Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη  φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία


Tο Athens Art Book Fair επιστρέφει και παρουσιάζει 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη  φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία. Η ομάδα του AABF προσεγγίζει την πολυθεματικότητα του μέσου πολιτικά και επιμελείται τη μεγαλύτερη διαθεματική γιορτή αφιερωμένη στο έντυπο ως έργο τέχνης! Η έκθεση φιλοξενεί καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές DIY εκδόσεις, micro-publishers, χώρους σύγχρονης τέχνης, διεπιστημονικές συλλογικότητες, riso studios και άλλα αντιπροσωπευτικά εγχειρήματα που απαρτίζουν τις παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες σκηνές των καλλιτεχνικών εκδόσεων.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες, με συμμετοχές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες, όπως η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν και την Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Σημαντική συνεισφορά του Athens Art Book Fair αποτελεί η διαμόρφωση σταθερών σχέσεων και συνεργασιών, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό, τόσο με εγχώριες όσο και με διασυνοριακές εκδοτικές πρωτοβουλίες που έχουν ως βάση τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας.   

Collective Display

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται 70 μοναδικά έντυπα έργα από το αρχείο του Athens Art Book Fair, σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό έπιπλο σχεδιασμένο από την ομάδα LUDD LAB. Εκεί θα βρείτε zines, photozines και prints από καλλιτέχνες-εκδότες που δραστηριοποιούνται την Ελλάδα, καθώς και περιοδικά και καλλιτεχνικά βιβλία από διεθνή εκδοτικά εγχειρήματα.

Δημόσιο Πρόγραμμα 

Το φετινό Δημόσιο Πρόγραμμα στρέφεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ εκθετών και κοινού, δημιουργώντας έναν φιλόξενο, ανεπίσημο και ζωτικό χώρο για την έκφραση και συζήτηση των πολλαπλών αισθητικών, θεματικών και πολιτιστικών κατευθύνσεων που εξερευνά το δημοφιλές πεδίο των artists books σήμερα. Μέσω του συγκερασμού δημόσιων ομιλιών, ποιητικών αναγνώσεων, περφόρμανς και ραδιοφωνικού προγράμματος, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να αγκαλιάσει με ενεργό και διαδραστικό τρόπο τις πολλαπλές, υπάρχουσες δυνατότητες πλαισίωσης του καλλιτεχνικού εντύπου, όπως αυτές αναδεικνύονται διεθνώς.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το πρόγραμμα ομιλιών ελεύθερης δομής με τίτλο “Show & Tell” στο οποίο εγχώριοι και διεθνείς εκθέτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν σε πλαίσιο εγγύτητας και αμεσότητας τις κριτικές και καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες της πρακτικής τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις συμμετοχές στο «Show And Tell» θα είναι: Wendy’s Subway (Νέα Υόρκη), Nero Editions (Ρώμη), Bao Books (Τυνησία), Onomatopee (Αϊντχόβεν), Samandal (Βηρυτός) και Gabinete Paratextual (Πόρτο), μεταξύ άλλων.

Στο χώρο επίσης θα πραγματοποιηθούν για πρώτη χρονιά ταυτόχρονα με την εκδήλωση εργαστήρια εισαγωγής στη δημιουργία artist book για μικρούς και μεγάλους, από τις ομάδες Paper Planes και Ιmprográfika. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με ελεύθερη συνεισφορά από το κοινό, περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μέσω του www.athensartbookfair.gr 

To Σάββατο 7/10 θα παρουσιαστεί performance από τις Theresa Patzschke, Eleni Poulou και Hilary Jeffery ενώ την Κυριακή 8/10 η εκδοτική ομάδα Μπαταρία, κλείνει την εκδήλωση με ένα φαντασμαγορικό queer ποιητικό slam!

Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα 

Το Athens Art Book Fair συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία με το διαδικτυακό ραδιόφωνο Fade Radio. Εκπομπές αφιερωμένες στη φετινή διοργάνωση του Athens Art Book Fair και τους ανθρώπους πίσω από τις καλλιτεχνικές εκδόσεις θα καταλάβουν ολοκληρωτικά το πρόγραμμα του Fade Radio από τις 2/10 μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης την Κυριακή 8/10.

Κατα τη διάρκεια της εβδομάδας που οδηγεί στην εκδήλωση, το Fade Radio θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις, συζητήσεις, σειρά σύντομων ηχογραφήσεων με τίτλο Radio Relays (αφιερωμένη στην ανεξάρτητη εκδοτική σκηνή), αναγνώσεις, field recordings και μουσικές επιλογές από εκθέτες/ριες της φετινής διοργάνωσης των οποίων η υβριδική πρακτική διαδρά με μέσα όπως ο ήχος και η περφόρμανς. Το κοινό θα έχει επίσης αποκλειστική πρόσβαση σε μία επιμελημένη σειρά εκπομπών από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Montez Press Radio (Νέα Υόρκη) στα πλαίσια της συνεργασίας AABF x Montez Radio.

Το Fade Radio θα λειτουργήσει και ως πλατφόρμα αναμετάδοσης και φιλοξενίας των δράσεων του δημόσιου προγράμματος για τις τρεις μέρες διεξαγωγής της έκθεσης. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα ομιλιών θα είναι προσβάσιμο και διαδικτυακά  για όσους και όσες δεν μπορούν να παρευρεθούν στο χώρο. 

Αναλυτικά το Δημόσιο Πρόγραμμα στο www.athensartbookfair.gr

The Art Book Lottery

Στην είσοδο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν λαχνούς για να συμμετέχουν στην κλήρωση καλλιτεχνικών εντύπων με σκοπό την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης. Οι ειδικά σχεδιασμένες δωροσακούλες είναι γεμάτες φανζίν και artist books που δωρήθηκαν από τους εκθέτες του AABF για να στηρίξουν το φεστιβάλ. 

Εκθέτριες/ες/α

12:15 & Local Artist Book Selection (vilnius), A glimpse of (athens), A-DASH (athens), Altana (milano), Arurkokk (ioannina), Asparagus plumosa (athens), BAO BOOKS (tunis), Big Black Mountain (athens), Blind Mind Books (athens), Bronze Age (london), Bruise Studio (berlin), Convoy Royal (avlida), Cube Art Editions (athens), D.U. Collective (helsinki/amsterdam/athens), Decadence comics (copenhagen), Desired Landscapes (athens), DOLCE (athens), Egidija Ciricaite (london), ESSARTER Éditions (grenoble), Everything I Picture Disappears (athens), FLEE (paris/athens), Folded City (athens), Folium (london), Fred Afraid (athens), FRMK (athens), Futura (athens), Future Format (patras), Gabinete Paratextual (porto), Gramma Epsilon (athens), Hideout Editions (athens), Hurrikan press (budapest), Hyper Hypo (athens), ΗΓΗΤΟΥ (athens), Kati Akraio (athens), Katsarida Press (athens), keda press (thessaloniki), KUDLA Press (prague), kyklàda.press & Time Based Editions (athens), LAFAT (buenos aires, barcelona), Lalava (athens), Lia Nalbantidou & L.Loves Artists’ Books (thessaloniki), Local Stickerbook (kiev), Lonely Cooks Collected (athens), Lotta Bindery (siena), MAAT BOOKS (athens), Margarita Athanasiou (athens), MISC (athens), Mpataria (athens), natalia revila (lima), Nero Editions (rome), Never Brush My Teeth (athens), Onagöre (istanbul), Onomatopee Projects (eindhoven), Out of Place Books (birmingham), ΟΥΑΠΙΤΙ (athens), Pamenar Press (london), PARAROJA (tirana), Patrick Frey Editions (zürich), Pink House Press (syros), PRIVATE PRINT (skopja), Replikat Press (vienna), Risofort / SofortBooks (hamburg), Rosie's Disobedient Press (glasgow), Samandal (beirut), Sayo Senoo (montreuil), Set Margins (eindhoven), SMAK PRESS (zagreb), Soybot (vienna), Spyros Rennt (athens, berlin), tefra 90 (athens), ΤΕΦΛΟΝ (athens), Theresa Patzschke & Eleni Poulou (berlin), These Are a Few of Our Favorite Things (athens), Thirteen Ninety Nine (tehran), Τοποβόρος (athens), Untitled-1 (athens), Van of Fame & Death Vallee (athens), VOID (athens), Wendy’s Subway (new york), x_x (barcelona), yukuyuku (tokyo), YUSRA (athens), Zoetrope (athens)

To Athens Art Book Fair Ιδρύθηκε το 2019 και είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Πρόκειται για ανεξάρτητο, artist-run εγχείρημα που στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής καλλιτεχνικών εντύπων, στη δημιουργία μιας σκηνής γύρω από τις ανεξάρτητες εκδόσεις και στη δημιουργία συνδέσμων με αντίστοιχες εκδοτικές πρακτικές (αναλογικές, ψηφιακές και οτιδήποτε ενδιάμεσο) στο εξωτερικό. 

Ημ/νίες διεξαγωγής: 6-7-8 Οκτωβρίου

­Χώρος Διεξαγωγής: Ωδείο Αθηνών

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 23/10 - 4μμ-8μμ, Σάββατο 23/10 12πμ-8μμ, Κυριακή 24/10 - 12πμ-9μμ

Είσοδος Δωρεάν (προτεινόμενη συνεισφορά)

Προσβάσιμο σε αμαξίδια