Φοιτητές του ΕΜΠ παρουσιάζουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα μιας ενιαίας Λευκωσίας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για το ιδιάζον ζήτημα της νεκρής ζώνης, για τη μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που παραμένει διχασμένη.

Την ταυτότητα που πιθανώς θα αναλάμβανε η νεκρή ζώνη στην περίπτωση μιας ενιαίας Λευκωσίας μελέτησαν καθόλη τη χρονιά οι φοιτητές του 9ου εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Με ποιον τρόπο η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της νέας ταυτότητας του τόπου αυτού κατά την επαναφορά της στην ζωή της πόλης και των κατοίκων της; Ποιες «υφάνσεις» θα επιτρέψουν τη συρραφή της πόλης;». Στα ερωτήματα αυτά απαντούν οι φοιτητές, στο έργο τους που παρουσιάζεται στην ελεύθερη έκθεση «Στρατηγικές Συρραφής της Νεκρής Ζώνης» στο σπίτι της Κύπρου.

Είναι η πρώτη φορά που με τη διδασκαλία του συγκεκριμένου προγράμματος η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ ασχολήθηκε, συλλογικά και σε επίπεδο εξαμήνου, με το ιδιάζον ζήτημα της νεκρής ζώνης, καθώς η Λευκωσία εξακολουθεί, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου το 1989 να είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που παραμένει διχασμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το σπίτι της Κύπρου, «αντικείμενο του μαθήματος ήταν η ανάπτυξη χωρικής στρατηγικής για την μετατροπή της νεκρής ζώνης, μιας ζώνης ασυνέχειας, σε χώρο ενοποιητικό και ως περιοχή παρέμβασης, επιλέχτηκε το τμήμα της πράσινης ζώνης που ξεκινάει από την πύλη της Πάφου και το ξενοδοχείο Λήδρα Παλλάς».

{youtube}aGnQiiSlQLc{/youtube}