Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας.


Πόσοι διαβάζουν βιβλία; Λιγότεροι από το παρελθόν, σύμφωνα με έρευνες. Πολύ λιγότεροι. Παρά τα φαινόμενα των καιρών και την εποχή που θέλει τα πάντα digital, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη στιγμή που πιάνεις στα χέρια σου ένα νέο βιβλίο, το ξεφυλλίζεις, το μυρίζεις…

Η Αθήνα είναι η πόλη των μικρών βιβλιοπωλείων. Έμαθαν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, πολλά από αυτά προσφέρουν καφέ και γεύματα, ενώ πολλά άλλα είναι εξειδικευμένα πάνω σε συγκεκριμένα
topics.

Ξεχωρίσαμε 6 μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας και λίγο πιο έξω.



Hyper Hypo

Το υπέροχο ανεξάρτητο art βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης, έδωσε το δικό του ξεχωριστό στίγμα μόλις από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του. Αγαπήθηκε γρήγορα από Έλληνες και ξένους επισκέπτες στη χώρα μας. Μας γλίτωσε και από τον κόπο και έξτρα έξοδα να παραγγέλνουμε διεθνή περιοδικά και βιβλία γύρω από τις τέχνες, design και αρχιτεκτονική, φωτογραφία, travel, queer, fashion, ενώ παράλληλα μπορούμε να βρούμε και κεραμικά, stationery, αφίσες και κάρτες. Στο υπόγειο λειτουργεί και γκαλερί. Μακράν το πιο φρέσκο και σύγχρονο βιβλιοπωλείο της χώρας, ίσως και της Ευρώπης.

Βορέου 10, Αθήνα



Dolce

Το μικροσκοπικό Dolce είναι και η έδρα των ομώνυμων εκδόσεων. Το έμαθα από σπόντα πριν από λίγα χρόνια όταν έψαχνα κάποια παλιά τεύχη του περιοδικού για την αστυνομική λογοτεχνία, πολάρ. Τα βρήκα όλα εκεί, μαζί με άλλες καλά επιλεγμένες εκδόσεις γύρω από το design και όχι μόνο. Εδώ θα βρείτε και το βιβλίο «Athens Laundry” της Θεοδώρας Μαλάμου, ενώ διοργανώνονται και σεμινάρια ριζογραφίας.

Σίνα 62, Αθήνα



Desired Landscapes Pocket Space

Κάποιοι από εμάς έχουμε ακολουθήσει την designer Νατάσα Παππά στα πολύ ενδιαφέροντα walking tours που διοργανώνει στις σκονισμένες – αλλά πάντα γοητευτικές και ζωντανές – εμπορικές στοές στον λαβύρινθο του κέντρου της Αθήνας.  «Desired Landscapes” ονομάζεται το δικό της ανεξάρτητο ταξιδιωτικό περιοδικό που κυκλοφορεί στα αγγλικά και σε επιλεγμένα σημεία σε όλο τον κόσμο. Πριν από λίγο καιρό άνοιξε το λιλιπούτειο ομώνυμο βιβλιοπωλείο μέσα στη στοά Ανατολής και μας περιμένει όλους για να ανακαλύψουμε το περιοδικό και άλλες ιδιαίτερες εκδόσεις, ενώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα επόμενα walking tours που έρχονται.

Αριστείδου 10-12, Στοά Ανατολής

Θα προτείναμε να επικοινωνήσετε μέσω
social media με το Desired Landscapes πριν το επισκεφτείτε.



Imaginary Graffiti Bookstore

Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το Imaginary Graffiti Bookstore του street artist RTMone και της Νάντιας Στασινού, είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο με μία πραγματικά υπέροχη συλλογή από βιβλία – και όχι μόνο - σχετικά με το graffiti και την street art, με πολλούς ελληνικούς τίτλους επίσης (εδώ το μεγάλο ενδιαφέρον). Στο χώρο του Imaginary λειτουργεί και το ομώνυμο εργαστήριο για παιδιά που θέλουν να έρθουν κοντά στο character design, στα κόμικς, στο graffiti και την ιστορία του. Επίσκεψη μόνο με RSVP.

Πόντου 48, Αθήνα, τηλ: 6945 99 0 207

Adad Books & Café

Πάρε ένα ποτήρι κρασί και άνοιξε ένα βιβλίο έξω στα τραπεζάκια του Ada στην Πλατεία Μερκούρη. Ένας πραγματικά εμπνευσμένος χώρος συνάντησης και τέχνης, στο Adad της Βελγίδας Alix Janta θα βρείτε μία σειρά από πολύ καλά επιλεγμένα βιβλία, παλιά και νέα, με έμφαση στις τέχνες και την ποίηση, ανεξάρτητες εκδόσεις και περιοδικά, μαζί με art και fashion objects. Πολύ συχνά διοργανώνονται και βραδιές ποίησης και εκθέσεις.

Ανταίου 1, Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα

Μετρονόμος

Από τις πιο όμορφες αφίξεις και καλές ειδήσεις τελευταία, το περιοδικό, δισκογραφική εταιρεία και εκδόσεις Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού απέκτησε δική του στέγη στα Εξάρχεια. Ας δούμε και λίγο φως και αισιοδοξία σε αυτές τις μέρες που ζούμε. Άνοιξε πριν από λίγες μέρες και μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδόσεις και μουσικές παραγωγές του Μετρονόμου, παλιές και νέες, ενώ σιγά σιγά θα προστεθούν πολλές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις.

Ζωοδόχου Πηγής 8-10 & Σόλωνος