Ποια είναι τα οφέλη από την εκμάθησή τους;


Η εκμάθηση έστω μίας δεύτερης γλώσσας μπορεί να αποτελεί πρόκληση και αυτό συμβαίνει επειδή εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να κάνει κάτι πιο περίπλοκο από το να απομνημονεύει απλά νέες λέξεις και την κατάλληλη προφορά τους. Συγκεκριμένα, η διγλωσσία προσφέρει οφέλη που ξεπερνούν την απλή ικανότητα να ζητά κανείς οδηγίες ή να παραγγέλνει καφέ. Ο εγκέφαλος των πολύγλωσσων ανθρώπων λειτουργεί διαφορετικά από εκείνων που είναι μονόγλωσσοι, καθώς διευρύνεται η κριτική σκέψη με περισσότερους τρόπους από όσους μπορεί να φανταστεί κανείς. Η συχνή χρήση μίας δεύτερης ξένης γλώσσας οξύνει πολλές γνωστικές δεξιότητες και επιπλέον κάνει τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

ksenesglosses750.jpg

Τα σημαντικότερα οφέλη της, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, συνοψίζονται στα εξής:

Βελτιώνεται η προσοχή μας.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε πως οι μαθητές που παρακολουθούσαν μάθημα ξένης γλώσσας είχαν αποκτήσει αυξημένη πνευματική εγρήγορση σε ποικίλα αντικείμενα, σε σύγκριση με μαθητές που δεν παρακολουθούσαν κάποια ξένη γλώσσα.

Προστατεύεται καλύτερα η μνήμη μας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι μιλούν περισσότερες από δύο γλώσσες μπορεί να έχουν μικρότερους κινδύνους να αποκτήσουν προβλήματα με τη μνήμη τους, όπως άνοια ή Alzheimer, διότι η πολυγλωσσία έχει προστατευτικό αντίκτυπο στη μνήμη μας.

Το multitasking γίνεται πιο φυσικά.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε πως οι δίγλωσσοι ομιλητές ξεπερνούν τους μονόγλωσσους όταν εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλαπλά project. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο φυσικό για ένα δίγλωσσο εγκέφαλο να επεξεργάζεται γρήγορα πληροφορίες που είναι άσχετες μεταξύ τους και να επικεντρώνεται σε αυτές που είναι σημαντικές.

Η λήψη αποφάσεων είναι απλούστερη σε μία ξένη γλώσσα.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είμαστε ικανοί να σκεφτόμαστε πιο ορθολογικά και με λιγότερες προκαταλήψεις όταν χρησιμοποιούμε μία ξένη γλώσσα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Παραδόξως, η διαμόρφωση της ξένης γλώσσας μειώνει την αποστροφή απώλειας! Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στο γεγονός ότι η ξένη γλώσσα επιτρέπει μεγαλύτερη γνωστική και, συνεπώς, συναισθηματική απόσταση κατά την αξιολόγηση των κινδύνων πριν πάρουμε μια απόφαση.

Τέλος, οι ερευνητές επιμένουν ότι η καθημερινή εξάσκηση - ακόμη και αν αφιερώνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα - είναι αρκετή για να αποκομίσουμε τις γνωστικές ανταμοιβές που συνοδεύουν την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας.