Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αφήσει πίσω την παράδοση του να αναφέρεται στον Θεό με αρσενικές αντωνυμίες


Τη χρήση gender-neutral αντωνυμιών για την προσφώνηση του Θεού φαίνεται πως συζητά αυτήν την περίοδο η Εκκλησία της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με τις κοινωνικές εξελίξεις γύρω από τα έμφυλα ζητήματα, χρησιμοποιώντας πιο inclusive λεξιλόγιο. Η συζήτηση που έχει ανοίξει εντός των κύκλων της για το εν λόγω ζήτημα στηρίζεται φυσικά στο γεγονός ότι στις χριστιανικές γραφές δεν είναι σαφές το αν ο Θεός είναι ένα ανδρικό υποκείμενο: από τη μια υπάρχουν οι αναφορές του ως «Πατέρα» που δημιούργησε τους ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του ίδιου, ενώ μπορεί παράλληλα να ειπωθεί πως ο ίδιος δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, αφού δεν περιορίζεται ως ύπαρξη σε όσα διαχωρίζουν τους ανθρώπους τον ένα από την άλλη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, ο Σεβασμιότατος Dr. Michael Ipgrave, Επίσκοπος του Lichfield και αντιπρόεδρος της επιτροπής που συζητά την αλλαγή, αναφέρει ότι παρά το ότι αυτή «σπάει» ενδεχομένως τις παραδόσεις του παρελθόντος, αυτού του είδους η εξερεύνηση της χρήσης της γλώσσας σε σχέση με τον Θεό έχει ξεκινήσει από την Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια.

Το project ξεκίνησε μετά από αίτημα της Σεβασμιότατης Joanna Stobart, εφημέριας του Ilminster και Whitelackington στο Somerset, η οποία ζήτησε από τη σύνοδο τη διεξαγωγή λειτουργιών και τη χρήση λόγου για τον Θεό με έναν άφυλο τρόπο.

Το πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η καμπάνια αυτή είναι μέχρι στιγμής άγνωστο, μιας που ήδη υπάρχει το πρόβλημα της πιθανής αφαίρεσης της ιδιότητας του «Πατρός» από τις προσευχές.

Παρά το γεγονός ότι το concept της χρήσης gender-neutral γλώσσας στα Αγγλικά (και στα Ελληνικά να συμπληρώσουμε) είναι κάτι το σχετικά νέο, άλλες γλώσσες απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο χρησιμοποιούν non-gendered αντωνυμίες εδώ και αιώνες. Με δεδομένο όμως ότι οι ομιλούμενες γλώσσες είναι κοινωνικές κατασκευές και συνεχώς εξελίσσονται, για να δούμε αν όντως θα υπάρξει ένα τόσο σημαντικό προχώρημα από τον θρησκευτικό κόσμο ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε τα έμφυλα ζητήματα στον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε εντός και εκτός της εκκλησίας.