Το χταπόδι Dumbo ανήκει σε ένα γένος κεφαλόποδων και διαθέτει δύο πτερύγια στο κεφάλι του, που θυμίζουν τα αυτιά του Dumbo!


Ένα σπάνιο είδος χταποδιού ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα βάθη του ωκεανού, η ομοιότητα του οποίου με τον Dumbo – το θρυλικό ελεφαντάκι της Disney – έκανε την ομάδα ερευνητών που το βρήκε να του δώσει το όνομά του! Το χταπόδι Dumbo (η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Grimpoteuthis) ανήκει σε ένα γένος κεφαλόποδων και διαθέτει δύο πτερύγια στο κεφάλι του. Αυτά μοιάζουν αρκετά με τα χαρακτηριστικά αυτιά του Dumbo.

Οι ερευνητές συνάντησαν το σπάνιο είδος σε βάθος 2.665 μέτρων, όταν αυτό πέρασε μπροστά από το υποβρύχιο Nautilus του Ocean Exploration Trust.

Τα χταπόδια Dumbo έχουν μέγεθος μόλις 20-30 εκατοστά και βρίσκονται τις περισσότερες φορές κοντά στον πυθμένα της θάλασσας, όπου εντοπίζουν την τροφή τους. Έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στο απόλυτο σκοτάδι, ξοδεύοντας παράλληλα όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια μπορούν μιας και η τροφή τους είναι δυσεύρετη. Σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα είδη χταποδιών, αυτά δεν διαθέτουν αποθέματα με μελάνι στο σώμα τους, ενώ επιπλέον δεν διαθέτουν ούτε χρωμοφόρα κύτταρα που επιτρέπουν τη δυνατότητα καμουφλάζ από τους θηρευτές τους.

Η αποστολή NA154 εξερευνά αυτή την περίοδο τη βιολογία και τη γεωλογία του Papahanaumokuakea Marine National Monument, βορειοδυτικά της Χαβάης. Εκεί βρίσκονται αρκετά βυθισμένα πλοία που πήραν μέρος στη μάχη του Midway και αποτελούν πλέον το υποθαλάσσιο σπίτι ποικιλόμορφης υδρόβιας ζωής.