Μας μιλάει για το Pelatologio, την ολοκληρωμένη λύση τιμολόγησης και οργάνωσης της επιχείρησης.


Το Pelatologio.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 και είναι μια Cloud εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης, οργάνωσης εσόδων – εξόδων, διαχείρισης υποχρεώσεων - ραντεβού, καταγραφής και κοστολόγησης του χρόνου εργασίας, διαχείρισης πελατολογίου και εσωτερικής επικοινωνίας για ομάδες που δουλεύουν από απόσταση. Πρόκειται για ένα λογισμικό 100% ελληνικό αφού δημιουργήθηκε από το μηδέν και αναπτύχθηκε πάνω σε δικό τους custom framework με βασικούς μετόχους τον Βαγγέλη Γράσσο (Μαθηματικός με μεταπτυχιακό στο ηλεκτρονικό εμπόριο) και τον Ηλία Σαραντόγλου (Ηλεκτρονικός με μεταπτυχιακό στη κρυπτογράφηση). Για το Pelatologio.gr μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Γράσσο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Μέσα από τα χρόνια εργασίας μας, την αύξηση του πελατολογίου μας και κατ’ επέκταση των καθημερινών μας υποχρεώσεων δημιουργήθηκε η ανάγκη να οργανώσουμε την επιχείρησή μας όσο καλύτερα μπορούμε έτσι ώστε να είμαστε συνολικά ανταγωνιστικότεροι, να γνωρίζουμε κάθε στιγμή τις εκκρεμότητές μας αλλά και των συνεργατών μας οι οποίοι δουλεύουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας και τα χρωστούμενα που δυστυχώς έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε όλα τα παραπάνω ξεκινώντας από κάτι εντελώς απλό και βασικό καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο CRM/ERP το οποίο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας. Διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό και έδωσε νέα πνοή και οργάνωση στην επιχείρησή μας, στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε τα project μας καθώς και στη συνεργασία μας με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες. Εφόσον λοιπόν το συγκεκριμένο λογισμικό ήταν αποτελεσματικό για εμάς, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες και εταιρίες εκεί έξω. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα SAAS CRM/ERP το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις Ελληνικές απαιτήσεις κρατώντας από το «προσωπικό» μας ERP όλες τις ιδέες και λειτουργίες που ήταν πραγματικά χρήσιμες στην επιχειρηματική καθημερινότητα.
Φυσικά προσθέσαμε πολλές επιπλέον δυνατότητες, πολλές από τις οποίες μας τις πρότειναν οι ίδιοι οι χρήστες μας. Σκοπός μας ήταν από την αρχή να δώσουμε στους επαγγελματίες ένα πραγματικό εργαλείο το οποίο θα τους βοηθήσει να οργανώσουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους και θα απλοποιήσει όλη την χρηματοοικονομική γραφειοκρατία… από την τιμολόγηση μέχρι τα καθημερινά έξοδα χωρίς να χρειάζεται κάποιος να εκπαιδευτεί σε ένα περίπλοκο και δύσχρηστο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης θέλαμε όλο αυτό να είναι προσιτό και οικονομικό έτσι ώστε να μπορεί κάθε επαγγελματίας να το χρησιμοποιήσει χωρίς οικονομικό ρίσκο. Νομίζω το καταφέραμε αυτό…

 

pelatologio2.jpg

 
Ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό μας τους ελεύθερους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών όμως έτσι όπως εξελίχθηκε, πλέον καλύπτει πρακτικά τον κάθε ένα επαγγελματία και μικρομεσαία επιχείρηση που ασχολείται είτε με παροχή υπηρεσιών είτε με εμπόριο και διακίνηση εμπορευμάτων. Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή μας η επιχείρηση θα μειώσει τα λειτουργικά της κόστη, τα κόστη τιμολόγησης, οργάνωσης και δαπανών για τη μηχανοργάνωσή της. Το ότι είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή η οποία είναι πάρα πολύ εύκολη στη χρήση της και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας, πρακτικά χωρίς εκπαίδευση, είναι επίσης ένα βασικό πλεονέκτημα νομίζω. Εκ φύσεως ως εφαρμογή SAAS, δηλαδή με το μοντέλο της συνδρομής ο επιχειρηματίας, δεν έχει επιπλέον κόστη αναβαθμίσεων (γίνονται αυτόματα για όλους τους χρήστες), διατήρησης εξοπλισμού όπως servers ή ανάγκη για backup των δεδομένων του και επιπλέον το οικονομικό «ρίσκο» για την αγορά της είναι μηδαμινό αφού το κόστος της συνδρομής είναι πολύ χαμηλό.
Νομίζω αρκούν για να πειστεί κάποιος να δοκιμάσει το Pelatologio.gr . Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε χρήστης θα βρει πολλά ακόμα πλεονεκτήματα από τη χρήση της.

pelatologio3.jpg


 
Στόχος μας είναι να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες με ειλικρίνεια και αξιοπιστία που θα είναι πραγματικά χρήσιμες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει όριο στα όνειρα και θα θέλαμε μια μέρα να αποτελούμε την de facto απάντηση για τον ελεύθερο επαγγελματία και την επιχείρηση που αναζητά μια ολοκληρωμένη οργάνωση και χρηματοοικονομική διαχείριση.

 

pelatologio4.jpg

 
Οι βασικοί μέτοχοι είμαστε 2 και δουλεύουμε κυρίως από απόσταση διατηρώντας 2 γραφεία με κοινές τηλεφωνικές γραμμές, συνδεδεμένους servers, κοινά αρχεία και ανταλλαγή tasks μέσα από το Pelatologio.gr. Συνεργαζόμαστε στενά με τρεις ακόμα εξωτερικούς συνεργάτες στον τομέα των οικονομικών, του marketing και του προγραμματισμού εκ των οποίον ο ένας βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Και πάλι πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά το Pelatologio.gr για την μεταξύ μας οργάνωση και πολλές πολλές τηλεδιασκέψεις.
Ευτυχώς πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν χρειάζεται όλη η ομάδα να είναι συνεχώς στον ίδιο χώρο για να δουλέψει και για να συνεργαστεί αποτελεσματικά. Όλα τα στοιχεία, οι πληροφορίες και τα απαραίτητα δεδομένα είναι ένα click μακριά ακόμα και αν η φυσική τους θέση (αποθήκευση) είναι σε έναν server στην άλλη άκρη του κόσμου. Αυτό από μόνο του είναι εκπληκτικό και μας επιτρέπει να δημιουργούμε πράγματα που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν εφικτό. Μια τέτοιου τύπου εργασία – συνεργασία δημιουργεί καμιά φορά και νέες ανάγκες ή και ιδέες όπως το Pelatologio.gr. Κατά μια έννοια δηλαδή ο νέος αυτός τρόπος εργασίας αποτελεί και κάποιου είδους έμπνευση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

pelatologio1.jpg

 
Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν δίνει ουσιαστικά κίνητρα και βοήθεια σε νέους επιχειρηματίες. Το βασικό μειονέκτημα είναι η υπερφορολόγηση από την πρώτη στιγμή  που θα ιδρυθεί μια νέα επιχείρηση. Λειτουργούν με το σκεπτικό ότι, εφόσον θα ιδρυθεί μια εταιρία θα είναι και κερδοφόρα από το πρώτο λεπτό, κάτι το οποίο είναι εντελώς λάθος. Αργήσαμε να ιδρύσουμε εταιρία καθώς, για τον παραπάνω λόγο, έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι με τα έσοδά μας θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Σχετικά με την γραφειοκρατία, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί λίγο, τουλάχιστον με την ίδρυση της εταιρίας και τα one-stop points.
 
Η βασική πρόκληση είναι το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν γίνεται κάθε εξάμηνο να αλλάζουν τα δεδομένα με τα οποία δουλεύει μια επιχείρηση, όπως φορολογία, πρόσθετες ξαφνικές εισφορές, αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο κτλ. Μια εταιρία θα πρέπει να γνωρίζει εξαρχής πόση θα είναι η φορολογία της και πόσα θα πρέπει να δίνει στο κράτος, ώστε να κάνει το πλάνο της ανάλογα. Μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να καταφέρει να μην λυγίσει από την υπερφορολόγηση. Μια επιχείρηση για να γίνει ανταγωνιστική πρέπει να έχει χώρο για να εξελιχθεί. Να έχει περιθώριο να δημιουργήσει πράγματα και όχι από την πρώτη ημέρα να σκέφτεται το πώς θα καλύψει την εφορία η οποία φτάνει ή και ξεπερνάει αθροιστικά το 50-60%.
 
Εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, θα είχαμε στραφεί πιο πολύ στο εξωτερικό είτε με δημιουργία της έδρας μας εκεί είτε θα φεύγαμε για μια άλλη χώρα από την αρχή. Ακόμα το σκεφτόμαστε βέβαια γιατί βλέπουμε ότι δεν γίνονται ουσιαστικές κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μακάρι στα επόμενα 5 χρόνια να έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να είμαστε ακόμα εδώ, να έχουμε εξελίξει το Pelatologio.gr ώστε να είναι το καλύτερο cloud λογισμικό της αγοράς το οποίο θα θέλαμε να επεκταθεί και στο εξωτερικό διατηρώντας την έδρα μας εδώ.

 Η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες όμως χρειάζεται προσεκτικά, σταθερά και αργά βήματα ώστε να μην σε φάει ο «μπαμπούλας» στην επόμενη γωνία. Αυτή τη στιγμή με την μείωση των μισθών στην Ελλάδα, ο Έλληνας έχει γίνει λίγο πιο ανταγωνιστικός από ότι στο παρελθόν. Αυτό ισχύει σίγουρα για όσους μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα για πελάτες του εξωτερικού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει ικανότατους προγραμματιστές και δημιουργούς οι οποίοι μπορούν να παράξουν προϊόντα ανταγωνιστικότερα των αντίστοιχων του εξωτερικού παρέχοντας ταυτόχρονα χαμηλότερες τιμές (τουλάχιστον για τα ψηφιακά προϊόντα) και εφάμιλλη ή και καλύτερη τεχνική υποστήριξη. Ισχύει και στη δική μας περίπτωση όμως γιατί προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή που πρακτικά μπορεί ο κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση να καλύψει χωρίς δυσκολία.
 
www.pelatologio.gr