Φοιτητές έκτισαν με πέτρα καλντερίμια και αυλές στον Πεντάλοφο


Πέτρινους τοίχους και καλντερίμια δημιούργησαν στον Πεντάλοφο Κοζάνης 38 φοιτητές Αρχιτεκτονικής. Πολίτικων Μηχανικών και Τοπογράφων, οι οποίοι συμμετείχαν στο 3ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.

Υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Κατάκαλου και στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης οι φοιτητές δοκίμασαν το λάξευμα της πέτρας, ενώ γηραιοί πετράδες της ορεινής κοινότητας επόπτευσαν τις εργασίες. Η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Κοινότητας Πενταλόφου, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της τέχνης της πέτρας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής απλώνεται σε όλο το Άνω Βόϊο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στους 38 φοιτητές που συμμετείχαν στο 3ο Εργαστήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλία της περιφέρειας θέτει τις βάσεις για την αναβίωση της μοναδικής αυτής τέχνης που είναι μια σημαντική κληρονομιά για την Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο Πεντάλοφος είναι ένα από τα σημαντικότερα Μαστοροχώρια της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου όπου τον 19 και τον 20 αιώνα οι κάτοικοι συγκαταλέγονταν στους φημισμένους πελεκάνους της πέτρας κι ήταν περιζήτητοι στις κατασκευές κατοικιών και γεφυριών στην Ήπειρο και την ορεινή Μαγνησία.

ΠΗΓΗ