Ο γάμος δεν κάνει τόσο καλό όσο νόμιζες


Ο γάμος δεν κάνει τόσο καλό όσο νόμιζες

Έχεις διαβάσει για τις έρευνες που λένε ότι ο γάμος λειτουργεί θετικά την υγεία και ότι χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στους παντρεμένους; Μάλλον πρέπει να το ξεχάσεις καθώς μια νέα ολλανδο-ελβετική έρευνα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο!

 Η μελέτη αυτή, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί το ότι υπάρχει πλεονέκτημα υγείας στο γάμο. 

Όπως διαβάζω, ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο "Social Forces", ανέλυσε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 11.000 Ελβετών ενηλίκων για 16 χρόνια.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες -παντρεμένοι και μη- απαντούσαν σε ερωτήματα που σχετίζονταν με την υγεία τους, καθώς και με το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τη ζωή τους.

Και τελικά; Οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από ό,τι οι ανύπαντροι; Η υγεία τους βελτιώνεται σταδιακά όσο περισσότερο κρατάει ο γάμος τους; 

Η έρευνα δεν κατέληξε σε τίποτα από τα δύο!

Αντιθέτως, έδειξε ότι όσοι παντρεύτηκαν ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την προ του γάμου περίοδο της ζωής τους. που ήσαν μόνοι τους. Η υγεία τους, δηλαδή, όχι μόνο βελτιώθηκε, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο: επιδεινώθηκε!

Και όσο για την ικανοποίηση από τη ζωή τους, φάνηκε ότι ναι μεν αμέσως μετά το γάμο, ένιωθαν καλύτερα, όσο όμως τα χρόνια περνούσαν η ψυχική ανάταση μάλλον εξαφανιζόταν!

Τι έκανε όμως λιγότερο ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες; Το διαζύγιο! Μάλιστα, οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου πάνω στην ικανοποίηση από τη ζωή είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού!

 

 

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/25874-na-peis-to-megalo-nai-i-na-to-afiseis-kalytera