Ναι, καλά διαβάσατε!


Το κυκλοφοριακό ζήτημα στους δρόμους της Αττικής θα επιχειρήσει να βελτιώσει μια νέα συνεργασία της Περιφέρειας, η οποία πρόκειται να εκμεταλλευτεί για τα καλά τις νέες τεχνολογίες για να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών. Εν μέσω λοιπόν της όλο και αυξανόμενης κίνησης και αυτοκινητοκινδύνων, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε μια ομολογουμένως πρωτοποριακή συμφωνία με την Google που αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας Περιφέρειας Αττικής, κ. Κίμωνα Λογοθέτη, η συμφωνία αφορά τη σύνδεση των φαναριών στους δρόμους με το σύστημα της Google. Πιο συγκεκριμένα, η Google θα αναλάβει τη διαχείριση του χρόνου φωτισμού των σηματοδοτών, ρυθμίζοντας δηλαδή πόση ώρα θα διαρκεί η κόκκινη και πόση η πράσινη φάση λειτουργίας τους, ανάλογα με την κυκλοφορία στον κάθε δρόμο.

Η διασύνδεση των φαναριών με το σύστημα της Google θα επιτρέπει την πραγματικού χρόνου ρύθμιση των χρόνων σηματοδότησης, με βάση τα ακριβή κυκλοφοριακά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση στους δρόμους θα επηρεάζει άμεσα τον χρόνο φωτισμού των φαναριών, προσαρμόζοντας αυτόματα τις φάσεις ώστε να βελτιώνεται η ροή των οχημάτων και να μειώνονται οι συμφορήσεις.

Ο κ. Λογοθέτης εξήγησε ότι η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας-Κολοσσό και της Περιφέρειας βασίζεται στη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων από δορυφόρους και κινητή τηλεφωνία σχετικά με την κίνηση των οχημάτων. Έτσι  θα αξιοποιεί τις πραγματικές συνθήκες για να προσαρμόζει τους χρόνους διαφυγής στα φανάρια.

Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογής δεδομένων θα είναι πολύ πιο αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους διαδρομής στους δρόμους που παρέχει η Google, βρίσκοντας μάλιστα εναλλακτικές διαδρομές, με σκοπό την αποτελεσματικότερη κίνηση των οχημάτων.

Η εν λόγω συμφωνία θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Αττικής, που ομολογουμένως δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα από την τεχνολογική καινοτομία, αναμένεται η απαραίτητη μείωση του χρόνου που περνάμε στον δρόμο, αλλά και η προαγωγή της οδικής ασφάλειας που τόσο έχουμε ανάγκη σε μια χώρα όπου σημειώνονται ετησίως εκατοντάδες τροχαία δυστυχήματα.