«Η βία ενάντια στις γυναίκες έχει φτάσει σε επίπεδα που μπορούμε να θεωρήσουμε ως επιδημία», δήλωσε η δήμαρχος της Chihuahua, Marco Bonilla.


Απαγορεύτηκε η ερμηνεία μισογυνικών τραγουδιών στην πόλη του Μεξικού, Chihuahua, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Η δήμαρχος της πόλης, Marco Bonilla, ανακοίνωσε την εφαρμογή της απαγόρευσης μέσα από σχετικό Facebook video την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι απαγορεύεται ταυτόχρονα η ερμηνεία τραγουδιών που προάγουν τις διακρίσεις, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό. Κομβικός λόγος για την εφαρμογή του πρωτοφανούς περιορισμού δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στην πόλη Chihuahua, 7 στα 10 τηλεφωνήματα προς τις αρχές αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η βία ενάντια στις γυναίκες έχει φτάσει σε επίπεδα που μπορούμε να θεωρήσουμε ως επιδημία», δήλωσε η δήμαρχος Bonilla. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συμβαίνει και δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε αυτό να κανονικοποιηθεί». Παράλληλα, στην πόλη σημειώνονται το τελευταίο διάστημα κινητοποιήσεις σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 674.000 πέσος (ή περίπου 39.000 δολάρια) έως 1,2 εκατομμύρια πέσος (71.000 δολάρια). Με βάση το μήνυμα της Bonilla, δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση ή ποιος θα επιβάλει τα πρόστιμα. Σύμφωνα με την Blanca Patricia Ulate Bernal, τη δημοτική σύμβουλο που πρότεινε την απαγόρευση, τα χρήματα από τα πρόστιμα θα διατεθούν στο ινστιτούτο γυναικών της πόλης, αλλά και σε ένα καταφύγιο γυναικών που θα παραμείνει εμπιστευτικό για την προστασία τους από τους κακοποιητές τους.

Η Ulate Bernal είπε στη δική της ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα ότι ο νόμος ισχύει για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις στην πόλη που απαιτούν δημοτική άδεια, προσθέτοντας ότι σκοπός ήταν να βοηθήσει τις γυναίκες να έχουν το δικαίωμα «να απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς βία».

Η απαγόρευση εγκρίθηκε περίπου ένα μήνα αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador αναφέρθηκε επικριτικά σε ένα είδος τραγουδιών που ονομάζονται corridos tumbados (ή μπαλάντες παγίδας) και που φέρεται να εξυμνούν τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών και τη βία. «Δεν πρόκειται ποτέ να λογοκρίνουμε κανέναν», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου. «Μπορούν να τραγουδήσουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί».

Δεν πρόκειται βέβαια για την πρώτη φορά που η πόλη Chihuahua απαγορεύει τη μουσική με βάση το περιεχόμενό της. Το 2012, οι Los Tigres del Norte είχαν απαγορευτεί επειδή ερμήνευαν narcocorridos, ή τραγούδια αφιερωμένα σε εμπόρους ναρκωτικών. Οι αξιωματούχοι επέβαλαν τότε πρόστιμο στους διοργανωτές συναυλιών ύψους 20.000 πέσος (ή περίπου 1.600 δολάρια εκείνη την εποχή).

https://www.facebook.com/PatyUlateB/posts/293080793236294?ref=embed_post