Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι ωθεί τους εφήβους στο κανονικό κάπνισμα


Παρόλο που η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήρθε για να αντικαταστήσει το συμβατικό και να βοηθήσει τους χρήστες να απεξαρτηθούν, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Miech, ρίχνει φως στη νέα αυτή τάση καπνίσματος και στους αντίστοιχους κινδύνους που εγκυμονεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι που ποτέ δεν έχουν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, έχουν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να το κάνουν μέσα στη χρονιά, εάν την προηγούμενη είχαν υπάρξει ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος “Tobacco Control”, μετά από ανάλυση στοιχείων για 347 τυχαία επιλεγμένους μαθητές τρίτης λυκείου, ηλικίας 17 έως 18 ετών.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα άλλων μελετών (όπως του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το 2015) ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο διευκολύνει το πέρασμα στο κανονικό τσιγάρο, μετατρέποντας τελικά σε καπνιστές νέους που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα το είχαν ξεκινήσει.

ecigarette750.jpg Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλάζει τις αντιλήψεις των εφήβων για τους κινδύνους του καπνίσματος, «απoενοχοποιώντας» το μέχρι ένα βαθμό. Οι ατμιστές είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους μη ατμιστές, να μη βλέπουν πια το κάπνισμα ως σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τη διάθεσή του, έχει γίνει πολύ δημοφιλές διεθνώς, κυρίως εξαιτίας του γοητευτικού «πλασαρίσματος»: έχει λιγότερες –συγκριτικά με το κανονικό τσιγάρο χημικές ουσίες - και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες που δίνουν γεύση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενοχοποιούνται για μεταβολή των κυτταρικών λειτουργιών του πνευμονικού ιστού και σε υψηλές δόσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τους πνεύμονες, όπως ακριβώς και ο καπνός των συμβατικών τσιγάρων.

Στις Η.Π.Α. είναι περίπου 50% πιο δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά κάποιους εφήβους να κόψουν το κανονικό τσιγάρο. Κοινώς, σύμφωνα με τη μελέτη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους μη καπνιστές αποτελεί μονόδρομο για να καπνίσουν στο μέλλον.

 

Με στοιχεία από: Telegraph