Και τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας έχουν επηρεαστεί απο την κρίση (κάποια δεν άνοιξαν καθόλου, βλέπε Σέλι) αλλά τα περισσότερα θα δώσουν και φέτος το δυναμικό παρών, όπως και εμείς! 


Και τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας έχουν επηρεαστεί απο την κρίση (κάποια δεν άνοιξαν καθόλου, βλέπε Σέλι) αλλά τα περισσότερα θα δώσουν και φέτος το δυναμικό παρών, όπως και εμείς! Μπορεί να ακούγεται παράδοξο σε τέτοιες δύσκολες εποχές, αλλά ένα σαββατοκύριακο (ή και παραπάνω) για snowboarding ή ski με τους φίλους σας σε κάποιο ελληνικό θέρετρο και χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι ακριβή απόδραση (πιο πολύ πονάνε τα διόδια και η βενζίνη...). To Platform προτείνει τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, μέσα απο ένα μικρό οδηγό!

Συμβουλεύουμε πάντα να πάρετε τηλέφωνο στα χιονοδρομικά κέντρα πριν τα επισκεφτείτε, για ερωτήσεις για τις εγκαταστάσεις, ανοιχτές πίστες κυρίως και διαμονή, ενώ όλα παρέχουν πολλές προσφορές, εκπτωτικές κάρτες και ειδικές τιμές.

Επιμέλεια: Μίνα Αδαμοπούλου - Φωτογραφίες: Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου



3-5 Πηγάδια (Νάουσα)
Απο Αθήνα (528 χλμ.) - Απο Θεσσαλονίκη (103 χλμ.)

Το Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο και το Σύστημα Τεχνητής Χιόνωσης παρέχει μόνιμη χιονοκάλυψη σε όλες τις πίστες από μηδενική βάση.

Web: www.3-5pigadia.gr
Τηλέφωνο: 23320.44981


Βασιλίτσα (Γρεβενά)
Απο Αθήνα (462 χλμ.) - Απο Θεσσαλονίκη (213 χλμ.)

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του  νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Η Βασιλίτσα καλείται να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στον χειμερινό τουρισμό και ευρύτερα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ποικιλία δράσεων και παρεμβάσεων και είναι έτοιμη γι’ αυτόν τον ρόλο.

Web: www.vasilitsa.com
Τηλέφωνο: 24620.76530


Βίγλα - Πισοδέρι (Φλώρινα)
Απο Αθήνα (555 χλμ.) - Απο Θεσσαλονίκη (178 χλμ.)

Το Πισοδέρι είναι ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα. Σήμερα είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό με πολλούς αναβατήρες και πίστες. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και των snowboarders καθώς και 5 αναβατήρες (3 συρόμενοι και 2 εναέριοι).

Web: www.vigla-ski.gr
Τηλέφωνο: 23850.45800


Χ.Κ. Βελούχι (Καρπενήσι)
Απο Αθήνα (248 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη  (368 χλμ.)

Αν αποφασίσετε να «ανεβείτε» στο Καρπενήσι, θυμηθείτε ότι θα σας είναι πολύ εύκολο να φτάσετε… εκεί ψηλά.!  Γιατί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου είναι το κοντινότερο χιονοδρομικό σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, απέχοντας μόλις 10 χλμ από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, με ομαλή και ευκρινή σηματοδότηση σε όλη την διαδρομή. Οι φίλοι του σκι, αρχάριοι ή προχωρημένοι έχουν στη διάθεσή τους 11 πίστες υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας ή εμπειρίας.

Web: www.velouxi.gr
Τηλέφωνο: 22370.22002




Ελατοχώρι (Πιερία)
Απο Αθήνα (474 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (105 χλμ.)

Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλή στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.

Web: www.elatohori-ski.gr
Τηλέφωνο: 23510.82994


Βόρας Καϊμάκτσαλαν (Έδεσσα)
Απο Αθήνα (660 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (139 χλμ.)

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται στο τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο (2.917μ.) και τον Σμόλικα (2.637μ.) με υψόμετρο 2.524μ. και το ψηλότερο Κέντρο Χειμερινών σπορ της Ελλάδας με εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018μ. και καταλήγουν στα 2.480μ. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. αναλαμβάνει από τον Ιούλιο τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Web: www.kaimaktsalan.gr
Τηλέφωνο: 23810.32000


Καλάβρυτα – Χελμός (Αχαϊα)
Απο Αθήνα (203 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (717 χλμ.)

Μεγαλύτερο, με περισσότερες διαδρομές, πολυεπίπεδες δραστηριότητες και αντικείμενα, φιλόξενο για περισσότερους επισκέπτες και σκιέρ. Αυτό είναι το νέο «πρόσωπο» του Snow Park στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Οι εργασίες για την βελτίωση του πάρκου για τη νέα σεζόν 2013 - 2014, ολοκληρώθηκαν και η δουλειά που έγινε αντανακλά τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες με σύγχρονες μεθόδους, φιλικές προς το βουνό και προς όλους όσους επιλέγουν τον Χελμό για την αναψυχή, τη διασκέδαση και την άθλησή τους.

Web: www.kalavrita-ski.gr
Τηλέφωνο: 26920.24451


Χ.Κ. Μαινάλου (Αρκαδία)
Απο Αθήνα (162 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (664 χλμ.)

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας 1981 μ.). Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου έχει επτά πίστες που εξυπηρετούνται από τρεις αναβατήρες, όλοι συρόμενοι.

Web: www.mainaloski.gr
Τηλέφωνο: 2710.232243



Μέτσοβο (Ιωάννινα)
Απο Αθήνα (420 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (230 χλμ.)

Ένα νέο χιονοδρομικό κέντρο ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του σκι.
Στο Ανήλιο Μετσόβου, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη, οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις. Το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Οι πίστες εξυπηρετούνται από ένα εναέριο διθέσιο lift μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα lift 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.

Web: www.anilio-ski.gr
Τηλέφωνο: 6980760850


Παρνασσός (Βοιωτία)
Απο Αθήνα (180 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (365 χλμ.)

Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στο βουνό αυτό λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Web: www.parnassos-ski.gr
Τηλέφωνο: 22340.22700


Περτούλι (Τρίκαλα)
Απο Αθήνα (375 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (256 χλμ.)

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου δε διεκδικεί δάφνες για το μέγεθός του. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει πολύ δημοφιλές γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο, ‘φιλικό’ προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ και βρίσκεται σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία, στα λιβάδια Περτουλίου, ανάμεσα στα έλατα. Τα Σαββατοκύριακα μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, χωρίς όμως να δυσκολεύει η πρόσβαση σ’ αυτό, μιας και ο δρόμος είναι πολύ φαρδύς, το πάρκινγκ άνετο, έχει δύο σαλέ και βρίσκεται ανάμεσα από τα δύο πιο τουριστικά χωριά της περιοχής, την Ελάτη και το Περτούλι.

Web: www.elaticam.com
Τηλέφωνο: 24340.91545


Πήλιο (Μαγνησία)
Απο Αθήνα (346 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (239 χλμ.)

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 1471 μ., υψόμετρο το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο και του προσδίδει ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα.
Υπάρχουν 5 πίστες συνολικού μήκους 15χλμ:  4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS), 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Web: www.pelionski.gr
Τηλέφωνο: 24280.74048


Φαλακρό (Δράμα)
Απο Αθήνα (688 χλμ.) – Απο Θεσσαλονίκη (188 χλμ.)

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης. Tο Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ.

Web: www.falakro.gr
Τηλέφωνο: 25220.41811