Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εθελοντικής οργάνωσης In Line Skate Academy, μιλάει στο Platform.gr για τα ρόλερ και τις βόλτες με αυτά στην Αθήνα.


Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα αλλά δε θες να χαλάσεις μια περιουσία, τότε μπορεί το Inline Skating να είναι αυτό που ψάχνεις. Τα ρόλερ είναι ιδανικά για την Ελλάδα και μπορούν να σου προσφέρουν ατελείωτες βόλτες στην πόλη.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Γιάννης Παπαρρηγόπουλος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εθελοντικής οργάνωσης In Line Skate Academy, που διοργανώνει τακτικές συναντήσεις με ρόλερ και μαθαίνει μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν αυτό το είδος άσκησης. Δες παρακάτω τη κουβέντα που είχαμε μαζί του, μάθε περισσότερα για το άθλημα και τη δράση της οργάνωσης και πάρε τις αποφάσεις σου!

- Πείτε μας λίγα λόγια για την In Line Skate Academy!

Έχει ξεκινήσει το 2005 κατ’ εφαρμογή των διεθνών μεθόδων, με όλους τους κανόνες ασφαλείας. Μπορώ να σας πω, πως ο περισσότερος κόσμος που έχει μάθει line skating στην Αθήνα έχει μάθει από εμάς. Όλοι έχουμε επαγγέλματα και το κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, γιατί διασκεδάζουμε με το να αθλούμαστε.

- Υπάρχει Inline skating σε επαγγελματική βάση;

Όχι,  είναι μη αναγνωρισμένο άθλημα και ελπίζω να μείνει μακριά από τον επαγγελματισμό.

- Κάνετε συχνές συναντήσεις στο ΟΑΚΑ. Ποιες ηλικίες έρχονται περισσότερο;

Από 5 ετών έως 75 ετών. Είναι για όλες τις ηλικίες και κάτι που μπορεί να κάνει όλη η οικογένεια μαζί.

- Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να κάνει Inline skating;

Ότι είναι για τον κάτοικο της Ελβετίας το σκι και για τον κάτοικο της Σουηδίας και της Δανίας το ice skating, είναι το Inline skating για την Ελλάδα. Είναι το άθλημα που δεν το έχουμε καταλάβει αλλά ταιριάζει απόλυτα στην χώρα μας. Είναι δωρεάν, παίρνεις ένα ζευγάρι πατίνια και το έχεις για πάντα. Μαζί με τα προστατευτικά, θα σου κοστίσει 200 ευρώ και μετά μπορείς να κάνεις σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλεις, όλο το χρόνο.

 

rollerin.jpg 

- Από άποψη εκγύμνασης, ποια είναι τα οφέλη του;

Έχει όλα τα πλεονεκτήματα του τζόκινγκ αλλά λιγότερη καταπόνηση. Επίσης είναι πολύ πιο ευχάριστο και δεν ιδρώνεις παρά το ότι γυμνάζεσαι!

- Υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που είναι καλά για Inline skating; Δεν έχουμε και τα καλύτερα πεζοδρόμια…

Σίγουρα δεν θα κατέβουμε τον Λυκαβηττό ή τα Τουρκοβούνια. Όχι ότι δε γίνεται, αλλά δεν είναι ευχάριστο και είναι και επικίνδυνο. Κατά τα άλλα, όλη Αθήνα προσφέρεται. Έχουν γίνει και ποδηλατοδρόμοι που προσφέρονται και για βόλτα inline. Τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ καλά και η ανατολική Αττική έχει πάρα πολλές διαδρομές. Ωστόσο, δεν έχουμε ιδιαίτερα την κουλτούρα του Inline Skating.

- Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι στην ISLA;

Θα ήθελα να μείνουμε μακριά από την γραφειοκρατία και τον παραγοντισμό του αθλητικού νόμου που καταστρέφει την άθληση. Εμείς θέλουμε μαζικό αθλητισμό, που δεν το επιτρέπει ο αθλητικός νόμος που ευνοεί τον πρωταθλητισμό. Δε θέλουμε να χουμε μια ομάδα 22 ανθρώπων που παίζει και 3.500 (σ.σ. τόσα είναι τα μέλη στο FB της ILSA) να τους κοιτάνε από μακριά. Εμείς είμαστε 3500 που εξασκούμε το σπορ μας. Αυτή είναι η διαφορά του αθλούμενου και του αθλητή. Θα ήταν πολύ καλό να έχουμε λιγότερους παράγοντες, προπονητές, συλλόγους,  και περισσότερους που επιλέγουν τον αθλητισμό σαν τρόπο ζωής.