Από το Don Jon μέχρι το As Good As It Gets


Με την κυκλοφορία του Turtles All The Way Down να αναμένεται σύντομα, ρίχνουμε μια ματιά στην μακρά ιστορία του OCD στον κινηματογράφο. Από τις περιπέτειες του Ντετέκτιβ Μονκ μέχρι τις γκάφες του Τζακ Νίκολσον στο As Good As It Gets, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή γοήτευε από πάντα τους κινηματογραφιστές, οι οποίοι επέλεγαν να την αποτυπώσουν στο πανί -άλλοτε πιστά και με ειλικρίνεια και άλλοτε υιοθετώντας απλουστευτικά στερεότυπα.

As Good As It Gets (1997)

Ο Jack Nicholson ενσαρκώνει εδώ έναν απομονωμένο και μισάνθρωπο ψυχαναγκαστικό συγγραφέα, ο οποίος συνάπτει απρόσμενα στενές σχέσεις με μία σερβιτόρα και έναν καλλιτέχνη από την Νέα Υόρκη. Η ταινία απέσπασε 2 βραβεία όσκαρ, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των Jack Nicholson και Helen Hunt.

The Aviator (2004)

Ο Μάρτιν Σκορσέζε εξερευνά τη ζωή του μυθολογικού μεγιστάνα της παλιάς Αμερικής και πιονέρου του κινηματογράφου Howard Hughes, αποτυπώνοντας την αχαλίνωτη ιδιοφυΐα του αλλά και τους αφόρητους ψυχαναγκασμούς του. Η ταινία απέσπασε 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για την ερμηνεία της Cate Blanchett.

Silver Linings Playbook (2013)

Bradley Cooper και Jennifer Lawrence πρωταγωνιστούν σε αυτό το αισιόδοξο OCD ρομάντζο δια χειρός David O. Russel. Δύο ψυχαναγκαστικά άτομα συνάπτουν μία αντισυμβατική σχέση ενώ προπονούνται για τον τοπικό διαγωνισμό χορού. Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την Jennifer Lawrence.

Burnt (2015)

Ο Bradley Cooper... ειδικεύεται στην ενσάρκωση ψυχαναγκαστικών χαρακτήρων, με τον μεγαλομενή σεφ του «Burnt» να πασχίζει να αντιμετωπίσει τη διαταραχή του. Δυστυχώς, η ταινία δεν απέσπασε την προσοχή των κριτικών.

Don Jon (2012)

Μπορεί ο Don Jon του Joseph Gordon-Levitt να μην αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα ως ψυχαναγκαστικός (αντιθέτως η ταινία εστιάζει στην εξάρτησή του από το πορνό), ο χαρακτήρας του ωστόσο καταπιάνεται ασταμάτητα με ψυχαναγκαστικές τελετές, από το καθάρισμα του σπιτιού του μέχρι την επίσκεψή του στην εκκλησία.