Φωτογραφική, πετάλι και φύγαμε για διασκέδαση στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.


Το Άμστερνταμ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Είναι ταυτισμένο με τις ποδηλατάδες, τα όμορφα κτίρια, τα κανάλια, την χαλαρότητα και την διασκέδαση. Θες ακόμα πολλά επιχειρήματα για να κλείσεις το γρηγορότερο το εισιτήριο σου, για μια από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean από Αθήνα προς τα εκεί; Σίγουρα όχι, αλλά οι λεπτομέρειες που θα ακολουθήσουν, θα σου φανούν χρήσιμες. Διάβασε, σημείωσε και καλή διασκέδαση!

Ξεκίνα με πετάλι

Αν δεν κάνεις ποδήλατο στο Άμστερνταμ, τότε πού θα κάνεις; Οι ορθοπεταλιές επιβάλλονται και θα αποτελέσουν τον καλύτερο τρόπο για να εξευρενήσεις την πόλη αλλά και να νιώσεις λίγο σα ντόπιος. Θα διαπιστώσεις, ότι η πόλη είναι γεμάτη ποδήλατα, ενώ παντού υπάρχουν σηματοδοτημένοι ποδηλατόδρομοι, καθώς και ειδικοί χώροι πάρκινγκ.

Νοίκιασε, λοιπόν, ένα ποδήλατο από κάποιο από τα πολλά καταστήματα του κέντρου και απόλαυσε μια διαδρομή ανάμεσα σε κανάλια, ρομαντικές γεφυρούλες, σπιτάκια με τριγωνικές στέγες, πολύχρωμες αγορές και πολυσύχναστες προκυμαίες. Ιδανική αφετηρία κάθε βόλτας, η κεντρική πλατεία Dam.
 

amst11.jpg
H Aegean έχει καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα προς το Άμστερνταμ!  

Βάλε φωτιά στο Instagram

Όπου κι αν σε βγάλει ο (ποδηλατο)δρομος, έχε τη ψηφιακή ή το κινητό στο χέρι, γιατί το Amsterdam είναι τέλειο για "κλικ" και Instagram. Στη βόλτα που σου προτείναμε παραπάνω, μπορείς να φωτογραφίσεις μερικά από τα διάσημα αξιοθέτα της Dam, το εντυπωσιακό Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis), τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Neuwe Kerk και το Εθνικό Μνημείο (αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) για παράδειγμα. Εννοείται ότι αξίζει και μια στάση στο παράρτημα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds.

Κατά τα άλλα, αν ψάχνεις γενικά insta-spots που θα σου φέρουν πολλές καρδούλες, κατευθύνσου στο Museumplein, όπου μπορείς να πάρεις όποια πόζα αγαπάς στα πολυφωτογραφισμένα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη Amsterdam. Φυσικά, ένα άλλο insta-classic μέρος, είναι το Blauwbrug από όπου μπορείς να θαυμάσεις και να φωτογραφίσεις, το τοπίο που έχει πρωταγωνιστή τον ποταμό Άμστελ. Άλλοι ωραίοι φωτογραφικοί προορισμοί, είναι η πλατεία Rembrandtplein όπου μπορείς να σταθείς δίπλα στα μπρούτζινα ομοιόματα που είναι μέρος της μεταφοράς του διάσημου πίνακα του Rembrand "Τhe Night Watch" καθώς και το κτίριο που συνδυάζει 7 διαφορετικές αρχιτεκτονικές στην οδό Roemer Visscherstraat, το λεγόμενο Zevenlandenhuizen​.
 

Westerkerk2.jpg
Από την εκκλησία Westerkerk θα χορτάσεις πανοραμική θέα

Θαύμασε την Street art

H  street art του Άμστερνταμ είναι επίσης ιδανική για φωτογραφίες αλλά και για να τη χαζεύεις!  Στο De Pijp έχει πολλά να θαυμάσεις και θα τα μάθεις σύντομα, αλλά για αρχή σημείωσε το Wall Gallery (Frans Halsstraat 64), όπου θα βρεις ένα παγκάκι με φόντο το "Wake me up when i'm famous". Στη συνοικία Jordaan - για την οποία θα διαβάσεις κι άλλα παρακάτω - θα δεις ένα 12 μέτρα ύψος έργο, από τον Piet Parra. Είναι στίχος από ένα ποιήμα που γράφτηκε από ένα μαθητή, στο Theo Thijssen School, σχετικά με τους τρόπους που παίζουν τα παιδιά στην πόλη του Άμστερνταμ. Τέλος, περιοχή γεμάτη εντυπωσιακά street art είναι η NDSM Wharf. Ένα από αυτά που ξεχωρίζει, είναι έξω από την IJ-Hallen υπαίθρια αγορά, που γράφει Make art not€.

Τέχνη, τέχνη, τέχνη

Μην περιοριστείς, όμως, στην τέχνη του δρόμου! Το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο αφού διαθέτει περισσότερα από 60! Νότια της πλατείας Dam, η Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά. Πρώτη στάση το διάσημο Rijksmuseum (Museumstraat 1), ένα μουσείο-ορόσημο του Άμστερνταμ. Έπειτα από μία δεκαετία ανακαίνισης, άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το 2013. Θα θαυμάσεις τη «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ και αριστουργήματα των Βερμέερ, Χαλς καθώς κι όλων των Φλαμανδών ζωγράφων. Συνέχισε με επίσκεψη στο Van Gogh Museum (Museumplein 6), όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου στον κόσμο. Κι αν λατρεύεις τη μοντέρνα τέχνη, τότε βάλε στο πρόγραμμά σου και ένα πέρασμα από το Stedelijk (Museumplein 10), για να δεις έργα καλλιτεχνών όπως οι Μονέ και Ματίς.
 

lw1.jpg
Στην πλατεία  Leidseplein, το έντονο nightlife και τα πολλά πάρτι, πρωταγωνιστούν 

Jordaan: η χαρά του φοιτητή

Το Jordaan δεν πρέπει μόνο να το επισκεφτείς για να δεις το street art έργο που αναφέραμε παραπάνω. Αξίζει να περάσεις ώρες σε αυτή τη γειτονία, καθώς έχει χαλαρή και μποέμ ατμόσφαιρα, έχει πολλά εστιατόρια, μπουτίκ, ενδιαφέρουσες γκαλερί μα το κυριότερο, φοιτητικά στέκια. 

Ό,τι καλύτερο για απογευματινό καφέ ή χαλαρό ποτό με φόντο τα ξύλινα σπιτάκια στα κανάλια. Τα στενά δρομάκια θα σε οδηγήσουν σε υπέροχους κήπους, καθώς και στην αγορά Noordermarkt, όπου θα βρεις από vintage ρούχα (κάθε Δευτέρα) μέχρι και βιολογικά προϊόντα (τα Σάββατα). Διάσημο αξιοθέατο εδώ είναι το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ, με το κρησφύγετο όπου έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της (Prinsengracht 267,). Πολύ κοντά, αξίζει να κάνεις μια στάση στην εκκλησία Westerkerk (Prinsengracht 281) για να ανέβεις στον ψηλότερο πύργο του Άμστερνταμ, στα 85 μέτρα, και να θαυμάσεις την πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείς και την περιοχή 9 Straatjes («9 δρόμοι») που είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα και ανεξάρτητα καταστήματα για ξεχωριστά ψώνια.

Το μοδάτο De Pijp

Θυμάσαι εκείνο το παγκάκι με το mural που λέγαμε παραπάνω; Ώρα να πούμε λίγα παραπάνω για τη γειτονιά που το περιβάλλει, το De Pijp. Βρίσκεται νότια του κέντρου, και είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά- μία από τις πιο ενδιαφέρουσες του Άμστερνταμ- που είναι γεμάτη με γουστόζικα café, εστιατόρια και μπαρ, τα οποία θα σε κρατήσουν για πολλές ώρες απασχολημένο.

Οι αμέτρητες επιλογές για φαγητό την καθιστούν ένα από τα καλύτερα μέρη στην πόλη για να δοκιμάσεις την ολλανδική κουζίνα που παντρεύει αρμονικά ανατολίτικες και δυτικές γεύσεις. Μην πεις όχι στο φαγητό του δρόμου- είτε πρόκειται για ολλανδικά pancakes είτε για απλές πατάτες τηγανητές με μαγιονέζα. Εδώ θα βρεις και τη μεγαλύτερη αγορά του Άμστερνταμ, την Albert Cuypmarkt, όπου ψωνίζουν περισσότερο ντόπιοι παρά τουρίστες, καθώς και καλόγουστα art shops όπου θα ξετρυπώσεις μοναδικά κομμάτια σε καλές τιμές. Αν λατρεύεις τη μπύρα, οπωσδήποτε πήγαινε στο Heineken Experience (Stadhouderskade 78), όπου στεγαζόταν ως το 1988 η ζυθοποιεία και που πλέον αποτελεί μουσείο και κέντρο ενημέρωσης αφιερωμένο στην αγαπημένη pilsner της Ολλανδίας.

Χαλάρωση στα πάρκα

Για τις στιγμές που θες να χαλαρώσεις, καν' το όπως οι ντόπιοι. Κατευθύνσου στα πάρκα και συγκεκριμένα στο Vondelpark, το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο πάρκο της πόλης. Το σκηνικό περιλαμβάνει κήπους, λιμνούλες, γεφυράκια, φιδογυριστά μονοπάτια, γλυπτά (όπως το «Ψάρι» του Πικάσο), ένα υπαίθριο θέατρο και αρκετά εστιατόρια και cafes. Αν βρεθείς εδώ την άνοιξη ή το καλοκαίρι, τόλμα και το πικνίκ, αγοράζοντας τα απαραίτητα από τα γύρω μαγαζιά. Άλλα αγαπημένα πάρκα είναι το Sarphatipark και το Westerpark, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που πλέον αποτελεί χώρο πολιτισμού. Μια όαση, με 8.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών και δέντρων, είναι και ο Βοτανικός Κήπος (Hortus Botanicus)- ένας από τους παλαιότερους του κόσμου- στη συνοικία Plantage. 
 

makeart1.jpg
Στο Άμστερτναμ, η street art κάνει πάρτι/ Πηγή φώτο: Ιnstagram 

Κρουαζιέρα στα κανάλια

Δεν γίνεται να επισκεφθείς τη «Βενετία του Βορρά» με τα 165 κανάλια και να μην τα εξερευνήσεις. Η περιήγηση στους υδάτινους δρόμους των καναλιών της πόλης θα σου δώσει μια άλλη εικόνα της πόλης, απαραίτητη για κάθε επισκέπτη της. Μπες σε ένα τουριστικό πλοιάριο (υπάρχουν ανοιχτού και κλειστού τύπου), ιδανικά το απόγευμα, για μια ρομαντική βόλτα στα νερά του ποταμού Άμστελ και απολαύστε τις φωτισμένες γέφυρες, τα αναπαλαιωμένα σπίτια με τις όμορφες προσόψεις και τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Οι διάφορες εταιρείες προσφέρουν από απλές περιηγήσεις μέχρι βόλτες με δείπνο στα καραβάκια, οι οποίες διαρκούν συνήθως από 1 έως 2 ώρες.

Ψώνια στις υπαίθριες αγορές

Ακολουθήστε τους ντόπιους στις υπαίθριες αγορές, όπως τη Noordermarkt στην περιοχή Jordaan ή τη μεγαλύτερη αγορά της πόλης, την Albert Cuypmarkt στο De Pijp. Από εκεί θα προμηθευτείς τα διάσημα ολλανδικά τυριά αλλά και οτιδήποτε άλλο βάζει ο νους σου- από ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα μέχρι περίτεχνα βάζα και vintage κεντήματα. Αν πεινάσεις, τσίμπα τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, ρέγγες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και stroopwafels, ένα ολλανδικό γλύκισμα που μοιάζει με μπισκότο βάφλας γεμιστό με καραμέλα. Ιδανικός προορισμός για όσους ψάχνουν second hand ρούχα και αντίκες σε τιμή ευκαιρίας είναι η Waterlooplein. Ειδική μνεία αξίζει η  Bloemenmarkt, η πλωτή αγορά λουλουδιών όπου θα βρείς πολύχρωμα και μυρωδάτα μπουκέτα λουλουδιών, καθώς και μια τεράστια ποικιλία σε βολβούς και σπόρους που θα φέρουν την Ολλανδία στο μπαλκόνι σου.

Vondelpark.jpg
To Vondelpark είναι το αγαπημένο πάρκο των ντόπιων! 

Και εννοείται βγες και διασκέδασε

Το καλύτερο, φυσικά και στο αφήσαμε για το τέλος. Το Άμστερνταμ είναι κορυφαίος προορισμός για διασκέδαση. Έχει clubs που εμφανίζονται οι καλύτεροι DJs του κόσμου, μεγάλα μουσικά events, χαλαρά μπαράκια αλλά και παραδοσιακές παμπ. Ό, τι κι αν σου αρέσει εδώ θα το βρεις. Για έντονο nightlife και πολλά πάρτι, αναζήτησε αυτό που σου ταιριάζει στις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein, ενώ αν προτιμάς ένα χαλαρό ποτό, τότε ιδανικός προορισμός σου είναι η περιοχή Jordaan. Για πιο αυθεντική εμπειρία, τόλμα μια έξοδο σε ένα από τα brown cafés, δηλαδή τις αυθεντικές ολλανδικές παμπ.

Ιnfo

Ταξίδεψε τώρα!

Το Άμστερνταμ είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα καθημερινά! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου κάνοντας αναζήτηση σε εισιτήρια έως και 11 μήνες μπροστά!

Πώς θα πάς από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το λεωφορείο  197 (γραμμή εξπρές), που αναχωρεί κάθε 15 λεπτά από τη στάση B9, θα σας μεταφέρει στο κέντρο μέσα σε 30 λεπτά, ενώ το γρήγορο τρένο Intercity Direct συνδέει το Schiphol με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, μπορείτε να προμηθευτείτε την I Amsterdam City Card, που εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και ελεύθερη είσοδο και εκπτώσεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Έχει διάρκεια 24, 48 και 72 ωρών και κοστίζει €55, €65 και €71 αντίστοιχα (Περισσότερες πληροφορίες: www.iamsterdam.com).

Βρες τώρα ξενοδοχείο!

Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!