Ποια χώρα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας και σε ποια θέση βρίσκουμε την Ελλάδα


Αν σκέφτεσαι τελευταία το ενδεχόμενο να αφήσεις πίσω σου τη μαμά πατρίδα, αναζητώντας έναν άλλο τρόπο ζωής που θα καλύπτει τις ανάγκες σου, τότε η λύση φαίνεται πως βρίσκεται σε μια μετακόμιση κατά Φινλανδία μεριά. Κι αυτό μιας που για έκτο συναπτό έτος, η Φινλανδία κατέκτησε την κορυφαία θέση στη λίστα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες βάσει του μέσου όρου από το 2020 έως το 2022.

Τα κριτήρια βάσει τον οποίων υπολογίζεται το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοι μιας χώρας στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN) δεν είναι άλλα από το εισόδημα, την υγεία, το να μπορείς να βασίζεσαι σε κάποιον άλλο άνθρωπο, το να διαθέτεις αίσθηση ελευθερίας σε θεμελιώδεις αποφάσεις ζωής, η γενναιοδωρία των ανθρώπων και η απουσία διαφθοράς.  

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η Ελλάδα φέτος κατέκτησε την 58η θέση μεταξύ 109 εξεταζόμενων χωρών, ενώ σε διαφορετική μέτρηση σχετικά με την κατανομή της χαράς στον πληθυσμό, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 36η θέση.

Η κορυφαία δεκάδα με τις πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο, στην οποία κυριαρχούν οι σκανδιναβικές, διαμορφώθηκε έτσι:

  1. Νέα Ζηλανδία: Με το σκεπτικό ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη διαφθοράς και εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς.

 

  1. Λουξεμβούργο: Με το μέσο εισόδημα στο Λουξεμβούργο να είναι σημαντικό υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες στη λίστα.

 

  1. Ελβετία: Με κορυφαία εκπαίδευση, υγεία, ποιότητα του περιβάλλοντος, ένα προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα πέντε υψηλότερα παγκοσμίως.

 

  1. Νορβηγία: Με τις ανθρώπινες σχέσεις και το αίσθημα δικαιοσύνης να παίρνουν άριστα.

 

  1. Σουηδία: Με σημαντικά διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας ως προς τους περιορισμούς.

 

  1. Ολλανδία: Με πολιτικές για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών.

 

  1. Ισραήλ: Με εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την υγεία, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, σύμφωνα με υπόμνημα του ΟΟΣΑ.

 

  1. Ισλανδία: Με την ισότητα να ισχύει για το σύνολο του πληθυσμού.

 

  1. Δανία: Με τις καλύτερες παροχές δημοσίων υπηρεσιών.

 

  1. Φινλανδία: Με την γενναιοδωρία του πληθυσμού, το εισόδημα, την ελευθερία επιλογών και το υψηλό προσδόκιμο ζωής να την φέρνουν στην κορυφή.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή.