Το poster girl του ελληνικού surf φωτογραφίζεται και μιλάει στο Platform. Δίπλα της είμαστε σίγουροι θα ακολουθήσει μία ολόκληρη νέα γενιά απο surfer girls, με την surf σκηνή της Ελλάδας να βρίσκεται στα καλύτερά της...


Το poster girl του ελληνικού surf είναι σίγουρα η Έφη Βρακά με διακρίσεις σε παγκόσμια open και σαν πρέσβειρα (καλών κυμάτων;) της εταιρίας ρούχων Roxy. Δίπλα της είμαστε σίγουροι θα ακολουθήσει μία ολόκληρη νέα γενιά απο surfer girls, με την surf σκηνή της Ελλάδας να βρίσκεται στα καλύτερά της!

Συνέντευξη: Μάνος Νομικός – Φωτογραφίες : Joe Pateraki

Ηλικία: 21 

Περιοχή: Αθήνα 

Sponsors: Roxy Greece, Sanuk, Secret Spot Shop

Ασιατικό πρωτάθλημα Taiwan Open of Surfing. Μοναδική εμπειρία;

Πράγματι το Taiwan Open of Surfing ήταν μια μοναδική εμπειρία που με γέμισε όλες τις μέρες τις παραμονής μου. Ήταν συγκίνηση μου να βρίσκομαι στον ίδιο αγώνα με παγκόσμιους πρωταθλητές όπως τον Taylor Jensen και τον Harley Ingleby στο longboard όπου κάναμε παρέα, προπονούμασταν και ανταλλάσαμε σκέψεις. 

Πως είναι να συναγωνίζεσαι ανάμεσα σε τόσο μεγάλες αθλήτριες αλλά και σε τέτοιο περιβάλλον;

Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος ανάμεσα στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, Υπήρχαν αθλητές από την Αυστραλία, την Καλιφόρνια, την Ιαπωνία, το Ταϊβάν, την Ινδονησία... Όλοι οι ανωτέρω ζουν σε χώρες πλαισιωμένες από ωκεανό που τους επιτρέπει να προπονούνται συνεχώς και έτσι να έχουν προβάδισμα και αυξημένη εμπειρία στο άθλημα.

Είδες πράγματα εκεί που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα; Πως βλέπεις την ελληνική surf σκηνή τελευταία;

Η οργάνωση ήταν υπό τη επιμέλεια του κράτους του Ταϊβάν με αρκετά επίσημο χαρακτήρα, καθώς και με ιδιαίτερα αυξημένη επιστασία σε θέματα πρόληψης επί παντός ενδεχόμενου συμβάντος . Σίγουρα η Ελλάδα θα μπορούσε κάποια στιγμή να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα surf. Υπάρχει εμπειρία αγώνων, μεγάλη αποδοχή του κόσμου, δίψα για surf. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλές συνθήκες κύματος. 


Ποια είναι τα αγαπημένα σου surf spots και πόλεις σε εξωτερικό και Ελλάδα και γιατί;

Αγαπώ την Ελλάδα διότι στα πελάγη της έμαθα surf, κάποια spot που ξεχωρίζω είναι ο Λαγκούβαρδος, το Καλό Νερό, η Λυγιά και Los Crokales. Μου αρέσει ο συνδυασμός surf και πόλη, πιστεύω πως είναι ότι το καλύτερο να μπορείς να έχεις κύμα και εργασία σε κοντινή απόσταση.

Σχετικά με το εξωτερικό δηλώνω λάτρης της Καλιφόρνιας και πιο συγκεκριμένα της Santa Cruz . Είναι μια πανέμορφη πόλη με ιστορία στο surf. Όσο για surf μόνο με μαγιό μου αρέσει η Ινδονησία, the ultimate surfer’s paradise!

Πως ήταν η Έφη μικρή και πότε ανέβηκες πρώτη φορά σε σανίδα;

Ξεκίνησα σαν αθλήτρια του στίβου από τα 7 μέχρι και τα 14 μου χρόνια κάνοντας παράλληλα και ιστιοπλοΐα. To surf μπήκε στην ζωή μου στα 15 μου και κάπου εκεί ξεκίνησε το όνειρο.

Surfing και modeling! Συγκρούονται αυτά μεταξύ τους ή μπορείς να τα συνδυάσεις εξίσου καλά;

Το surf είναι η ζωή μου και το modeling η δουλειά μου. Μπορώ και τα συνδυάζω διότι τα αγαπώ και τα δύο. Πιστεύω πως στην ζωή σου κάνεις καλά μόνο ότι αγαπάς. Οι καλύτερες στιγμές στην δουλειά μου είναι όταν πρέπει να βγάλω τον πραγματικό μου εαυτό, δηλαδή το surf girl.

Προσέχεις τη διατροφή σου και ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα προπόνησης εκτός νερού; Είναι απαραίτητα αυτά;

Πάντοτε πρόσεχα την διατροφή μου, και ακόμη περισσότερο τώρα. Προσπαθώ να ακολουθώ ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να μου εξασφαλίζει σωματική ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και κάποια άλλη σωματική άσκηση εκτός από το surf, γι αυτό και εγώ επιλέγω να κάνω στίβο και Pilates.

Ένα εργαλείο που με βοηθάει αρκετά όταν δεν υπάρχει κύμα είναι το carver skate.

Ευχή 

Κύματα για surf σε καθαρές θάλασσες!