Παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ και μιλάει... ποντιακά!


«Νάο», είναι το όνομα μιας ανθρωπόμορφης ρομποτικής κατασκευής που κατασκευάστηκε από την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η τελευταία, που είναι και η πρώτη στην Ελλάδα, τον παρουσίασε στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο ισόγειο του Περιπτέρου 15, στο stand A12b.

Ο Νάο έχει ειδικές κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου του ανθρώπου, μικρόφωνα που καταγράφουν τη φωνή του και ειδικούς αισθητήρες αφής για να «νιώθει» το άγγιγμά του. Όλες αυτές οι πληροφορίες διοχετεύονται στους επεξεργαστές του ρομπότ, που με ειδικό λογισμικό τις μεταφράζουν σε συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο «Νάο» να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά ανάλογα, χαμογελώντας ή απαντώντας επίσης μ’ ένα χάδι.

Ο «Νάο», μάλιστα, που παρουσιάστηκε, μιλά... ποντιακά. Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε όλους όσους δείχνουν πως με πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν ενδιαφέροντες δραστηριότητες σε σχέση με το πώς μπορεί η ποντιακή διάλεκτος να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη.

Ήδη, έχουν υποβληθεί περίπου 400 αιτήσεις και «πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 1000 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κατάθεση αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτμεβρίου. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα ή Τρίτη θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου 2017. Η διδασκαλία της διαλέκτου προβλέπεται να εμπλουτιστεί με δράσεις όπως εκθέσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, ενώ θα έχει και ερευνητικό χαρακτήρα δεδομένου ότι, η εμπειρία από τη λειτουργία του σχολείου θα αξιοποιηθεί για το επόμενο βήμα που θα είναι η ίδρυση μεταπτυχιακών σπουδών στην ποντιακή διάλεκτο.

Ποια είναι η Ακαδημία Ρομποτικής

Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (http://www.robotics.uom.gr/) είναι η πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής στην Ελλάδα και υπάρχει από το 2001. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες με μαθητές από 5 έως 85 χρονών και ήδη μετράει ήδη πολλές συμμετοχές παιδιών και ενηλίκων. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποί της, τα τμήματα της Ακαδημίας τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο των θετικών επιστημών, ενώ ψυχαγωγούνται. Οι ενήλικοι απολαμβάνουν το χόμπι τους και οι εκπαιδευτικοί διευρύνουν τις δεξιότητές τους.  Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές και ερευνητές να συμμετέχουν σε projects με επιστημονικό ενδιαφέρον. Τέλος, η κοινότητα των ερασιτεχνών (χομπίστες), μέλη της Ακαδημίας Ρομποτικής μπορούν να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες ή λαμβάνοντας συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό.