Ο «Βασιλιάς του Τρόμου» μας έχει προσφέρει δεκάδες συναρπαστικές τηλεοπτικές σειρές βασισμένες στα διάσημα βιβλία του.


Στα 76 του χρόνια, ο αμερικανός συγγραφέας βιβλίων τρόμου και μυστηρίου, Stephen King, συνεχίζει να απασχολεί τον πλανήτη με κάθε νέο του πόνημα. Έχει δει δεκάδες από τα βιβλία του να μεταφέρονται με μεγάλη επιτυχία στη μικρή και μεγάλη οθόνη, οι μόνοι που τον ξεπερνάνε σε αυτό τον αριθμό είναι η Agatha Christie και ο William Shakespeare.

Η πλοκή των περισσότερων βιβλίων του εξελίσσεται στη γενέτειρα πολιτεία του Maine, σε φανταστικές και πραγματικές μικρές πόλεις στη μέση του πουθενά, εκεί που κυριαρχεί η ομίχλη και μία απροσδιόριστη απειλή.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 6+1 τηλεοπτικές σειρές βασισμένες σε βιβλία του Stephen King, ανάμεσα από πολλές άλλες. Η επιλογή δεν ήταν εύκολη.

Mr. Mercedes (2017-2019)

Βασισμένο στην crime fiction τριλογία του Stephen King με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Bill Hodges, το «Mr. Mercedes” ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις σεζόν, όσες ακριβώς και τα βιβλία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του συνταξιούχου ντετέκτιβ Bill Hodges βρίσκουμε τον υπέροχο Ιρλανδό ηθοποιό Brendan Gleeson που θαυμάσαμε πρόσφατα στην ταινία «Τα Πνεύματα του Ινισέριν», με τη μη διαλεύκανση της υπόθεσης του διαβόητου δολοφόνου με το προσωνύμιο Mr. Mercedes να τον στοιχειώνει ακόμα. Τα «φαντάσματα του παρελθόντος» κάποια στιγμή επιστρέφουν στο σήμερα, ακόμα πιο τρομακτικά, σε μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων του «βασιλιά».


Castle Rock (2018-2019)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι το διαφορετικό, με τους δημιουργούς της σειράς, Sam Shaw και Dustin Thomason, να «υφαίνουν» κάτι νέο με έμπνευση μέσα από ιστορίες, πόλεις και χαρακτήρες βιβλίων του Stephen King. Η ίδια η πόλη που εξελίσσονται τα γεγονότα, το Castle Rock (ή σκέτο Rock), είναι μία πόλη που συναντάμε συχνά στα βιβλία του King και στη γενικότερη τοπογραφία της πολιτείας Maine. Με ένα all-star πρωταγωνιστών, Sissy Spacek, Billy Skarsgard, Tim Robbins, Andre Holland, Lizzy Caplan, οι δύο σεζόν του “Castle Rock» είναι δύο διαφορετικές ιστορίες, με ελάχιστες συνδέσεις μεταξύ τους. Είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες ψυχολογικού τρόμου που λαμβάνουν χώρα στο Castle Rock. Η πρώτη έχει να κάνει με έναν περίεργο νεαρό άνδρα που βρίσκεται κλεισμένος για πολλά χρόνια σε ένα κλουβί στα έγκατα του τοπικού σωφρονιστικού ιδρύματος, ενώ στη δεύτερη μία μητέρα με την  έφηβη κόρη της «κολλάνε» στο Castle Rock μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Σας φέρνει λίγο από “Misery”;


Storm of the Century (1999)

Η μίνι σειρά τριών επεισοδίων “Storm of the Century» για το ABC είναι μία original ιστορία του Stephen King για την τηλεόραση, δεν είναι μεταφορά από κάποιο βιβλίο. Αν δεν τη γνωρίζετε, θεωρείται μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές με την υπογραφή του “βασιλιά του τρόμου» και ίσως η προσωπικά αγαπημένη σειρά για τον ίδιο τον δημιουργό. Μία ξαφνική χιονοθύελλα χτυπά το Little Tall Island έξω από το Maine, με την άφιξη ενός άγνωστου άνδρα και του φόνου μίας ηλικιωμένης γυναίκας να αναστατώνουν τους κατοίκους του μικρού νησιού.

It (1990)

Το «It» μπορεί να το αγαπήσαμε – και να τρομάξαμε - μέσα από τις πρόσφατες πολύ επιτυχημένες εμπορικά και καλλιτεχνικά κινηματογραφικές του μεταφορές, αλλά η αρχή των 90s μας πρόσφεραν μία μοναδική μίνι σειρά δύο επεισοδίων. Προβλήθηκε στο ABC και μας ταξίδεψε στη δεκαετία του ’60, εκεί που μία παρέα παιδιών έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους και έναν δαιμονικό δολοφόνο κλόουν, τον διαβόητο Pennywise.

The Outsider (2020)

Ο Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) είναι αστυνομικός επιθεωρητής στην Cherokee City της Georgia που πενθεί ακόμα για το θάνατο του μικρού του γιου από καρκίνο και πρόσφατα κατάφερε να ξεφύγει από την εξάρτηση στο αλκοόλ. Το σώμα ενός δολοφονημένου παιδιού ανακαλύπτεται στο δάσος και όλα ανατρέπονται στη μικρή πόλη. Το DNA που βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος δείχνει σε ένα πρόσωπο αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται – με αποδείξεις – ότι το συγκεκριμένο διάστημα βρισκόταν εκτός πόλης. Με μία αύρα supernatural στον αέρα, μία ντετέκτιβ (Cynthia Erivo), γνωστή για τις ανορθόδοξες μεθόδους της, έρχεται για να συνδράμει στις έρευνες. Μέσα σε μία σεζόν και 10 επεισόδια, η σειρά «The Outsider», βασισμένη στο ομώνυμο και πρόσφατο βιβλίο του King, πραγματικά σε «κολλάει» στον καναπέ. Δεν μπορείς να ξεφύγεις.  



11.22.63 (2016)

Από το 2016 και μετά, εποχή που ξεκινούσε η άνθιση του streaming και του binge-watching, είδαμε πολλές τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King. Μία από τις πρώτες αυτής της νέας εποχής της τηλεόρασης αποδείχτηκε και μία από τις πιο συναρπαστικές, με τον James Franco να υποδύεται τον χρονοταξιδιώτη Jake Epping / James Amberson που προσπαθεί να εμποδίσει τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy στις 22 Νοεμβρίου 1963… Κάτι που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του κόσμου.



The Stand (1994)

Για να μην έχετε απορίες, το 2020 κυκλοφόρησε η σύγχρονη μεταφορά – remake του «The Stand» («Το Κοράκι»), αλλά εμείς θα μείνουμε στην πρώτη σειρά του 1994. Ξανά μία παραγωγή του φιλόξενου για τον Stephen King, ABC, ξανά μία μίνι σειρά λίγων επεισοδίων (τέσσερα εδώ). Ο Stephen King και ο σπουδαίος σκηνοθέτης George A. Romero (“Night of the Living Dead”) ήθελαν να γυρίσουν το “The Stand” σαν κινηματογραφική ταινία αλλά αυτό αποδείχτηκε αδύνατον. Έτσι, ο King τελικά μας αντάμειψε με μία σειρά που παίζουν περισσότεροι από 125 ηθοποιοί (!!), ανάμεσά τους οι Rob Lowe, Molly Ringwald και Gary Sinise, teen ινδάλματα της εποχής οι δύο πρώτοι. Αφού ο κόσμος έχει καταστραφεί από έναν θανατηφόρο ιό, με το 99.4% του ανθρώπινου πληθυσμού να έχει αφανιστεί, οι επιζώντες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και ξεκινάει μία μάχη του καλού εναντίον του κακού.