Το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία συνεχίζει να μας απασχολεί μέχρι σήμερα.


Ο Τιτανικός μπορεί να έχει συνδεθεί σε πολλούς με την ομώνυμη ταινία του James Cameron με πρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio και Kate Winslet, αλλά η πραγματική του ιστορία είναι πιο τραγική.

Το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο του κόσμου, ένα υπερπολυτελές πλοίο, «αβύθιστο» για πολλούς, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912 από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα. Πέντε μέρες αργότερα, στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, παίρνοντας μαζί του 1.505 ψυχές.

Ο Τιτανικός δεν έχει σταματήσει να μας απασχολεί μέχρι σήμερα και περιστοιχίζεται από δεκάδες μύθους, απίθανα στοιχεία και ιστορίες. Συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά.




Μετέφερε μία αληθινή μούμια στο ταξίδι του;
Κυκλοφορεί σαν αστικός θρύλος, κάτι που όμως δεν έχει διαψευστεί, ότι ο Τιτανικός μετέφερε μία μούμια Αιγυπτίας πριγκίπισσας από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, με σκοπό να την παραλάβει κάποιο μουσείο. Ήταν η κατάρα της μούμιας που βύθισε το πλοίο; Αν, βέβαια, υπήρχε κάποια μούμια
on board και δεν ήταν απλά μία φήμη που σκαρφίστηκε ο επιβάτης – διάσημος δημοσιογράφος της εποχής, W.T. Stead.

Τα χαμένα κιάλια
Ο αξιωματικός
David Blair ήταν άτυχος που δεν ταξίδεψε στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Τον μετέθεσαν ξαφνικά σε άλλο πλοίο, προς μεγάλη του απογοήτευση. Φυσικά, λίγο αργότερα αποδείχθηκε πόσο τυχερός υπήρξε. Από δική του παράβλεψη, πήρε μαζί του τα κλειδιά του ντουλαπιού που φύλαγαν τα κιάλια που χρησιμοποιούσαν οι βάρδιες στο παρατηρητήριο του Τιτανικού. Λέτε αυτό να έπαιξε ρόλο που δεν είδαν έγκαιρα το παγόβουνο;

Έλλειψη σωστικών λέμβων
Ο Τιτανικός μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή να ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές κατασκευές στον κόσμο, ένα πλοίο… πλημμυρισμένο στην πολυτέλεια, μόνο που η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν φρόντισε καθόλου για την ασφάλεια των επιβατών. Ενώ άφθονη έρεε η σαμπάνια και οι καμπίνες ήταν μαγευτικές, υπήρχαν μόλις 20 σωστικές λέμβοι, αντί για 64.
Do the math!

New York Herald



Ο Τιτανικός είχε δύο αδέρφια πλοία
Τα άλλα δύο υπερωκεάνια της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Τιτανικού,
White Star Line, δεν είχαν και αυτά καλή τύχη. Ο νεότερος Βρετανικός έκανε πολλά ταξίδια στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, μεταφέροντας τραυματίες πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 21 Νοεμβρίου 1916, βυθίστηκε λίγο από την Κέα των Κυκλάδων μετά από έκρηξη από νάρκη. 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το άλλο υπερωκεάνιο και πρώτο της εταιρείας, το Ολύμπικ, είχε καλύτερη τύχη, πήρε μάλιστα και το όνομα “Old Reliable” (“Παλαιός Αξιόπιστος”). Τη δεκαετία του ’20 έκανε πολλά και ασφαλή, μέχρι που το 1935 αποσύρθηκε στο Σαουθάμπτον και κόπηκε σε παλιοσίδερα.

Να προστατεύσουμε την πλοιοκτήτρια εταιρεία
Τις πρώτες ώρες από την τραγωδία, οι τίτλοι ειδήσεων έλεγαν ότι είχαν διασωθεί όλοι οι επιβάτες και ο Τιτανικός είχε ρυμουλκηθεί στη στεριά. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί η βρετανική πλοιοκτήτρια εταιρεία, να συρθεί σε αποζημιώσεις και οι επιβάτες τελικά να επιλέξουν υπερωκεάνια άλλων χωρών για τα επόμενα ταξίδια τους. Πώς μπορείς, όμως, να κρύψεις ένα τέτοιο γεγονός; Κουκουλώματα από τα παλιά.


Η νουβέλα που προέβλεψε την τραγωδία
14 πριν από την τραγωδία του Τιτανικού, ο Αμερικανός συγγραφέας
Morgan Roberston κυκλοφορούσε το νέο του βιβλίο με τίτλο “Titan”, με θέμα τη βύθιση ενός βρετανικού υπερωκεάνιου στον Βόρεια Ατλαντικού μετά από σύγκρουσε με ένα παγόβουνο. Το λες και προφητικό.

Robert Welch - National Museums NI : Harland & Wolff Collection I Public Domain


Ένα αληθινό κουαρτέτο εγχόρδων έπαιζε ενώ το πλοίο βυθιζόταν

Δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του σκηνοθέτη
James Cameron, όπως είδαμε στην blockbuster ταινία του 1997. Μέσα από μαρτυρίες διασωθέντων, ένα αληθινό κουαρτέτο εγχόρδων έπαιζε τον ύμνο “Nearer, My God, To Thee” ενώ ο Τιτανικός βυθιζόταν.

Θα μετρούσαμε περισσότερα θύματα
Η χωρητικότητα του Τιτανικού ήταν 3.500 επιβάτες και πλήρωμα. Τελικά, στο παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι, μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα. Φανταστείτε να υπήρχαν άλλοι 1.000 άνθρωποι στο πλοίο; Η τραγωδία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Courtesy of NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island (NOAA/IFE/URI)

Η ανακάλυψη του ναυαγίου
Αυτή έγινε σχετικά πρόσφατα, την 1η Σεπτεμβρίου 1985 από τον πρώην αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού
Dr. Robert Ballard και την ομάδα του, 73 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο Τιτανικός βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Το ναυάγιο βρίσκεται στα 3.700 μέτρα βάθος, κάτω από την επιφάνεια των νερών του Βορείου Ατλαντικού, κάτι που καθιστούσε πολύ ακριβή και ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε αποστολή. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο Τιτανικός βρέθηκε.

Στα παγωμένα νερά
Η θερμοκρασία στο νερό ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και με τα σωσίβια τους, κανένας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο νερό για περισσότερα από λίγα λεπτά, στο τέλος όλοι θα υπέκυπταν από υποθερμία και καρδιακά επεισόδια. Επίσης, οι πρώτες σωστικοί λέμβοι, με χωρητικότητα 65 ανθρώπων, έφυγαν μισογεμάτες, πολλοί επιβάτες δεν πίστεψαν ότι η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή και το πλοίο θα βυθιζόταν.