Από το «Scoop» μέχρι το «Spotlight».


Η τέταρτη εξουσία γοήτευε από πάντα τους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ: Από το «The Front Page» του 1931 μέχρι το «All the President's Men» του 1976, το αμερικάνικο σινεμά μας έχει προσφέρει αναρίθμητες ταινίες με δημοσιογράφους, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε αληθινές ιστορίες! Εν αναμονή του επερχόμενου «Scoop» λοιπόν, όπου η Gillian Anderson ενσαρκώνει τη δημοσιογράφο που ξεσκέπασε τη σχέση του Πρίγκηπα Andrew με τον Jeffrey Epstein, ρίχνουμε μια ματιά στις πιο θρυλικές ταινίες του είδους, από το «She Said» μέχρι το «Good Night and Good Luck».

All the President's Men (1976)

Φυσικά, αν μιλάμε για αληθινές ιστορίες που εξυμνούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και σαρώνουν τα βραβεία Όσκαρ, το «All The President's Men» του Alan Pakula είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σπουδαίο φιλμ της λίστας μας. Γυρισμένο μόλις μερικά χρόνια μετά το σκάνδαλο του Watergate, το φιλμ ακολουθεί τη σχετική έρευνα των δημοσιογράφων της Washington Post, σε ένα ατμοσφαιρικό, σκοτεινό δίωρο που άφησε ιστορία. Η σκηνοθεσία του Pakula είναι άρτια, με την κάμερα να παραμένει ως επι το πλείστον ακίνητη και τους χαρακτήρες να συμμετέχουν σε μία σειρά από άρτια χορογραφημένα compositions -ενώ το δαιδαλώδες σενάριο του William Goldman απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή, και ενδόμυχη γνώση της '70s πολιτικής σκηνής. Το φιλμ κατάφερε να αποσπάσει 4 Βραβεία Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας), εγκαινιάζοντας έτσι την Χολιγουντιανή «παράδοση» που θέλει κάθε IRL σκάνδαλο να μετατρέπεται πάραυτα σε ξεδιάντροπο oscarbait.

Good Night, and Good Luck. (2005)

Η ταινία που έβαλε τον George Clooney στον σκηνοθετικό χάρτη, το «Good Night, and Good Luck» του 2005 ακολουθεί την ιστορία ενός ραδιοφωνικού ειδησεογράφου (David Strathairn), ο οποίος αποφασίζει να στραφεί εναντίον του γερουσιαστή McCarthy. Με κουλ '50s ατμόσφαιρα και εξαιρετικό soundtrack, η ταινία απέσπασε 6 οσκαρικές υποψηφιότητες.

Spotlight (2015)

Ακολουθώντας πιστά το καλούπι του «All The President's Men», το «Spotlight» του 2015 αποτύπωσε το Καθολικό Σκάνδαλο του 2001 με τη βοήθεια ενός εντυπωσιακού καστ (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Stanley Tucci), και κατάφερε τελικά να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

The Post (2017)

O Steven Spielberg σκηνοθετεί ένα... πνευματικό prequel του «All The President's Men» ακολουθώντας την ομάδα της Washington Post που αποκάλυψε τα περίφημα Pentagon Papers. Η υπομονετική και καχύποπτη σκηνοθεσία του Pakula αντικαθίσταται εδώ από την φρενήρη και αεικίνητη κάμερα του Spielberg, σε ένα διασκεδαστικότατο φιλμ που απέσπασε 2 οσκαρικές υποψηφιότητες.

She Said (2022)

Η έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη του Harvey Weinstein και το κίνημα #MeToo αποτυπώνεται εδώ από την Maria Schrader, σε ένα φιλμ που δυστυχώς, δεν κατάφερε να γοητεύσει τους κριτικούς.