Όλοι ξέρουμε τα πιο hot αδέλφια του ευρωπαϊκού snowboarding, Eiki και Halldor Helgason απο την Ισλανδία, σωστά;


 

Όλοι ξέρουμε τα πιο hot αδέλφια του ευρωπαϊκού snowboarding, Eiki και Halldor Helgason απο την Ισλανδία, σωστά; Ναι, σωστά! Θα μπορούσαμε να βάζαμε και τον Νορβηγό Petter Foshaug ανάμεσά τους σαν την κινητήρια δύναμη πίσω απο τις κάμερες και ο άνθρωπος που πολλές φορές φτιάχνει (;) την εικόνα των Helgasons (αν και με τόσα τόσα skills δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω απο ότι είναι). 


Απο τους καλύτερους νέους κινηματογραφιστές εκεί έξω, δεν περιορίζεται μόνο στο action sports κομμάτι αλλά και σε άλλα κινηματογραφικά είδη, είναι εξίσου καλός φωτογράφος, έχει δουλέψει με εταιρίες κολοσσούς όπως Nike, Monster Energy, DC Shoes, Billabong, Mountain Dew και άλλες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια τρέχει και την ανερχόμενη Hoppipolla Headwear μαζί με τους Helgasons (απο εκεί - Winter 2014 - και οι περισσότερες photos του feature, καθώς και μία συλλογή απο επιλεγμένα videos του Petter Foshaug).



Καλός φίλος και του Platform εδώ και κάποια χρόνια, καιρός είναι για το πρώτο του interview εδώ! Καιρός ήταν!


www.hoppipollaheadwear.com
www.petterfoshaug.com



{vimeo}69191111{/vimeo}

{vimeo}6881542{/vimeo}

{vimeo}13977393{/vimeo}





Snowboarder, κινηματογραφιστής, φωτογράφος, brand manager… Τι άλλο;

Σκλάβος!



Πως βρίσκεις χρόνο να ασχοληθείς με όλα αυτά;

Αποφεύγω να κοιμάμαι πολύ! Και ναι, δεν έχω τόση κοινωνική ζωή πια, χεχε. Εκτός απο μερικά Σάββατα μία στο τόσο.



Πότε ήταν η πρώτη φορά που πήρες snowboard σανίδα και έπιασες photo camera στα χέρια σου;

Η πρώτη φορά που πήρα σανίδα ήταν όταν ήμουν 13 χρονών νομίζω. Πήρα μία χρησιμοποιημένη απο τον ξάδελφό μου που είχε ξεκινήσει snowboarding ένα χρόνο πριν απο εμένα. Πριν απο αυτό ότι μπορούσαμε να δανειστούμε απο το στρατό (σ.σ. αυτό τυγχάνει διευκρίνισης αλλά είπαμε, Νορβηγία!!) αλλά ήταν συνήθως πολύ μεγάλη σανίδα για εμένα και χρησιμοποιούσα καθημερινά παπούτσια αντί για μπότες στις δέστρες.

Κάμερα πήρα 15 χρονών αν θυμάμαι και πάλι. Την αγόρασα με λεφτά που μάζευα απο γενέθλια, γιορτές κλπ.







Πως ήταν τα πράγματα τότε, μεγαλώνοντας στη Νορβηγία;

Είμαι απο τα βόρεια της Νορβηγίας και δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη σκηνή στην πόλη μου. Απλά τσουλάγαμε στο χιόνι και στο δάσος. Φοράγαμε απλά ρούχα, πάντα φόραγα μεγαλύτερο μέγεθος στα 13 μου απο ότι ήμουν. Δεν έχει αλλάξει κάτι απο τότε. Συνεχίζω να φοράω μεγαλύτερο μέγεθος και τώρα.



Πότε όμως ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι η φωτογραφία και το video ήταν αυτό που αναζητούσες;

Κάπου εκεί στα 15 μου κόλλησα, μόλις αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Παρατηρούσα ότι η πρόοδος των φίλων μου στο snowboarding και στο skate ήταν μεγαλύτερη απο τη δική μου. Άσε που είχα εμμονή να βλέπω συνέχεια skate / snow ταινίες τότε.


Και τι εξοπλισμό και software χρησιμοποιείς αυτές τις μέρες;


Τα άκρως απαραίτητα για εμένα είναι ενα MacBook Pro, μία Sony FS700 για filming και μία Canon 60D για φωτογραφία.



Υπάρχουν άλλοι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι εκεί έξω που θαυμάζεις τη δουλειά τους;

Πάρα πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Όσον αφορά τουλάχιστον τη φωτογραφία παρακολουθώ πολύ τη δουλειά του Chris Burkard τελευταία. Και παλαιότερα τη δουλειά του Cole Barash επίσης. Και υπάρχει και ο Frode Sandbech που ίσως είναι ο βασιλιάς του Instagram, χεχε!






Πως ιδρύθηκε η Hoppipolla Headwear και πως γνώρισες τα αδέλφια Helgason απο την Ισλανδία;

Μέσω του snowboarder Kareem El Rafie γνώρισα τον Eiki όταν αυτός ήταν 16 και εγώ 17. Ο Eiki έμενε τότε στη Σουηδία, πήγαινε σε snowboard school και ο Kareem πάντα μου μιλούσε για αυτόν τον πιτσιρικά Ισλανδό που ‘σκότωνε τα rails’!  Έτσι τον καλέσαμε να έρθει μαζί μας σε ένα backcountry filming ταξίδι. Εκεί είδαμε πόσο καλός ήταν στα rails και όχι μόνο, έτσι τον ξανακαλέσαμε σε άλλο ένα backcountry ταξίδι, χαχα.



Άρα έχουμε να κάνουμε με μία επιχείρηση ανάμεσα σε Ισλανδία και Νορβηγία;

Δεν έχουμε καμία βάση μιας και ταξιδεύουμε συνέχεια. Ο κόσμος όλος είναι το γραφείο μας! Woops, αυτό ακούστηκε αρκετά κλισέ αλλά κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Το γραφείο μας είναι μάλλον όπου βρίσκονται τα Mac μας.



Ίσως μία παράξενη ερώτηση. Μένεις στη Νορβηγία και βλέποντας το περιβάλλον εκεί παρατηρείς κάποιες κλιματικές αλλαγές ή όλα αυτά είναι μύθος;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν ίσως απο τα καλύτερα και πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων 63 χρόνων ή κάτι τέτοιο. Υποθέτω το κλίμα γίνεται θερμότερο;



Τι να περιμένουμε απο τον Petter Foshaug στο σύντομο μέλλον; Ίσως ένα νέο φιλμ;

Περισσότερα καπέλα σίγουρα και περισσότερα κινηματογραφικά projects (που ίσως να μην έχου να κάνουν με το snowboarding…)





{vimeo}76000493{/vimeo}

{vimeo}62281974{/vimeo}

{vimeo}58278649{/vimeo}

{vimeo}58149217{/vimeo}