Κλασική και νεανική, κοσμοπολίτισσα και παραδοσιακή, η Βαρκελώνη σε περιμένει για να ζήσεις την καταλανική περιπέτεια!


Πρωτεύουσα της Καταλονίας, η Βαρκελώνη δηλώνει με κάθε ευκαιρία πόσο διαφορετική είναι από την υπόλοιπη Ισπανία, στη δική της ξεχωριστή γλώσσα. Εξωστρεφής και πολύβουη, η πόλη σε προσκαλεί στα στενά του Πικάσο, στα μεσαιωνικά σοκάκια της γοτθικής συνοικίας Barrio Gotico, στην αρτιστίκ συνοικία Εl Eixample, στα μαγαζιά με τις καταλανικές εσπαντρίγιες και τα γευστικά τάπας, στα μοντέρνα mall και τα ιστορικά καφέ, στο «ναό» της Μπαρτσελόνα και τα μνημεία του Gaudi. Η Βαρκελώνη έχει αφήσει πίσω της το σκοτεινό παρελθόν του εμφυλίου και μετά το lifting των Ολυμπιακών του 1992, ζει τη νέα χρυσή της εποχή ως μοντέρνα μητρόπολη του 21ου αιώνα που πλέον δημιουργεί και δεν ακολουθεί τις τάσεις. Εξερεύνησέ την ξεκινώντας το ταξίδι σου με μία από τις καθημερινές πτήσεις της Aegean από την Αθήνα. 

Πρώτη στάση
Νιώσε τον παλμό της πόλης και μπες κατευθείαν στο κλίμα αρχίζοντας από τη Rambla, που ξεκινάει από την πλατεία της Καταλονίας. Η φαρδιά αυτή λεωφόρος είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα «πασαρέλα», εδώ θα δεις και θα σε δούνε, θα μπλεχτείς στα πλήθη των ντόπιων και των τουριστών, θα ψωνίσεις από λουλούδια μέχρι σνακ από πλανόδιους πωλητές, θα χορέψεις στο ρυθμό μουσικών του δρόμου, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι και τη ναυτική γειτονιά της Barceloneta

Την άφιξή σου στη θάλασσα χαιρετίζει ο Κολόμβος (Plaza Portal de la Pau). Το 7μέτρων άγαλμα του Ισπανού θαλασσοπόρου στέκεται πάνω σε μία κολώνα 60 μέτρων και δείχνει περήφανα προς τις κατακτήσεις του στη Δύση. Αν δεν φοβάσαι τα ύψη, ανέβα με το ασανσέρ ως το παρατηρητήριο για να απολαύσεις την πανοραμική θέα της Βαρκελώνης που έχει το προνόμιο να βλέπει καθημερινά ο Χριστόφορος. 

Από το άγαλμα του Κολόμβου, πέρνα τη γέφυρα που θα σε βγάλει στο μοδάτο Port Vell και το Αquarium, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης και το Maremagnum, ένα αχανές multiplex, γεμάτο εστιατόρια και καταστήματα με γνωστές φίρμες (και official store της Barcelona)  για να κάνεις και λίγο shopping therapy. 

columbusbarcelona.jpg
Το άγαλμα του Κολόμβου μπροστά στη Μεσόγειο

Κεφάλαιο Antoni Gaudi
Ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας διαμόρφωσε με το όραμά του τη σύγχρονη εικόνα της Βαρκελώνης, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, παρά το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να τελειώσει το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο του, την Sagrada Familia (Carrer de Mallorca). Ξεκίνησε να τη φτιάχνει το 1882 και μέχρι το θάνατό του το 1926 δεν είχε τελειώσει. Λέγεται ότι όταν τον ρωτούσαν πότε θα τελειώσει, ο Gaudi απαντούσε ότι ο εργοδότης του, ο Θεός, δεν βιάζεται. Η αλλόκοτη αυτή Βασιλική, ένα εξωπραγματικό μείγμα καταλανικής αρ νουβώ και γοτθικής αρχιτεκτονικής, είναι το σύμβολο της πόλης. Ο Gaudi ονειρευόταν να φτιάξει το μεγαλύτερο καθεδρικό της Ευρώπης, ανατρέποντας παράλληλα κάθε κανόνα συμμετρίας. Οι λεπτομέρειες της θα κερδίσουν σίγουρα την προσοχή σου ενώ αξίζει να βρεθείς εδώ τη νύχτα για να θαυμάσεις φωτισμένη την πρόσοψη της. 

sagradafamilia.jpg
Επιβλητική η Sagrada Familia 

Θαύμασε τη μεγαλοφυία (ή την εκκεντρικότητα) του Gaudi στο ουτοπικό πάρκο Guell (Carrer d'Olot) στη συνοικία Gracia. Περιηγήσου στα δαιδαλώδη δρομάκια του, θαύμασε τα αλλόκοτα μωσαϊκά, φωτογράφισε τη γιγάντια ψηφιδωτή σαύρα και το δάσος από πέτρινες κολώνες και σπιτάκια που μοιάζουν να βγήκαν από το παραμύθι του Χανς και της Γκρέτελ.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η Casa Batlló, ένα από τα διασημότερα έργα του Gaudi που μαγνητίζει τα βλέμματα στην οδό Passeig de Gracia. Μπορείς να ψάξεις όλο το κτίριο και δεν θα βρεις ούτε μία ίσια γραμμή! Εκτός από τα χρωματιστά σχέδια και τις παράξενες φιγούρες, μαγνητίζουν οι καμινάδες και η ράχη του δράκου που κοσμεί τη στέγη. 

Στον ίδιο δρόμο θα βρεις και την Casa Mila, γνωστή και ως La Pedrera, ακόμα ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης του Gaudi, που μοιάζει περισσότερο με γλυπτό παρά με σπίτι. Η πρόσοψή με τις καμπύλες και τις φυτικές απομιμήσεις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μοντερνισμού, ενώ στο κτίριο, που διαθέτει κατοικίες και εκθεσιακό κέντρο, μπορείς να επισκεφτείς ένα επιπλωμένο διαμέρισμα που λειτουργεί ως μουσείο. 

casabatllo.jpg
Λεπτομέρεια από την Casa Batllo του Gaudi

Τα Μουσεία
Το Μουσείο Πικάσο (Carrer Montcada, 15-23)είναι ένα από τα σημεία της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Στεγάζεται σε 3 μεσαιωνικά παλάτια και με περισσότερα από 4.000 κομμάτια, έχει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ισπανού καλλιτέχνη, όπως αρκετά αριστουργήματά του από την Μπλε και Ροζ περίοδο αλλά και κάποια από τα πιο πρώιμα έργα του. Μάλιστα ο Πικάσο έκανε εξάσκηση στα μυστικά της τέχνης του απαθανατίζοντας τις γυναίκες που πουλούσαν λαχεία στην πολυσύχναστη Rambla. 

Στις 3 αίθουσες εκθέσεων της Sala Parés (Carrer Petritxol 5) θα δεις έργα από Καταλανούς και Ισπανούς καλλιτέχνες σε ένα χώρο που λειτούργησε πρώτη φορά το 1840, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται από τις παλαιότερες (αν όχι η παλαιότερη) ιδιωτικές γκαλερί στον κόσμο. Εδώ έκανε την πρώτη δημόσια έκθεσή του ο Πικάσο.

Ήξερες ότι η πρώτη βιομηχανική σοκολάτα κυκλοφόρησε στη Βαρκελώνη το 1777; Η πόλη έχει από παλιά «έρωτα» με τη σοκολάτα, αφού από το λιμάνι της το πολύτιμο φορτίο έπαιρνε το δρόμο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλη την λαχταριστή ιστορία της xocolata θα τη μάθεις στο Μουσείο Σοκολάτας (Calle Comerç, 36), που διοργανώνει διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους αλλά και γευστικές δοκιμές σοκολάτας! 

cathedralbarcelona.jpg
Αξίζει σίγουρα μία φωτογραφία ο Καθεδρικός της Βαρκελώνης

Αναζήτησε το Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας στο Montjuïc. Πάρε το τελεφερίκ και ανέβα στο λόφο με το κάστρο και τους κήπους πάνω από το λιμάνι. Εδώ θα βρεις και το Ίδρυμα Joan Miro που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του διάσημου καλλιτέχνη, το Εθνολογικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Πύργος Τηλεπικοινωνιών με την υπογραφή του Ισπανού αρχιτέκτονα Καλατράβα. 

Δεν είναι ακριβώς Μουσείο αλλά πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της πόλης. Ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης ( Pla de la Seu) χτίστηκε τον 14ο αιώνα και διαθέτει 29 παρεκκλήσια με εξαιρετικά μπαρόκ τέμπλα. Εδώ θα δεις εξαιρετικούς πίνακες από το Μεσαίωνα, την κρύπτη με την αλαβάστρινη σαρκοφάγο της Αγίας Ευλαλίας, ξυλόγλυπτα στασίδια με οικόσημα βασιλιάδων της Ευρώπης και το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου από όπου ρέει πόσιμο νερό. Για να ξέρεις, η γιορτή του Αγιου Γεωργίου (Sant Jordi) στις 23 Απριλίου είναι σαν τον Άγιο Βαλεντίνο για τους Καταλανούς που τιμούν τον άγιο που έσωσε από βέβαιο θάνατο την όμορφη βασιλοπούλα, σκοτώνοντας το δράκο, με τους άντρες να προσφέρουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες και εκείνες να ανταποδίδουν με βιβλία.

Και για κάτι τελείως διαφορετικό, θα πας στο «ναό» της Μπαρτσελόνα, το Camp Nοu (Carrer d'Aristides Maillol 12), που μάλλον για τους ποδοσφαιρόφιλους θα είναι ο πρώτος τους σταθμός στην πόλη! Περιηγήσου στο Μουσείο της Μπαρτσελόνα και διάλεξε αγαπημένα memorabilia της ομάδας που λατρεύουν οι Καταλανοί και με την οποία είναι ταυτισμένη η ιστορία της πόλης.

fabricamoritz.jpg
Στη Fabrica Moritz θα πιεις το ποτό σου και θα μάθεις και την ιστορία της μπύρας

Για ανακάλυψη
Συνδύασε μπιροκατάνυξη, κουλτούρα και χαλάρωση στη Fabrica Moritz (Ronda de Sant Antoni 39). Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1864, έδρα κάποτε του ζυθοποιείου Moritz, και στο υπόγειό του μπορείς να δεις πώς έφτιαχναν την ομώνυμη μπίρα. Σήμερα φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις και πάρτι, ενώ εκτός από το μοδάτο μπαρ του θα βρεις κι ένα αρτοποιείο!

Αν έχεις τύχη, τις ημέρες που θα είσαι εδώ, θα πετύχεις ένα event του Palo Alto Market (Carrer dels Pellaires 30). Ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και πλέον έγινε θεσμός. Μία φορά το μήνα, γεμίζει πάγκους που πουλάνε από γκουρμέ μπέργκερ, παέγια και τάπας, μέχρι χειροποίητα ρούχα, τσάντες και έπιπλα. 

Οι εναλλακτικοί και οι λάτρεις του skate θα βρουν τον παράδεισό τους στο Nevermind (Carrer dels Tallers, 68). Τα έπιπλά του είναι φτιαγμένα από παλιές σανίδες του skate, τα ηχεία του παίζουν μέταλ, πανκ και ροκ, οι τιμές είναι απόλυτα προσιτές και αν θες να «ξεμουδιάσεις», στο πίσω μέρος υπάρχει εσωτερική πίστα για skate που είναι ανοιχτή την ημέρα!

Για μία ακόμα πανοραμική θέα της πόλης, κατευθύνσου στα Bunkers del Carmel (MUHBA Turó de la Rovira, Carrer de Marià Lavèrnia). Είναι καταφύγια που χτίστηκαν την εποχή του Εμφυλίου, το 1937, και την περίοδο του Φράνκο έγιναν σπίτια για τους φτωχότερους κατοίκους της Βαρκελώνης. Η κατάσταση άλλαξε με τους Ολυμπιακούς το 1992, οπότε η κυβέρνηση μετέφερε τις κατοικίες τους αλλού. Σήμερα, τα καταφύγια είναι σημείο συνάντησης και χαλάρωσης για τους ντόπιους που απολαμβάνουν από τα καταφύγια τη θέα της νυχτερινής πόλης. 

nevermindbarcelona.jpg
Ένα από τα διαφορετικά στέκια της πόλης είναι το Nevermind

Παλεύεις να χωρέσεις όλη τη Sagrada Famiglia στο φακό της φωτογραφικής σου; Μη σκας! Ψάξε το Καταλανικό Πάρκο Μινιατούρας (Catalunya en Miniatura, Can Balasch de Baix, s/n, 08629 Torrelles de Llobregat), ένα τεράστιο θεματικό πάρκο που άνοιξε το 1983 και περιλαμβάνει μοντέλα 1:25 όλων των σημαντικών καταλανικών μνημείων. Βρες τη Sagrada Familia και βγάλε τη φωτογραφική σου. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και τώρα εσύ είσαι γίγαντας δίπλα της!

Οι γεύσεις
Εξερεύνησε την καταλανική κουζίνα και τους αναπάντεχους συνδυασμούς της, όπως το mar i muntanya (κρέας με θαλασσινά) ή πουλερικά και φρούτα. Δοκίμασε το pa amb tomàquet (φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα, λάδι, σκόρδο), pincho ή pintxo, την βάσκικη βερσιόν των τάπας, arròs negre, ρύζι μαγειρεμένο με μελάνι σουπιάς, και την καταλανική παέγια (ρύζι με κρέας ή θαλασσινά με λαχανικά, γνωστή ως arròs a la cassola ή arròs a la catalana). Περπατώντας στη Rambla, λοξοδρόμησε προς την Boqueria, την κεντρική αγορά τροφίμων για να χαζέψεις τα θαλασσινά που χρησιμοποιούν πολύ οι Καταλανοί, φασόλια, ρεβύθια και τις πυραμίδες με κόκκινες πιπεριές που έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική. Γύρω από την αγορά θα βρεις μερικά από τα καλύτερα στέκια για τάπας που θα τα συνοδέψεις με μπύρα (θερβέθα) ή αφρώδες κρασί cava
Για γλυκό πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς την crema Catalana, την καταλανική βερσιόν της crème brûlée, mel i mató, που είναι μέλι με φρέσκια κρέμα τυρί, και xurros, που μοιάζει με λουκουμά βουτηγμένο σε σοκολάτα. Δοκίμασε ακόμα τα μεταμοντέρνα γλυκά στην διάσημη Pastelería Escriba (Gran Via de les Corts Catalanes, 546). 

escriba.jpg
Σαν βγαλμένο από ταινία του Τιμ Μπάρτον είναι το Escriba

Νυχτερινή ζωή
Το βράδυ η Βαρκελώνη βάζει τα καλά της και λικνίζεται στους ήχους του φλαμένκο, της ρούμπα catalana και του χιπ χοπ στα νυχτερινά στέκια της Plaza Real, της Rambla, της El Born. Τραγουδάει δυνατά τα τραγούδια του δικού της Μανού Τσάο και κάνει clubbing στα μοντέρνα μαγαζιά του Maremagnum. Το καλοκαίρι η πόλη σε καλεί να απολαύσεις τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής στα διάσημα φεστιβάλ της Primavera, Sonar και Grec. 

Info

Ταξίδεψε τώρα!
Η Βαρκελώνη είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω της εφαρμογής Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου κάνοντας αναζήτηση σε εισιτήρια έως και 11 μήνες μπροστά!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη: Η Aegean προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης, που απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη. Για να πας στο κέντρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γραμμή R2 του τρένου προς τον σταθμό El Clot Arago. Αν προτιμήσεις λεωφορείο, μπορείς να πάρεις τη γραμμή L46 για την Plaza d' Espagna ή τις γραμμές Aerobus 1 και 2 για την Plaza Catalunya. Αν διαλέξεις ταξί, υπολόγισε ότι η διαδρομή διαρκεί 20 έως 40 λεπτά.
 
Τα δρομολόγια
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις της Aegean από την Αθήνα προς τη Βαρκελώνη.

Νοίκιασε αυτοκίνητο! 
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για ενοικίαση αυτοκινήτου!