Το μυθικό Atari 2600 κέρδισε σε παρτίδα σκάκι το ChatGPT και το Microsoft Copilot. Το chatbot Gemini της Google αρνείται να παίξει, το αποφεύγει.
Φαίνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη βρήκε το δάσκαλό της μπροστά σε ένα Atari 2600 του 1977. Το Gemini, το προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google, αρνήθηκε να παίξει μία παρτίδα σκάκι απέναντι στην κλασική home video game κονσόλα Atari 2600, όταν έμαθε ότι άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχασαν από αυτό.
Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός λογισμικού Robert Caruso ξεκίνησε ένα μικρό πείραμα: προκάλεσε το ChatGPT να αντιμετωπίσει το Atari 2600 – μέσα από τον emulator Stella- στο κλασικό παιχνίδι 'Video Chess' που υπάρχει για σχεδόν πέντε δεκαετίες στην vintage κονσόλα.
Τι συνέβη στη συγκεκριμένη παρτίδα;
«To ChatGPT καταστράφηκε εντελώς στο level για αρχάριους. Αυτό συνέβη μετά από μία συζήτηση που είχαμε σχετικά με την ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σκάκι που την οδήγησε να δηλώσει ότι θέλει να παίξει το Atari Chess. Ήθελε να μάθει πόσο γρήγορα θα μπορούσε να νικήσει ένα παιχνίδι που σκέφτεται μόλις 1-2 κινήσεις μπροστά σε μία 1.19 MHz CPU.
Παρόλο που του δόθηκε ένα layout του ταμπλό για να αναγνωρίσει τα κομμάτια, το ChatGPT μπέρδεψε τους πύργους με τους αξιωματικούς, δεν έκανε κάποιες γνωστές επιθέσεις τακτικής με τα πιόνια (στρατιώτες), έχανε τον έλεγχο και δεν ήξερε συνεχώς που βρίσκονταν τα κομμάτια, στην αρχή κατηγορώντας την Atari ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα σύμβολα έτσι όπως φαίνονταν και ήταν σχεδιασμένα, ενώ δεν τα πήγε καλύτερα ούτε όταν γύρισαν το παιχνίδι σε στάνταρ αλγεβρική σκακιστική γραφή…
Την ίδια ώρα, η ταπεινή 8-bit μηχανή του Atari έκανε τη δουλειά της. Χωρίς γλωσσικό μοντέλο. Χωρίς flash. Μόνο ωμή εκτίμηση του ταμπλό, πείσμα και αυθεντικότητα του 1977. Για 90 λεπτά, έπρεπε να το σταματώ από το να κάνει απαίσιες κινήσεις και να το διορθώνω. Μου υποσχόταν ότι θα βελτιωνόταν αν “ξεκινούσαμε την παρτίδα από την αρχή”. Τελικά, ακόμα και το ChatGPT κατάλαβε ότι έχασε και το παραδέχτηκε με σκυμμένο κεφάλι» εξιστορεί γλαφυρά ο Robert Caruso την αναμέτρηση μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης και Atari 2600, με θριαμβευτή το δεύτερο.
Το ίδιο συνέβη λίγες μέρες αργότερα όταν ο Robert Caruso επανέλαβε το πείραμα, αυτή τη φορά το Atari 2600 θα έπαιζε σκάκι εναντίον του Copilot. Αν και αρκετά καλύτερο στις κινήσεις του, στο διάβασμα του ταμπλό και πιο «υποψιασμένο» από το ChatGPT, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft ηττήθηκε και αυτό.
Το GEMINI, το AI chatbot της Google και ανταγωνιστής των ChatGPT και Copilot, μάλλον «ψιλιάστηκε τη δουλειά» και αρνήθηκε μέσα από μία «κουβέντα» με τον Robert Caruso να παίξει και αυτό μία παρτίδα σκάκι εναντίον του Atari 2600, παραπέμποντας την αναμέτρηση εγγύς μέλλον και δηλώνοντας «ακυρώνοντας το ματς είναι πιθανά η πιο χρονικά αποδοτική και λογική απόφαση».
Ο Robert Caruso εντυπωσιάστηκε από τη ικανότητα του Gemini να αναγνωρίσει τους περιορισμούς και όριά του, όπως δήλωσε και στο περιοδικό The Register, συμπληρώνοντας «Αυτά είναι τα reality checks… Γίνονται για κάνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο αξιόπιστη, έμπιστη και ασφαλή, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς που κάθε λάθος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες… Για να εγγυηθούμε και να εξασφαλίσουμε ότι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παραμείνει ένα ισχυρό εργαλείο και όχι ένας ανεκπλήρωτος χρησμός».
Ποιο είναι το μυθικό Atari 2600;
To Atari 2600 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1977 από την αμερικανική εταιρεία Atari και έφερε επανάσταση στον κόσμο του home gaming, παρουσιάζοντας μία μεγάλη σειρά από νέα συναρπαστικά παιχνίδια σε cartridges και φέρνοντας πιο κοντά τα games που παίζονταν στα arcade στα σπίτια μας (τα arcade, γνωστά και σαν «ουφάδικα», ήταν άκρως δημοφιλή από τα τέλη των 70s μέχρι τα τέλη των 80s, πριν τα «κατατροπώσουν» οι πιο εξελιγμένες και σπιτικές game consoles της εποχής).
Πριν το Atari υπήρχαν και άλλες πρώιμες – ή ακόμα και «πρωτόγονες» - video game consoles αλλά τίποτα δεν συγκρινόταν με τον ενθουσιασμό, το gameplay και την ποικιλία τίτλων που έφερε το 2600. Μπορούμε να θυμηθούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή games από τα τέλη του '70 και αρχές του ΄80: Pac-Man, Space Invaders, Asteroids, Pong, Pitfall!, Donkey Kong, Frogger, Dig Dug κ.α.