Πολλοί πιστοί στις εκκλησίες προσεύχονταν στις φωτογραφίες του τηλεοπτικού Ιησού, Robert Powell, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και trivia γύρω από τη θρυλική σειρά του Franco Zeffirelli.


Η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Ιταλού σκηνοθέτη Franco Zeffirelli, με πρωταγωνιστή τον Βρετανό ηθοποιό Robert Powell, είναι πραγματική τηλεοπτική παράδοση στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν λείπει από τα ελληνικά κανάλια κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και η τηλεθέαση είναι πάντα υψηλή.

Ιταλικής και βρετανικής παραγωγής, ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβλήθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν το Πάσχα του 1977 και αποτελείται από 4 επεισόδια διάρκειας μιάμισης ώρας το κάθε ένα. Στο πρόσωπο και στα μπλε μάτια του Robert Powell, πολλοί είδαν πρόσωπο του Ιησού.

Συγκεντρώσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας 10 απίθανα και ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη σειρά και τους πρωταγωνιστές της αριστουργηματικής σειράς του Franco Zeffirelli.

Ο Ιησούς δεν ανοιγόκλεινε ποτέ τα μάτια του
Αυτό έγινε επίτηδες από τον σκηνοθέτη
Franco Zeffirelli με σκοπό να μεταδώσει μία υποσυνείδητη αύρα μυστηρίου γύρω από το πρόσωπο του Ιησού και τον κάνει να διαφοροποιείται από τους άλλους χαρακτήρες της σειράς. Για την ακρίβεια, βλέπουμε τον Ιησού να ανοιγοκλείνει τα μάτια του δύο φορές σαν μικρό παιδί και μία πιο μεγάλος.

 

Όταν ο τηλεοπτικός Ιησούς επισκέφτηκε τη Σαλαμίνα
Ο
Robert Powell επισκέφτηκε το όμορφο νησί του Σαρωνικού Κόλπου το 2019 για τα γυρίσματα μίας ταινίας – ντοκιμαντέρ γύρω από την αληθινή ιστορία της διάσωσης ενός Άγγλου πιλότου από ντόπιους κατοίκους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκηνοθέτης θα ήταν ο γνωστός Αιγυπτιώτης σκηνοθέτης Φώτης Κωνσταντινίδης που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 

Ο Ιησούς και ο Πόλεμος των Άστρων
Την ίδια περίοδο γυρισμάτων της σειράς στην Τυνησία, σε διπλανή τοποθεσία γυριζόταν η πρώτη ταινία «
Star Wars” (“Ο Πόλεμος των Άστρων») του George Lucas. Μέσα από μαρτυρίες ηθοποιών λέγεται ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο R2-D2 επισκέφτηκε τα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» προς έκπληξη όλων.

Ένα διάλειμμα για τσιγάρο
Διάσημη έχει μείνει η φωτογραφία όταν ο
Robert Powell κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και πάνω στο σταυρό, κάνει ένα διάλειμμα για τσιγάρο και ποτό με τον Franco Zeffirelli.

 

Ο Robert Powell έμοιαζε τόσο πολύ με τον Ιησού
Ο
Robert Powell έμοιαζε τόσο πολύ με τον Ιησού, μέσα από τις άπειρες απεικονίσεις του σε εικόνες και πίνακες, που κάθε φορά που έβγαινε από το καμαρίνι του ντυμένος Ιησούς κοβόταν ξαφνικά το κάθε σούσουρο και «κακές λέξεις» από την ομάδα παραγωγής.

 

Ένας Jarre στη μουσική της σειράς
Το κλασικό και συγκινητικό μουσικό θέμα της σειράς το έγραψε ο Γάλλος συνθέτης
Maurice Jarre. Ήταν ο πατέρας του Jean-Michel Jarre και έχει κερδίσει τρία βραβεία Όσκαρ για τη μουσική των ταινιών «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και “Το Πέρασμα στην Ινδία».

Ο Γιώργος Βογιατζής με τον Franco Zeffirelli

Δεν λείπει ένας Έλληνας από το cast
Ο 78χρονος σήμερα ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής ενσάρκωσε υπέροχα τον Ιωσήφ στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ». Ένας ρόλος που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τις δεκαετίες του ’70 και κυρίως του ‘80, ο Έλληνας ηθοποιός έπαιξε σε μία πλειάδα ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

 

Ο Ιησούς φορούσε makeup
Η γυναίκα του παραγωγού
Sir Lew Grade πρότεινε τον Robert Powell για το ρόλο του Ιησού λόγω των “μαγευτικών» μπλε ματιών του. Όταν τελικά ο Robert Powell πήρε το ρόλο, έβαψαν με λεπτή γραμμή μαύρου eyeliner το άνω βλέφαρο και με μία λεπτή γραμμή λευκού eyeliner το κάτω βλέφαρο για να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα μάτια του ηθοποιού. Αν προσθέσουμε και το στοιχείο ότι δεν ανοιγόκλεινε τα μάτια του, η εικόνα του Robert Powell σαν Ιησούς ήταν σχεδόν υπερβατική.

 

Ο Robert Powell έτρωγε μόνο τυρί
Όχι ότι ήταν τόσο μεγάλος
fan του τυριού αλλά στη σειρά έπρεπε να μπει σε πολύ αυστηρή δίαιτα για να καταφέρει να υποδυθεί τον Ιησού την ώρα των μαρτυρίων και της σταύρωσης. Για ένα μεγάλο διάστημα έτρωγε μόνο τυρί για να μπορέσει γρήγορα να χάσει κιλά. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα επόμενα χρόνια έφαγε ξανά τυρί.

 

Δεν είμαι ο Ιησούς
Από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε η σειρά, το πρόσωπο του
Robert Powell συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με αυτό του Ιησού, τουλάχιστον όπως απεικονίζεται το τελευταίο μέσα από πίνακες και εικόνες. Πριν λίγα χρόνια, ο Robert Powell αναγκάστηκε να βγάλει μία ανακοίνωση στα social media για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Δεν έχω σταματήσει να λέω και να επαναλαμβάνω από το 1977: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ. Είμαι απλά ένας ηθοποιός και Βρετανός κωμικός. Με πονάει και με έχει κουράσει να βλέπω τις φωτογραφίες μου σε μέρη λατρείας και κάποιους να προσεύχονται σε εμένα. Απλά έκανα μία ταινία γιατί είναι η δουλειά μου».