Τα μυστικά της επιτυχίας


Η επίδοσή μας στο πανεπιστήμιο δεν εξαρτάται μόνο από τις ώρες που δαπανούμε για μελέτη και διάβασμα, αλλά από την ποιότητα αυτών. Και δεν θα πιστέψεις πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι σημειώσεις που έχουμε κρατήσει προηγουμένως στα μαθήματα για αυτήν την ποιότητα, μιας που μας δίνουν τα focus points μας έτοιμα και αναλυμένα, βοηθώντας μας να επενδύσουμε τον χρόνο μας στα πραγματικά σημαντικά κομμάτια της ύλης. Να λοιπόν πώς θα κρατάς καλύτερες σημειώσεις στο πανεπιστήμιο, αναβαθμίζοντας ολόκληρη την εμπειρία της μελέτης σου.

Οργανώσου αναλόγως

Κράτα ένα ξεχωριστό σημειωματάριο ή φάκελο για κάθε μάθημα για να διασφαλίσεις ότι οι σημειώσεις σου δεν θα μπερδεύονται και θα είναι καθαρογραμμένες.

Ετοιμάσου πριν

Η ανάγνωση του υλικού που έχει ανατεθεί πριν από τον καθηγητή ή την καθηγήτρια του μαθήματος θα σου δώσει την ευκαιρία καλύτερης κατανόησης των θεμάτων που θα επεξεργαστείτε και που πρόκειται να καλύψετε στην τάξη. Και έτσι θα μπορείς να εστιάσεις στο να σημειώσεις στη συνέχεια όσο φαίνονται πιο σημαντικά στην ύλη.

Δώσε προσοχή

Άκου προσεκτικά και εστίασε στις κύριες ιδέες και λέξεις-κλειδιά όσο κρατάς σημειώσεις. Τα διαφορετικά χρώματα στυλό στις σημειώσεις σου είναι επίσης μια καλή στρατηγική.

Χρησιμοποίησε συντομογραφίες

Οι συντομογραφίες βοηθούν να γράφεις πιο γρήγορα και να μην χάνεις τίποτα, αρκεί να χρησιμοποιείς φυσικά αυτές που θα θυμάσαι ή θα μπορείς εύκολα να αποκρυπτογραφήσεις αργότερα.

Απόκτησε συγκεκριμένο στυλ σημειώσεων

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν κουκκίδες, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν νοητικούς χάρτες και διαγράμματα. Βρες αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα μέσα από πειραματισμό.

Διάβασε άμεσα τις σημειώσεις σου

Το να ανατρέξεις στις σημειώσεις σου εντός 24 ωρών από τη στιγμή που τις κράτησες, σε βοηθά στο να προσθέσεις άμεσα τυχόν σημαντικές λεπτομέρειες από τη διάλεξη και να συμπληρώσεις κενά με τη βοήθεια φίλων σου.

Χρησιμοποίησε οπτικά βοηθήματα

Σχεδίασε διαγράμματα ή γραφήματα για να βοηθήσεις στην οπτική αναπαράσταση θεμάτων και να βοηθήσεις στην ανάκληση στη μνήμη.

Φρόντισε να συμμετέχεις στην τάξη

Η συμμετοχή σε συζητήσεις στην τάξη και οι ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάνουν όλη τη διαφορά.

Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία

Η χρήση εφαρμογών λήψης σημειώσεων, όπως το Evernote ή το OneNote, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις οργανωμένος, να αποθηκεύεις  και να διατηρείς εύκολη πρόσβαση στις σημειώσεις σου.