέτες του, τα προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες, ημιτελή έργα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, τα προσωπικά του ρούχα και σεντόνια που είχε ράψει μόνος του, παιχνίδια που είχε κατασκευάσει ο ίδιος και με τα οποία έπαιζε όταν ήταν μικρός. Επιπλέον, θα δούμε τα πινέλα του, τις κόλλες και τα λάδια του, υλικά που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα μοναδικά ιστορικά του χρώματα, αντλώντας έμπνευση από τους χτίστες, που παρατηρούσε στη γειτονιά να αναμειγνύουν σε έναν κουβά τα υλικά για να μπογιατίσουν το σπίτι τους.



Έτσι, στην επίσκεψη θα κληθούμε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε πολλές προσωπικές και μοναδικές του ιστορίες. Τα περισσότερα αντικείμενα-σύνεργα της δουλειάς του που βλέπουμε στον χώρο, τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Για αυτό και θα συναντήσουμε και αρκετά εργαλεία, καθώς δεν αποτελεί ένα ατελιέ αμιγώς ζωγράφου, αλλά ένα ατελιέ επιπλοποιού, γλύπτη, ενός ανθρώπου που έφτιαχνε μπρούτζινα πόμολα, μεταλλικές κατασκευές για παράθυρα, ενός πολυπράγμωνα ανθρώπου, ένα δηλαδή πολυατελειέ.

Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του ήθελε να τα έχει πάντα κοντά του, για αυτό και τα βλέπουμε διάσπαρτα στον χώρο. Στο πάτωμα, σε δίσκους, πάνω σε ράφια. Του άρεσε να τα βλέπει όλα γιατί έλεγε πως αυτά είναι η ιστορία του, για αυτό θα δούμε και αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να βρίσκονται έξω. Όμως δεν έχουν εκτεθεί για να φαίνονται καλαίσθητα, αλλά γιατί ήταν πράγματι έτσι ο χώρος του όπως και η ζωή του, ιδιαίτερη, γεμάτη και πολυδιάστατη.

«..Τα υλικά τα φτιάχνω μόνος μου. Φτιάχνω χρώματα με κόλλα και σκόνη. Όταν μαγειρεύεις σπίτι σου, δεν μαγειρεύεις καλύτερα από αυτά τα εστιατόρια; Κάπως έτσι κάνω και εγώ. Το ατελιέ μου είναι σαν κουζίνα. Μαγειρεύω και φτιάχνω μοναδικές συνταγές..»
                                                                                                                                                                                                                                                      -Αλέκος Φασιανός


Τα επίσημα εγκαίνια του Alekos Fassianos Atelier θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του @openhouseathens, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Μετα το πέρας του open house, οι επισκέψεις θα οργανώνονται σε μικρά γκρουπ και θα ξεκινούν ανά μια ώρα από την είσοδο του Μουσείου με διάρκεια περίπου 20 λεπτών.
 

Μουσείο Αλέκος Φασιανός, Νεοφύτου Μεταξά 15, Αθήνα, Τηλ: 210 881 9079