Όταν η Γλυφάδα είναι μακριά, αλλά πάω εκεί για café , η πλατεία Κουμουνδούρου δεν ξέρω που πέφτει , αλλά είμαι κάθε Σάββατο Ψυρρή για πότο.


Μετά το τέλος των 2 χρόνων ΙΕΚ σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις έξι μήνες πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση πάνω σε αυτό που έχεις σπουδάσει. Η έννοια της πρακτικής άσκησης είναι για πολλούς συνυφασμένη με το λεγόμενο «χαμαλίκι». Φωτοτυπίες, εξωτερικές δουλειές, καφέδες στον προϊστάμενο και αρκετές ακόμα ιστορίες μπορεί να σου διηγηθεί ο καθένας. Δεν κρύβω ότι κάποτε δεκαπέντε μαντράχαλοι με μεταπτυχιακά για ενάμιση μήνα είχαμε βγάλει τις φωτοτυπίες της ζωή μας, και πρέπει να φτιάξαμε καμιά πεντακοσαριά φακέλους σε έναν οργανισμό που μας είχαν πάρει με σύμβαση. Βρίζαμε , αλλά το κάναμε. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια «παγωμάρα» όταν ακούς για πρακτική.

 

 Από την άλλη όμως , έχεις τελειώσει Marketing για παράδειγμα και σου δίνεται ευκαιρία να κάνεις πρακτική άσκηση σε ένα site . Το τι θα κάνεις; Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτα. Και μόνο όμως που θα σου δείξουν το πώς περνιέται ένα κείμενο, μια φωτογραφία , το πώς φτιάχνεις ένα banner για μια διαφήμιση δεν είναι κέρδος; Το να σε στείλουν να κλείσεις μια συμφωνία για μια διαφήμιση δεν είναι κέρδος;  Οι περισσότεροι θα πούνε ναι,  άλλοι θα πούνε σιγά το δύσκολο.  

 

 Πρότεινα σε μαθητές  μου να πάνε για γραμματειακή υποστήριξη για ένα εξάμηνο σε ένα IEK. Η πρώτη τους κουβέντα ήταν «ευχαριστώ πολύ ,αλλά είναι μακριά» ή «πόσα θα πάρω». Εκεί με έπιασαν τα διαόλια μου. Το να το πει ένας τριαντάχρονος , άντε να το καταλάβω. Αλλά είκοσι χρονών, όχι δεν μπορώ να το δεχτώ. Θα ισχυριστεί κάποιος , τι προοπτικές θα έχει από την γραμματειακή υποστήριξη; Από το ταβάνι που κοιτάει νομίζω ότι θα είναι καλύτερο το να πάει, να έρθει σε επαφή με κόσμο, να διαχειριστεί καταστάσεις και ότι προκύψει.

 

 Ένας γνωστός μου, μου ζήτησε ένα άτομο για μια δουλειά σε λογιστήριο εταιρείας. Τα πρώτα άτομα που σκέφτηκα ήταν κάποιες κοπέλες που δούλευαν στην γραμματεία του ΙΕΚ. Ήταν τα άτομα που έβλεπα καθημερινά. Το αποτέλεσμα; Η κοπέλα μετά την πρακτική της δουλεύει τώρα στην εταιρεία. Τύχη; Ναι, αλλά έγινε!

 

 Σε site δημοσίου ΙΕΚ υπάρχουν αγγελίες πρακτικής άσκησης για διάφορες ειδικότητες. Μου έλεγε ένας διευθυντής επιχείρησης ότι κανονικά θα έπρεπε κάθε μέρα να τον έπαιρναν τηλέφωνο για ραντεβού οι μαθητές για συνέντευξη. Αλλά καλοκαίρι είναι που να τρέχουμε τώρα…