Αν νόμιζες ότι η αγαπημένη σου σταρ του Χόλυγουντ έχει γυρίσει πορνό, τότε κάνεις λάθος.


Τον Δεκέμβριο, το site Motherboard ανακάλυψε έναν χρήστη στο Reddit με το όνομα “DeepFake” ο οποίος χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης με σκοπό να δημιουργήσει ταινίες πορνό. Τι το διαφορετικό είχαν αυτές, απ’ όλες τις άλλες που παρελαύνουν στο διαδίκτυο; Είχε για πρωταγωνίστριες τις αγαπημένες σου σταρ του Χόλυγουντ. Τις Α-listers. Το καλό «πράγμα».

Αυτός ο χρήστης δημιούργησε λοιπόν, το Deep Fake App, μία εφαρμογή στην οποία καταφέρνει ν’ αντικαταστήσει τα πρόσωπα των πραγματικών πορνοστάρ, με αυτά πασίγνωστων ηθοποιών, μουσικών κ.ο.κ. Κάτι σαν αυτό το “Swap” feature που έχει το Snapchat και που όσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει με τα φιλαράκια σου, έχετε γελάσει μέχρι δακρύων.

Κλαυσίγελος πάντως μας έπιασε εμάς, στα νέα αυτής της εφαρμογής, αν σκεφτείς πόσο τεράστια εισβολή είναι αυτή προς το πρόσωπο αυτών των γυναικών.

Ως τώρα, λόγω του app γυναίκες όπως η Scarlett Johansson, η Emma Watson, η Taylor Swift, η Gal Gadot, η Maisie Williams, η Daisy Ridley κι άλλες, είναι μόλις μερικές από τις σταρ που έχουν πάρει «μέρος» σε πορνοταινία, χωρίς την συναίνεσή τους!

Λέγεται μάλιστα, ότι οι ψεύτικες αυτές ταινίες πορνό είναι τόσο πειστικές ώστε να μην διακρίνονται μεγάλες διαφορές από μια κανονική πορνοταινία.

Ο δημιουργός του app μάλιστα, έχει μεγάλες βλέψεις για το μέλλον της εφαρμογής: «Πιστεύω ότι η τωρινή εκδοχή της εφαρμογής είναι μία καλή αρχή, αλλά ευελπιστώ ώστε να μπορώ να κάνω streaming ζωντανά τις ταινίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.»

Πολλοί μπορεί να θεωρούν τις πράξεις του deepfake «αθώες», μιας και η δημιουργία του αυτή, παίρνει «γραμμή» από την βιομηχανία του κινηματογράφου στο Χόλυγουντ. Όταν η τεχνολογία του AI (artificial intelligence) χρησιμοποιείται από το να χρησιμοποιούν αποθανόντες ηθοποιούς σε ταινίες (βλ. Carrie Fisher για το Rogue One), ή για να κάνουν τους ηθοποιούς να δείχνουν νεότεροι κτλ. κάποιοι θεωρούν τις πράξεις του deepfake, νορμάλ.

Ναι, γιατί είναι το ίδιο να βάζεις έναν θρύλο του σινεμά σε μία ταινία με σκοπό να τιμήσεις αυτό το πρόσωπο που μόλις πέθανε και το ίδιο να δημιουργείς εικόνες που δείχνουν την Katy Perry πώς “είναι” στο κρεβάτι.

app_deepfake_01.png

H “Gal Gadot” εν… ώρα δράσης

app_deepfake_02.jpg

Η “Katy Perry”