Συμμαζέψτε το σπίτι σας, πετάχτε άχρηστα αντικείμενα, αδειάστε digital files, πριν φύγετε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Κάνετε τη ζωή των κοντινών σας ανθρώπων πιο εύκολη.


Δεν μας έφτανε το Hygge (Χου-Γκα), «η τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», δηλαδή ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά μέσα από όμορφες και απλές καθημερινές στιγμές, τελευταία έχουμε και άλλο ένα φαινόμενο-concept που μας έρχεται από μία άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Σουηδία. Ονομάζεται Swedish Death Cleaning και δεν είναι άλλο ένα όνομα σουηδικής death metal μπάντας αλλά μία πρακτική που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από ένα βιβλίο και μία πολύ δημοφιλή reality εκπομπή που ακολούθησε στο Peacock.

Το βιβλίο ονομάζεται «
The Gentle Art of Swedish Death Cleaning (“Η ευγενής τέχνη του σουηδικού καθαρίσματος θανάτου»), κυκλοφόρησε το 2017 και συγγραφέας του  είναι η Σουηδή καλλιτέχνιδα Margareta Magnusson, που όπως λέει η ίδια, έχει ηλικία κάπου ανάμεσα στα 80 και 100 χρόνια. Έχει πέντε παιδιά, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και έχει γράψει άλλο ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «The Swedish Art of Aging Exuberantly («Η σουηδική τέχνη να γερνάς χαρούμενα»). Η ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο από ένας αριθμός για την Margareta Magnusson και δεν έχει άδικο.



Στη Σουηδία υπάρχει το döstädning, που βγαίνει αν προσθέσεις τις λέξεις dö που σημαίνει θάνατος και städning που σημαίνει καθάρισμα. Είναι μία πρωτοπόρα – για άλλους ακόμα και αναζωογονητική – πρακτική να συμμαζεύεις και να απομακρύνεις άχρηστα αντικείμενα, κάτι που θα έπρεπε να κάνεις αργά ή γρήγορα, ασχέτως ηλικίας, χωρίς να χρειαστεί να το κάνουν άλλοι για εσένα  όταν έρθει η κακιά εκείνη στιγμή που θα φύγεις από τη ζωή. Γιατί να κρατάς τόσα αφόρετα ή παλιά ρούχα και τόσα πιάτα, παλιούς λογαριασμούς και πλαστικά τάπερ ενώ μπορείς να τα ξεφορτωθείς νωρίτερα; Θα γλιτώσεις τα παιδιά και αγαπημένους σου από έξτρα κόπο για να τα πετάξουν ή να κρατήσουν κάτι χωρίς καμία συναισθηματική αξία.

Ακούγεται κάπως μακάβριο και κυνικό, ίσως 100% ταιριαστό για τους βόρειους λαούς (άλλο ένα στερεότυπο), αλλά η μέθοδος που προτείνει – με εξαιρετικό χιούμορ και πνεύμα – η
Margareta Magnusson, βάζει σε μία τάξη τα πράγματα, φέρνει τις οικογένειες κοντά και τις κάνει να αντιμετωπίσουν και να μιλήσουν για την επόμενη μέρα με περισσότερη ειλικρίνεια.

Προτείνει σε όσους έχει περάσει την ηλικία των 65 να αρχίσουν να ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική, κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού το συμμάζεμα – ξεσκαρτάρισμα παλιών και άχρηστων αντικειμένων αποδεικνύεται μία άκρως χαλαρωτική πρακτική, σύμφωνα με μελέτες ψυχολόγων.

Μέσα από παραδείγματα, η συγγραφέας μας λέει για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό death cleaning. Κάποια απλά παραδείγματα είναι το πέταμα ρούχων που έχεις να φορέσεις για χρόνια, σκονισμένων εγκυκλοπαιδειών, σπασμένων χριστουγεννιάτικων στολιδιών και άδειων μπουκαλιών αρωμάτων.

Στη συνέχεια μπορούμε να πετάξουμε στοίβες από λογαριασμούς που έχουμε πληρώσει και κρατάμε χωρίς λόγο, μαζί με τηλεφωνικούς καταλόγους, ενώ σημαντικό συμμάζεμα μπορεί να γίνει στα ψηφιακά μας αρχεία, καθαρίζοντας το desktop και hard drives από κάθε τι που δεν χρειαζόμαστε, κρατώντας μόνο αυτά που θα βοηθήσουν την οικογένεια και κοντινούς μας ανθρώπους (π.χ. κάποιες φωτογραφίες ή passwords για να μην ψάχνονται). Αυτά είναι κάποια ελάχιστα παραδείγματα, ενώ δεν χρειάζεται να πετάξετε τα πάντα, κάποια αντικείμενα μπορούν να δοθούν σε δωρεές και κάποια να πωληθούν.

Με παραγωγό και αφηγήτρια την Αμερικανίδα κωμικό ηθοποιό Amy Poehler (“Saturday Night Live”, “Parks and Recreation”), η Magnusson είδε το βιβλίο της να μεταφέρεται το 2023 στη μικρή οθόνη μέσα από ένα απολαυστικό reality show. Στο «Swedish Death Cleaning» της Peacock, τρεις Σουηδοί (ένας σχεδιαστής, μία ψυχολόγος και μία διοργανώτρια  εκδηλώσεων, γνωστοί και σαν Καθαριστές Θανάτου) ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν ανθρώπους να… συμμαζέψουν τα υπάρχοντά τους για την επόμενη μέρα, να πετάξουν άχρηστα αντικείμενα και να κρατήσουν αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Στην τελική, δεν χρειάζεται να… πεθάνεις για να ακολουθήσεις την πρακτική του
Swedish Death Cleaning. Ένα γερό συμμάζεμα και πέταμα αντικειμένων που συσσωρεύεις για χρόνια στο σπίτι σου μπορεί να γίνει κάθε στιγμή.