Θα έχετε ακούσει για το σπίτι στο Ψυχικό που μετατράπηκε απο το SYEAHSKATE crew σε κανονικό rollerblading park και powerhouse.


Θα έχετε ακούσει για το σπίτι στο Ψυχικό που μετατράπηκε απο το SYEAHSKATE crew σε κανονικό rollerblading park και powerhouse. Ο skater – κινηματογραφιστής Νίκος Κούρος μας λέει λεπτομέρειες για την κατασκευή του indoor skatepark και όχι μόνο...

Συνέντευξη: Παναγιώτης Στάθης - Φωτογραφίες: Νίκος Κούρος, Ανδρέας Τσαμτσούρης

Η συνέντευξη εμφανίστηκε στο τεύχος Δεκέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014 του free press Platform.

{vimeo}86889549{/vimeo}

Τι είναι το SYEAHSKATE House τελικά; Ποιος μένει μέσα;

To Syeahskate House a.k.a Republic of Syeah a.k.a South of Heaven (αυτό γράφει το κουδούνι…), πρόκειται για μια μονοκατοικία μεταμορφωμένη σε skatepark / παιδική χαρά.

Το φρούριο της Παντοδύναμης Syeahskate, είναι αρματωμένο με ένα indoor bowl στο σαλόνι, ενα τεράστιο curved railboxστην ταράτσα, handrail για ακραιότητες στην είσοδο και πολλά boxes διαφόρων σχημάτωνπου μετακινούνται ανάλογα με τις ορέξεις!

Στο σπίτι επίσης τρέχει μια κινηματογραφική λέσχη, υπάρχει μεγάλος κήπος με slackline, trampoline, ping pong, ειδη juggling, σκοτεινός θάλαμoς και άλλα. Γενικά βρισκόμαστε πάντα under construction με τον έναν η άλλο τρόπο. Στο σπίτι δεν διαμένει κάποιος μόνιμα.

Ποιοι ασχολήθηκαν με την κατασκευή; Πολύς χρόνος και χρήμα;

Οι custom κατασκευές έγιναν απο τον Ερρίκο Νεφούση των ΝΕC skate ramps στο κομμάτι της κατασκευής, ενω designer ήταν ο David Misrahi και το dmad studio architectural design.

Ως φίλοι μας, είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε αργά και σωστά τα designs μαζί τους, και προσθέτοντας στις αρχικές μου ιδέες οι δυο τους έφεραν έναν επαγγελματισμό στο project, που θα ζήλευαν πολλοί ramp manufacturers. Τα πιο πρόσφατα railboxes των NEC ειναι τα καλύτερα κατασκευασμένα και ανθεκτικά που εχω δει ποτέ!

Το bowl πήρε 11 ημέρες για να ολοκληρωθεί , ενω όλα τα άλλα ήταν έτοιμα εντός ημερών! Τα χρήματα για να κατασκευαστούν οι ράμπες δεν ήταν λίγα, αλλα ήταν σίγουρα λιγότερα απο όσα νομίζετε.







Στο πρώτο invitational event έγινε ένας μικρός χαμός. Υπάρχουν και άλλα event στον ορίζοντα;

Το πρώτο in-house event μας όντως έσκισε! Rollerbladers απο όλη την Ελλάδα διαλύθηκαν στα καινούρια skate spots, με το finale στο handrail να καίει μυαλά και αμφιβληστροειδής χιτώνες!

To party που ακολούθησε το event ήταν απο αυτά που μετά αποφασίζεις να ταξιδέψεις στο Θιβέτ για να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Δυστυχώς όμως είχαμε 2 σοβαρούς τραυματισμούς, ενα χειρουργείο κλπ...

Λόγω του πρόσφατου video του event μας, ο παγκόσμιος rollerblading κόσμος έστραψε τα μάτια του σε αυτο το σπίτι και το ερχόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να διαμείνουν σε αυτό αρκετοί skaters απο όλο το κόσμο. Ετοιμάζουμε υπερπαραγωγή για το event του 2014...

Πόσα χρόνια υπάρχει το SYEAHSKATE crew; Στο μυαλό μου αυτό το crew σαν να υπάρχει μια ζωή, LOL… Ποια είναι τα μέλη του crew εν έτη 2014;

Syeahskate ήταν αρχικά το όνομα που δώσαμε στα rollerblading videos μας, αλλά κατέληξε να σημαίνει τόσα πιο πολλά για όλους μας.

Δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια, λίγα χρόνια αφού αρκετοί από εμάς μπήκαν στην φάση του aggressive inline skating, ή πιο απλά rollerblading ή skate (ναι, και εμείς skate το λέμε... look it up!). Mετά από πολλά χρόνια κάλυψης της ελληνικής rollerblading σκηνής, πολλά tours στην Ελλάδα και έξω, το όνομα είναι πλέον ταυτόσημο με το ελληνικό rollerblading.

Στην παρούσα φάση έχει μεταμορφωθεί σε πλατφόρμα που αρκετοί από εμάς χρησιμοποιούν για τις δικές τους καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως photο, filming, design, blogging κλπ.

Μέλη της Syeahskate ειναι αρκετοί, διασκορπισμένοι πλέον σε πολλές πόλεις και χώρες. Internationally μάχιμους όμως skaters για το 2014, εγω θεωρώ τους : Oδυσσέα Σελελμαζίδη, Νίκο Διακουμέα, Γεώργιο Σαραντούλια, Νίκο Αναστασιάδη, Γίωργο Πρασσά, Πάνο Μακρυλάκη, Γιώργο Μητρόπουλο και Αργύρη Πανταζάρα.

Rollerblading και Ελλάδα. Πάντα πίσω απο τους προβολείς απο άλλα συγγενικά sports; Ίσως καλύτερα έτσι τελικά;

Γενικά το aggressive/freestyle/stunt/whatever inline skating ή κοινώς rollerblading είχε ανέβει τρελά το ‘96 περίπου, όταν το sport ήταν ακόμη νέο. Είχε γίνει τόσο μόδα που θυμάμαι πως στα skateparks έβλεπες μόνο blades.

H διαφορά μας με τα άλλα action sports ήταν πως ήμασταν ένα τόσο νέο πράγμα που δεν είχαμε άτομα σε σωστές ηλικίες να υποστηρίξουν την φάση μας, και αυτό συνέβαινε σε παγκόσμιο επίπεδο (βλέπε τα scooters τώρα).

Περίπου το 1998 ήταν που άρχισε η skateboard κουλτούρα να βομβαρδίζει τη φάση μας, κυρίως μέσω των περιοδικών τους, κράζοντας χωρίς έλεος τη δικιά μας, ανώριμη ακόμη, κουλτούρα. Απο τότε μας έχουν κράξει πολύ τα παγκόσμια και ελληνικά skateboard περιοδικά, μας έχουν αποκαλέσει διάφορα ανά τα χρόνια. Αλλά αυτά ειναι κουτά και δεν μας απασχολούν καθολού.

Αυτή η απόρριψη από τη μάζα ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην κουλτούρα του rollerblading! Γίναμε underground, πιο under δε γίνεται! Tο sport και τα σημαντικά του μέλη μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν σαν skaters και σαν άνθρωποι, και πλέον η κουλτούρα του rollerblading είναι τόσο δυνατή, τελείως δικιά της, και αδιαμφισβήτητα αληθινή.

syeahskate.com
nickkouros.com