Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν φύγεις για την πόλη που γεννάει τάσεις!


Η πρωτεύουσα της Γερμανίας, έχει κάθε λόγο να μπει στους must προορισμούς για κάθε φοιτητή. Oι λόγοι πολλοί και εντοπίζονται ξεκάθαρα στην πρόσφατη λίστα του Nestpick, σχετικά με τις καλύτερες πόλεις για τους Millenials. Το Βερολίνο έρχεται δεύτερο μετά το Άμστερνταμ, αλλά πρώτο σε συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία αν είσαι νέος και κατευθύνεσαι προς τα εκεί, με μια από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean από Αθήνα (προς το αεροδρόμιο Tegel), για ταξίδι και όχι για να ζήσεις. Εμείς θα σου κάνουμε τις προτάσεις μας και εσύ επιλέγεις!

Νυχτερινή ζωή, βαθμός 10'

Το Βερολίνο στη συγκεκριμένη λίστα, έχει βαθμό 10 στο κεφάλαιο "νυχτερινή διασκέδαση". Με λίγα λόγια είναι στην κορυφή και καμία εντύπωση δε μας κάνει. Είναι γενικά γνωστό και σαφές: Βερολίνο θα πει χορός, διασκέδαση. Είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και έχει μια πληθώρα από εντυπωσιακά μαγαζιά που καλύπτουν όλα τα γούστα.  Από τις ακριβές επιλογές του Charlottenburg (Savigny platz) και το τουριστικό Mitte (Auguststrasse, Hackesche Höfe, Oranienburger Strasse) έως το εναλλακτικό grunge Kreuzberg και το πειραματικό Prenzlauer Berg (Kollwitzplatz, Schoenhauser Allee), η πόλη βρίσκεται σε διαρκή κίνηση έως τις μικρές ώρες της νύχτας. Η πιο πρωτοποριακή σκηνή clubbing αναπτύσσεται στην περιοχή του Friedrichchain, κατά μήκος της Simon Dach Strasse και της Muhlenstrasse (δρόμος των κλαμπ). 

berlin11.jpg

H Aegean έχει καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα προς το Βερολίνο

Αν δε θες να πας ψάχνοντας, μια καλή αρχή είναι να δοκιμάσεις να επισκεφτείς κάποιο από τα ακόλουθα μαγαζιά. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το Berghain (Am Wriezener Bahnhof), το οποίο είναι ένα από τα πιο διάσημα clubs της πόλης. Το αποκαλούν εκκλησία της Techno για προφανείς λόγους και λειτουργεί στο κτίριο ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου ηλεκτρισμού. Ο χορός εδώ είναι non-stop. Εκτός αν κουραστείς και θέλεις διάλειμμα, οπότε με μερικά σκαλοπάτια έφτασες στο Panorama Bar που είναι εξίσου fun αλλά λίγο πιο ήρεμο. Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα τα ζήσεις αν καταφέρεις να περάσεις από την αυστηρή πόρτα του μαγαζιού.

Όμως και στο Berghain να μην τα καταφέρεις να μπεις, ευτυχώς έχεις και άλλες πολύ καλές επιλογές. Όπως για παράδειγμα το Sisyphos (Hauptstraße 15). Πολύ λιγότερο αυστηρά τα πράγματα εδώ, αν και θα χρειαστεί να περιμένεις λίγο στην ουρά. Αξίζει όμως τον κόπο, καθώς θα μπεις μια τεράστια περιοχή, ιδανική για να αράξεις και να διασκεδάσεις σε ένα από τα πολλά αυθεντικά πάρτι που διοργανώνονται. Για απόλυτη μουσική εμπειρία, κατευθύνσου στον εντυπωσιακό χώρο του Watergate (Falckensteinstr. 49), όπου φιλοξενούνται ανερχόμενοι DJs και οι ήχοι που κυριαρχούν είναι house, drum and bass και break-beat. 
 

may2015.jpg
H street art δίνει μοναδικό χαρακτήρα στην πόλη/ Φώτο: Ηerakut Facebook
 

Φλερτ mode: on

Αν θέλεις να συνδυάσεις διασκέδαση με φλερτ, εννοείται ότι υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές. Ετοιμάσου να γνωρίσεις ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε σεξουαλικής προτίμησης, καθώς το Βερολίνο είναι πολύ φιλικό στην LGBT κοινότητα και αυτοδιαφημίζεται με το μότο  "στο Βερολίνο κανείς δε θα σε ρωτήσει από που είσαι. Αλλά όλοι θέλουν να ξέρουν που πας". Αν έχεις όρεξη για κάτι λιγότερο φρέσκο αλλά ρομαντικό, πήγαινε στο Clärchens Ballroom (Auguststraße 24), που λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα και ετοιμάσου για ερωτικές ιστορίες βγαλμένες από ταινίες άλλης εποχής. Eίτε το διαλέξεις το βράδυ, είτε με το φως της μέρας, το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις! Το 8mm (Schönhauser Allee 177 b) είναι επίσης ένα καλό μέρος να κάνεις τις γνωριμίες σου. Μικρό με ωραίες μουσικές, προσφέρεται για τετ-α-τετ.  Τέλος, και το industrial και cosy μικρό Κing Size Bar (Friedrichstraße 112b) αξίζει την επίσκεψη. 

Kλικ κλικ

Πολλά είναι τα σημεία της πόλης που θα σου χαρίσουν post στο Instagram με πολλές πολλές καρδούλες. Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της πόλης, θα το απαθανατίσεις στο Elsebrücke. Το διάσημο άγαλμα Molecule Men είναι ένα συν στο τοπίο και θα "ντύσει" τη φωτογραφία σου ακόμα πιο όμορφα. Για ωραία κλικ, αξίζει να ανέβεις και στο Victory Column. 285 σκαλοπάτια αλλά θα ανταμοιφθείς από τη θέα. 

nisimousion.jpgTo νησί των μουσείων, αξίζει να το επισκεφτείς αν αγαπάς την τέχνη 

Η τέχνη του δρόμου δίνει ένα μοναδικό χαρακτήρα στο Βερολίνο. Ξεκάθαρα πολύχρωμο και "ψαγμένο". Αν θέλεις να δεις από κοντά μερικές από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες και να μη προχωράς στην τύχη, τότε σημείωσε αρχικά την οδό Greifswalder Straße 87-88, όπου υπάρχει στον τοίχο της Heinrich-Böll-library μια τεράστια ζωγραφιά που θα σε κάνει να πεις ουάου. Τίτλος της "αν ήξερα ότι ο κόσμος θα τελείωνε αύριο, και πάλι θα φύτευα μια μηλιά σήμερα". Ανήκει στον Herakut. Kοντά στην Kreuzberg’s Skalitzer Strasse, υπάρχει ένα από τα πιο μεγάλα stencils του κόσμου, ο αστροναύτης, που δημιουργήθηκε από τον Victor Ash. Γενικά κράτα τα μάτια σου ψηλά, γιατί τεράστια γκράφιτι κοσμούν πολλά κτίρια και τοίχους. Ο JR για παράδειγμα, έχει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά. Θα τα εντοπίσεις σε πολλά σημεία, είναι ασπρόμαυρα και εννοείται ότι σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. 

Φαγητό

Μη το παρακάνεις με τα κλικ και ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις λιχουδιές της πόλης. Δώσε βάση από το πρωί στο θέμα του φαγητού. Το πρωινό είναι ένα ιδιαίτερο γεύμα για τους Βερολινέζους και σερβίρεται όλη τη μέρα σε πολλά café της πόλης, με απίστευτη ποικιλία και ποιότητα εδεσμάτων. Snack bars, καντίνες και πάγκους πρόχειρου φαγητού είναι παντού - δε θα πεινάσεις, ούτε θα ξοδέψεις μια περιουσία. Ποικιλία τεράστια και κουζίνες έθνικ, όπως τούρκική, ινδική, κινέζικη, ιταλική και thai. Στις παραδοσιακές pub θα βρεις γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως τα bouletten (κεφτέδες), currywurst (κοτόπουλο με κάρυ), Eisben mit Sauerkraut und Erbsenpuree (χοιρινό με λάχανο και πουρέ φασόλια) και Schusterjungen (ψωμάκια από αλεύρι σίκαλης). Συνόδευσε τα και μια μια τοπική μπύρα, όπως για παράδειγμα τη δημοφιλή Berliner Weisse.

molecule.jpg

To καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο Elsebrücke
 

Βόλτες

Φυσικά, ακόμα κι αν έκανες όλα τα παραπάνω, το ταξίδι σου θα ήταν ανολοκλήρωτο, αν δεν έβαζες στο πρόγραμμα επισκέψεις σε αξιοθέατα. Ξεκίνα από το Brandenburg Gate (Pariser Platz), το πιο εμβληματικό ορόσημο του Βερολίνου που συμβολίζει την επανένωση της πόλης μετά την πτώση του Τείχους. Χτισμένη το 1789-1791 από τον Carl Gotthard Langhans, με το θριαμβευτικό γλυπτό της Quadriga στην κορυφή της, η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί ένα από τα πιο εξαίσια δείγματα γερμανικού κλασικισμού. Προγραμμάτισε να επισκεφτείς και το Reichstag (Platz der Republik 1), την έδρα του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι και ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης. Το βλέμμα σου θα τραβήξει οπωσδήποτε επιβλητικός γυάλινος θόλος στην οροφή.  

Αν είσαι της τέχνης, εννοείται ότι πρέπει να πας στο Gemäldegalerie (Matthäikirchplatz), το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης του Βερολίνου που βρίσκεται στο εκπληκτικό πολιτιστικό συγκρότημα Kulturforum και εστιάζει στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 13ου-18ου αιώνα. Η συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα των Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Ντίρερ, Χολμπάιν, Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Τισιάνο, Καραβάτζιο, Γκόγια, Βελάθκεθ, Μπος και άλλων. Επίσης, για τους φιλότεχνους must είναι και το Museumsinsel (Am Lustgarten 1), δηλαδή το νησί των μουσείων, που είναι σύμπλεγμα πέντε πολύ σημαντικών μουσείων, που έχουν την έδρα τους σε ένα νησάκι στον ποταμό Σπρέε. 

Tέλος, αν ψάχνεις κάπου να χαλαρώσεις, δεν έχεις παρά να πας στο διασημότερο πάρκο του Βερολίνου, το Tiergarten. Σχεδιασμένο το 1833-40 ως βασιλικός χώρος κυνηγιού για τους Εκλέκτορες, μετατράπηκε στα μέσα του 19ου αιώνα σε χώρο αναψυχής για όλους τους Βερολινέζους. Ποδήλατο, ηλιοθεραπεία, τζόγκινγκ... Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις στο αχανές αυτό πάρκο, θα το ευχαριστηθείς!  

 

ballhaus1.jpg

Το Clärchens Ballroom κάνει τον κόσμο να χορεύει, εδώ και πάνω από έναν αιώνα 

Shopping time

Ταξίδι χωρίς ψώνια δεν γίνεται, και ευτυχώς το Βερολίνο μπορεί να σε καλύψει και σε αυτό το κομμάτι! Απλά θα χρειαστεί να περπατήσεις λίγο παραπάνω, καθώς η αγορά του έχει γεωγραφική αποκέντρωση, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή θα βρεις και κάτι διαφορετικό!

Για εσένα που ψάχνεις πιο vintage μόδα αλλά και μεταχειρισμένα είδη, ιδανικό είναι το εναλλακτικό και πολυεθνικό Kreuzberg (Oranienstrasse και Bergmannstrasse). Αν θέλεις να ψωνίσεις κάτι για το σπίτι, τότε κατευθύνσου στο ανερχόμενο Prenzlauer Berg. Για εσένα που αγαπάς τα πολυκαταστήματα, μην αμελήσεις να πας στο καταπληκτικό KaDeWe, το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης με πάνω από έναν αιώνα ζωής. Αν προτιμάς κάτι μικρότερο, τότε το Hackescher Hof των αντικερί και των μικρών εμπορικών μαγαζιών σε ένα εκπληκτικό σύμπλεγμα εσωτερικών αυλών, είναι must για εσένα. Ένα αξιοθέατο από μόνο του!

Και φυσικά, πέρα από όλα αυτά, εννοείται ότι τις καλύτερες αγορές μπορείς να τις κάνεις σε ένα από τα παζάρια του Βερολίνου! Πραγματικοί θησαυροί κρύβονται στους πάγκους. Αναμνηστικά, αντίκες, εκκεντρικά ρούχα, βερολινέζικα αντικείμενα. Όλα αυτά εννοείται σε πολύ χαμηλές τιμές! Η Κυριακάτικη Strasse des 17 είναι η αγαπημένη των τουριστών ενώ αξίζει να περάσεις από την Boxhagener Platz (πάμφθηνη με πολλά αναμνηστικά της πρώην ΛΔΓ) και την Mauerpark (με πολλές ευκαιρίες και γαστρονομικό ενδιαφέρον). 
 

watergate1.jpg

Το Watergate αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά clubs της πόλης

Ιnfo

Ταξίδεψε τώρα!

Το Bερολίνο είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα καθημερινά! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου κάνοντας αναζήτηση σε εισιτήρια έως και 11 μήνες μπροστά!

Πώς θα πάς από το αεροδρόμιο στην πόλη

Ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να φτάσεις στο κέντρο της πόλης είναι να πάρεις το TXL JetExpressBus ή το Χ9 JetExpressBus. To TXL JetExpressBus συνδέει το ανατολικό κέντρο της πόλης (S+U Alexanderplatz – Flughafen Tegel) με το αεροδρόμιο σε 40 περίπου λεπτά. Το Χ9 JetExpressBus συνδέει το δυτικό κέντρο της πόλης (S+U Zoologischer Garden – Flughafen Tegel) με το αεροδρόμιο σε 20 περίπου λεπτά. Τα δρομολόγια αναχωρούν κάθε 5-10 λεπτά από τις 5.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!

Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!