Άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία για κάτι που αφορά εκατομμύρια κόσμο!


Με αφορμή το νέο αυτό (www.platform.gr/life/ekpaideusi/3139-ston-aera-ena-ekatommyrio-pistopoiitika-pliroforikis)...

Λίγους μήνες πριν σε τάξη ΙΕΚ. «Κύριοι θα κάνουμε excel». Απάντηση, «ξέρουμε, ξέρουμε, εξάλλου έχουμε πάρει το πιστοποιητικό τάδε». Ωραία λοιπόν, αφού ξέρετε, ας φτιάξουμε ένα πίνακα και μετά μερικές πίτες (γραφήματα). Σπανακόπιτα μπορεί, πίτα με τζατζίκι σίγουρα θα έφτιαχναν, αλλά πίτες (γραφήματα), στην συγκεντρωτική πλειοψηφία, δεν το πετύχαιναν με τίποτα. Όταν τους ρώτησα το φυσικό, καλά αφού είπατε ότι έχετε και τo πιστοποιητικό τάδε, πώς είναι δυνατόν, η απάντηση ήταν «ε, δώσαμε, αλλά τα ξεχάσαμε!». Το πώς τα «ξεχάσανε» είναι ένα άλλο θέμα που δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε.

Τα πιστοποιητικά υπολογιστών μπήκαν στην ζωή μας κάποια στιγμή στις αρχές του 2000, όπου με ένα οργανωμένο και επιθετικό –ταυτόχρονα- marketing κατάφεραν να γίνουν... προαπαιτούμενο σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ και απαραίτητο στοιχείο στο βιογραφικό σου. Από τότε χιλιάδες νέοι έδωσαν και πήραν κάποιο πιστοποιητικό και μάλιστα ακόμα και σε ηλικίες γυμνασίου, αρκετά παιδιά πάνε να το δώσουν για να ξεμπερδεύουν!

Η πρώτη μου επαφή σε περιβάλλον Windows ήταν σε 3.11. Το πρώτο μου κείμενο (εργασία) το έγραψα σε word το 1995.  Το laptop μου έχει Vista (δεν θέλω γέλια, είναι original) και το office είναι version 2007. Στο desktop, έχω τα αθάνατα XP και χρησιμοποιώ Open Office! Στα ΙΕΚ, που τα μηχανήματα είναι κάπως παλιά, πρέπει το office να είναι version 2003. Με την Access αγαπιόμαστε από μακριά. Ούτε την ξέρω ούτε με ξέρει. Στο power point όταν θέλω να βάλω χρώματα κτλ, ρωτάω καμιά κοπέλα για τα εικαστικό κομμάτι! Δεν με ενδιαφέρει να ξέρω τα χρώματα. Εγώ την παρουσίαση που θέλω να κάνω θα την κάνω και ποτέ κανείς δεν παραπονέθηκε για τα χρώματα. Μια φορά, ένας φίλος μου web developer με ρώτησε το πιο απλό πράγμα στο excel (αναδίπλωση κειμένου) γιατί πολύ απλά δεν έχει χρησιμοποιήσει το excel ποτέ.

Φίλος μου διδάσκει το πιστοποιητικό σε παιδιά του δημοτικού-γυμνασίου. Με την λογική ότι θα βγούνε στην αγορά εργασίας μετά από 10 χρόνια τουλάχιστον, το χρειάζονται αυτό από τώρα; Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι έχουν πιστοποιητικά πληροφορικής μετά το 2006 θα πρέπει να επανεξεταστούν, ενώ όσοι έχουν πιστοποιητικά πριν το 2006 είναι απαραίτητο να δώσουν εκ νέου εξετάσεις σε όλες τις ενότητες. Στο εξωτερικό το δίπλωμα ισχύει για πάντα. Στην Ελλάδα όχι. Άλλη μια πρωτοτυπία.

Έχω το πιστοποιητικό από το 2006. Είτε δώσω ή όχι, όσο τα pc μου λειτουργούνε, δεν έχω κανένα λόγο να κάνω αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση. Και εάν πάω κάπου που να έχει νέα έκδοση και κάπου κολλήσω υπάρχει το help και το google! Την απορία μου όμως θα συνεχίσω να την έχω: Έχω ή δεν έχω την βασική πιστοποίηση γνώσεων H/Y;