Στη σημερινή εποχή οι ανατιμήσεις και γενικότερα η ακρίβεια κυριαρχούν ωθώντας όλο και περισσότερο κόσμο στην εύρεση οικονομικότερων λύσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα.


Μία λύση που θα σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία είναι να εξοικονομήσεις χρήματα από τα καύσιμα. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί πλέον, ενώ διαθέτουν όχημα, προτιμούν να χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία.

Αν ωστόσο, δεν μπορείς να το αποφύγεις, και πρέπει ή προτιμάς να είσαι πιο άνετος και να πάρεις το όχημα σου, μπορείς να βρεις εναλλακτικές λύσεις, για να καταναλώνεις λιγότερα καύσιμα. Μήπως έχεις εντοπίσει μεγάλη κατανάλωση βενζίνης ή γενικότερα καυσίμου στο όχημα σου; Σου έχουμε τις λύσεις!

1. Διατήρησε σταθερή ταχύτητα

Μία από τις βασικές αιτίες που ξοδεύεις περισσότερα καύσιμα χωρίς να το καταλαβαίνεις είναι ότι δε διατηρείς μία σταθερή ταχύτητα. Προσπάθησε να μένεις σταθερά στην ίδια ταχύτητα και να μην επιταχύνεις ή επιβραδύνεις ξαφνικά.

Να θυμάσαι το εξής:          

Όταν πραγματοποιούνται ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας και ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν απότομα οι στροφές, ο κινητήρας δαπανά περισσότερα καύσιμα.

2. Έχε άδειο το πορτ - μπαγκάζ

Όσο περίεργο και να ακούγεται, το άδειο πορτ - μπαγκάζ και γενικότερα, το άδειο αυτοκίνητο ξοδεύει λιγότερα καύσιμα σε σχέση με ένα υπερφορτωμένο. Αν έχεις περιττό βάρος και πράγματα που δε χρειάζεσαι στο αυτοκίνητό σου, δεν έχεις παρά να τα βγάλεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσεις καύσιμα, καθώς ο κινητήρας ‘‘δουλεύει’’ παραπάνω με αυξημένο βάρος. Επίσης, εκτός από την οικονομία, πιθανόν να βρεις την ησυχία σου κυριολεκτικά, καθώς σίγουρα ένα γεμάτο πορτ - μπαγκάζ κάνει θόρυβο στη διάρκεια της διαδρομής, ειδικά σε στροφές!

3. Κράτα κλειστά  τα παράθυρα

Τα κλειστά παράθυρα θα σε βοηθήσουν στην εξοικονόμηση καυσίμου και στην λιγότερη κατανάλωση.

Ο λόγος;

Όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά, δημιουργείται αντίσταση από τον αέρα που μπαίνει στο εσωτερικό του αμαξιού και επομένως, ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερα καύσιμα για να μπορέσει να φτάσει στην επιθυμητή ταχύτητα.

Σίγουρα, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει τον χειμώνα! Αν, ωστόσο, είναι καλοκαίρι, επίλεξε να ταξιδέψεις με κλιματισμό. Θα είναι μάλλον πιο οικονομικό από τα ανοιχτά παράθυρα!

4. Μελέτησε τη διαδρομή

Αν ξέρεις τον δρόμο, είναι πιο εύκολο να οδηγείς ομαλά και με σταθερή ταχύτητα. Το έδαφος και γενικότερα οι ανηφόρες και οι κατηφόρες μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να μην ‘‘πιέζεται’’ τόσο ο κινητήρας.

Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις ότι πρόκειται να ανεβείς ανηφόρα, προετοίμασε το αυτοκίνητό σου και επιτάχυνε από πριν, ώστε να μη γίνει απότομα η αλλαγή στην ταχύτητα, όπως είπαμε και παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για την κατηφόρα, ώστε να έχεις ομαλή μείωση ταχύτητας, ίσως μάλιστα και νεκρά με πατημένο φρένο.

5. Ενεργοποίησε τη λειτουργία Start - Stop

Αν έχεις ένα σχετικά καινούριο αυτοκίνητο, τότε σίγουρα θα διαθέτει τη λειτουργία Start - Stop. Η συγκεκριμένη λειτουργία ουσιαστικά απενεργοποιεί τον κινητήρα σε ένα φανάρι ή σε μια ολιγόλεπτη στάση, ώστε να μην καίει παραπάνω καύσιμα όσο είναι αναμμένος. Αν, ωστόσο, δεν τη διαθέτεις, προσπάθησε κατά τις ολιγόλεπτες στάσεις ή στα ‘‘μεγαλύτερα’’ φανάρια να σβήνεις τη μηχανή, για να γλιτώνεις έτσι την περιττή κατανάλωση καυσίμου.

Αυτές ήταν κάποιες απλές και εύκολες λύσεις, που θα σε βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσεις τα έξοδα σου από τα καύσιμα του αυτοκίνητου.