Να γιατί πρέπει να κάνεις εκείνο το βήμα που φαντάζει πάντα δύσκολο!


Η απόδραση από το comfort zone σου μπορεί σίγουρα να φαντάζει ως ένα πολύ δύσκολο task. Πράγμα λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως αυτό δημιουργείται για να νιώθεις προστασία από εξωτερικούς κινδύνους και αναποδιές στην καθημερινότητα. Όμως οι πραγματικές απολαύσεις στη ζωή μας βρίσκονται σίγουρα έξω από αυτό και το να παραμένεις εντός του σου δίνει μόνο μια φαινομενική άνεση που σου αποστερεί τη δυνατότητα προόδου και εμπειριών. Για να πάρεις λοιπόν το απαραίτητο κουράγιο και να κάνεις εκείνο το βήμα που φαντάζει πάντα δύσκολο, να μερικά από τα συναισθήματα που νιώθεις όταν τολμάς να αποχαιρετήσεις τη ζώνη ασφαλείας σου.

Ενθουσιασμός

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μια αίσθηση ενθουσιασμού ή προσμονής όταν ξεφεύγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Αυτή μπορεί να είναι η θετική πλευρά του φόβου, καθώς ανυπομονείς για νέες εμπειρίες και ευκαιρίες στη ζωή σου.

Άγχος

Το άγχος μπορεί να συνοδεύει τον φόβο, ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος/-η για το αποτέλεσμα. Όμως λίγο άγχος δεν έβλαψε κανέναν, ενώ μπορεί να αποτελέσει και βοήθημα δημιουργικότητας.

Αυτοπεποίθηση

Καθώς αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις του να βγεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου, μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς. Η υπέρβαση των εμποδίων μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή σου.

Έκρηξη αδρεναλίνης

Το να πιέζεις τα όριά σου συχνά οδηγεί σε έκρηξη αδρεναλίνης. Μπορεί να αισθανθείς λοιπόν ένα κύμα ενέργειας και εγρήγορσης που δεν είχες νιώσει ποτέ άλλοτε.

Περηφάνεια

Η επίτευξη ενός στόχου έξω από το comfort zone σου μπορεί να σου δώσει μια έντονη αίσθηση υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης. Έχεις αποδείξει στον εαυτό σου ότι είσαι ικανός/-ή για περισσότερα από όσα νόμιζες.

Περιέργεια

Η έξοδος από το comfort zone σου συχνά περιλαμβάνει την εξερεύνηση νέων περιοχών και ορίων, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την περιέργειά σου. Αυτή η περιέργεια μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ανάληψη κινδύνων και την αποδοχή νέων εμπειριών που θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Ευαλωτότητα

Το να αισθάνεσαι ευάλωτος/-η είναι μια κοινή παρενέργεια όταν βγαίνεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εκτεθειμένος/-η ή ευάλωτος/-η σε κριτική την οποία δεν νιώθεις έτοιμος/-η να ακούσεις, κάτι που μπορεί να είναι άβολο.

Προσωπική ανάπτυξη

Τελικά, η διαδικασία του να ξεπεράσεις τη ζώνη άνεσής σου μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη του χαρακτήρα σου. Αυτή μπορεί να είναι μια απίστευτα ικανοποιητική εμπειρία, καθώς μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Να θυμάσαι ότι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι μόνο φυσιολογικά αλλά συχνά απαραίτητα για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή σου. Το να βγεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά συχνά είναι εκεί όπου θα συναντήσεις μερικές από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες και μαθήματα της ζωής σου.