Μας μιλάει για την Pegneon, που επιθυμεί να φέρει νέα πνοή στη διαδικασία εκπαίδευσης προσωπικού.


Η Pegneon είναι μια καινοτόμος εταιρεία που επιθυμεί να φέρει νέα πνοή στη διαδικασία εκπαίδευσης προσωπικού, για τις εταιρείες που ψάχνουν να επενδύσουν στο σημαντικότερο παράγοντα της επιχείρησής τους, τον ανθρώπινο. Στόχος της Pegneon είναι να γίνει το καθημερινό εργαλείο που θα εξασφαλίσει την σωστή εκπαίδευση, αποφεύγοντας τις κλασικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα. Παρακολουθώντας από κοντά τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά στον εκπαιδευτικό κλάδο, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, η Pegneon δεν σταματά ποτέ να ακούει τις ανάγκες των εταιρειών. Είναι εδώ για να βοηθήσει τις εταιρείες να οραματιστούν και να πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι θεωρούν δύσκολο: να γίνει η εκπαίδευση προσωπικού διασκεδαστική, μέσω σοβαρών παιχνιδιών. Για την Pegneon μιλήσαμε με την Δανάη Αντωνοπούλου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

H Pegneon είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε την έννοια των serious games. Έχοντας δουλέψει χρόνια στο εξωτερικό στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, χρησιμοποιούσα συχνά serious games ως εργαλεία πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού. Με αφορμή την προηγούμενη εμπειρία μου και σε συνέχεια μιας συζήτησης που είχα με κάποιον πελάτη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με την εκπαίδευση προσωπικού- ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου το budget για την εκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις ήταν περιορισμένο- αποφάσισα να κάνω πραγματικότητα την Pegneon, μια serious games εταιρεία που αναπτύσσει δια δραστικά βιντεοπαιχνίδια τα οποία καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες εταιρειών. Ορόσημο στο ξεκίνημα της Pegneon ήταν η συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα όπου αναπτύξαμε το εκπαιδευτικό παιχνίδι για την Πυρασφάλεια, με το οποίο δώσαμε εικόνα στις δυνατότητες της εκπαίδευσης μέσω ενός serious game, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική μας πρόταση στην ελληνική αγορά.

pegneon2.jpg


Η πρόοδος της τεχνολογίας οδήγησε τις εταιρείες στο να υιοθετήσουν καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σε αυτό συνέβαλε και η συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η δια βίου εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των υπαλλήλων, προκειμένου να μένουν παραγωγικοί και καλά καταρτισμένοι. Παρόλο που κανείς θα πίστευε ότι τα βιντεοπαιχνίδια ως εργαλείο επαγγελματικής εκπαίδευσης θα είχαν μεγαλύτερη απήχηση σε νεότερες ηλικίες, δηλαδή τους Millennials και τη Generation Z, τα serious games της Pegneon μπορεί να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, ακόμα και αυτών που δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιχνίδια μας έχουν διαβαθμισμένο βαθμό δυσκολίας και μπορεί ο παίκτης να επιλέξει τον τρόπο που θα παίξει ανάλογα με το εάν είναι ή όχι εξοικειωμένος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα οφέλη από την εκπαίδευση μέσω βιντεοπαιχνιδιών είναι πολλαπλά τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να μαθαίνουν και να αφομοιώνουν καινούργιες πληροφορίες με τρόπο ευχάριστο, άμεσο και δια-δραστικό όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού είναι μια από τις αποτελεσματικότερες, χρονικά ευέλικτες αλλά και οικονομικότερες λύσεις για μια επιχείρηση. Η διάρκεια των παιχνιδιών μας δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά ανά εκπαιδευτικό στόχο, οι εκπαιδευόμενοι δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο προκαθορισμένη ώρα και μέρα και φυσικά δεν είναι ανάγκη να παρίσταται κάποιος εκπαιδευτής ή moderator κατά την ώρα της εκπαίδευσης. Ένα serious game μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ένα αυτοτελές μέσο εκπαίδευσης, είτε ως ένα συμπληρωματικό μέσο επανάληψης ή αξιολόγησης το οποίο μπορεί να επακολουθήσει κάποιου κύκλου σεμιναρίων.
 
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Pegneon έχει μεγαλώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Όταν ξεκινούσαμε πριν 4 χρόνια δεν μπορούσαμε εύκολα να προβλέψουμε πως θα συνεργαζόμασταν με πελάτες όπως το Αεροδρόμιο Αθηνών, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η CQS κλπ. Η ομάδα μας έχει πλέον μεγαλώσει και είμαστε περήφανοι γιατί στο portfolio των πελατών μας έχει προστεθεί η πρόσφατη συνεργασία μας με την Pepsico σε ένα project διεθνών προδιαγραφών με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτό που εύχομαι για το μέλλον είναι η εταιρεία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αναπτυσσόμενη με γρήγορους ρυθμούς και το όνομά μας να εξακολουθήσει να είναι συνώνυμο με την σωστή επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και με τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη δια βίου μάθηση.

Αδιαμφισβήτητα οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίας επηρεάζουν με τον πλέον θετικό τρόπο τους τομείς της συνεργασίας και της ομαδικότητας αλλά και την οργάνωση και καλύτερη επίβλεψη της δουλειάς που γίνεται. Η επικοινωνία με μέλη της ομάδας, συνεργάτες και πελάτες μπορεί πλέον να γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και δεν είναι λίγες οι φορές που σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν, καινούργιες ιδέες γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός skype call αλλά και καινούργιες συνεργασίες υλοποιήθηκαν με την αποστολή ενός πρώτου introduction email.

pegneon3.jpg


 Υπάρχουν πράγματι αρκετοί παράγοντες που καθιστούν δυσμενές το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπως η γραφειοκρατία και η φορολογία που αναφέρετε. Τα πράγματα αρχίζουν όμως σταδιακά να παρουσιάζουν σημεία βελτίωσης. Πριν λίγες μέρες η Αθήνα διαδέχτηκε το Παρίσι και βραβεύτηκε ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας στο Web Summit στη Λισαβώνα, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται και εξελίσσεται καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται στην επιχειρηματικότητα κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται και από τις αντίστοιχες προκλήσεις. Μια εταιρεία στο ξεκίνημά της πρέπει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό προϊόν που θα έχει απήχηση στην αγορά, να δημιουργήσει τον πυρήνα μιας καλή ομάδας αλλά και να βρει τον πρώτο πελάτη ή τους πρώτους χρήστες που θα πιστέψουν ή θα χρησιμοποιήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία. Μεγαλώνοντας μια επιχείρηση είναι βέβαιο ότι μεγαλώνουν και οι προκλήσεις: η επέκταση σε νέες αγορές, η βελτίωση και βιωσιμότητα της επιχειρηματικής πρότασης, η περεταίρω ανάπτυξη της ομάδας, οι προτεραιότητες που τίθενται καθώς και πως οργανώνεται καλύτερα ο χρόνος και οι εργαζόμενοι παραμένουν παραγωγικοί και με κίνητρα είναι μερικές από αυτές.
 
Αυτό που θα έκανα διαφορετικά εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο, έχοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω σήμερα είναι το να ξεκινήσω να έρχομαι σε επαφή με πελάτες νωρίτερα, πριν ακόμα έχω έτοιμο το πρώτο εκπαιδευτικό παιχνίδι. Γενικά θα πρέπει οι νέοι επιχειρηματίες να τολμούν να παρουσιάζουν την δουλειά τους, να δράττουν τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν από νωρίς αλλά και να είναι ανοιχτοί σε κριτική, σχόλια και feedback γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να προοδεύσουν και να εξελιχθούν.
 
Φυσικά η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Συνήθως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις και δυσκολίες γινόμαστε πιο ανθεκτικοί, πιο ευρηματικοί και μαθαίνουμε να επιβιώνουμε. Σε ένα νέο άνθρωπο που κάνει τα πρώτα του βήματα θα έλεγα να μην σταματήσει πότε να εξελίσσει τον εαυτό του, τα ταλέντα και τις δεξιότητές του, να είναι παραγωγικός, να μην συμβιβάζεται με το μέτριο και να φροντίζει πάντα με οτιδήποτε καταπιάνεται να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
www.pegneon.com